17 Октомври 2024четвъртък19:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хоризонтът е отвъд мястото, на което небето среща морето

Изложба, посветена на 100 години от рождението на Георги Баев, е подредена в ХГ "Дечко Узунов"

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 391

Изложбата "Георги Баев. Хоризонти", която може да се разгледа до ноември на бул. "Драган Цанков" 24, е част от програма "Поколения" на Художествената галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийската градска художествена галерия, която има за цел да популяризира живота, творчеството и преподавателската дейност на големия български художник Дечко Узунов. През 2024 г. се навършват 100 години от рождението на Георги Баев (1924-2007) - един от най-талантливите ученици на Дечко Узунов. По този повод СГХГ представя експозиция с живописни творби на художника, създадени в периода на 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век, част от колекцията на галерията.
Житейският и творческият път на Георги Баев са свързани с родния Бургас. Той прекарва целия си живот в града, като неизменно обвързва творчеството си с морския хоризонт. В пейзажите му хоризонтът е отвъд мястото, на което небето среща морето. Той е онази линия, която разделя, събира, отваря пространство, пренася в различно състояние. Изключително продуктивен, неговото творчество достига до зрял етап още през 60-те години, като творбите му се характеризират с плътна живописна мазка и осезаемо предпочитание към студените тонове.
Георги Баев (наричан Джурлата) завършва Бургаската мъжка гимназия, където негов учител е Петко Задгорски. Съсед и близък негов приятел е Генко Генков, който го убеждава да кандидатства в Художествената академия в София. Приет е специалност "Живопис" в класа на проф. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.
Още при завършването на Художествената академия през 1949 г. Георги Баев става лауреат на VI Световен младежки фестивал в Москва. По-късно, през 1961 г., получава сребърен медал на емблематичната за развитието на българското изкуство Първа младежка национална изложба в София. Първата си самостоятелна изложба в София и Бургас организира три години по-късно - през 1964 г., която е последвана от изложби в Лондон през 1972 г. и Будапеща през 1973 г., и от още множество експозиции в страната и в чужбина. Участва в редица общи, национални и международни изложби. Носител е на престижната награда "Готфрид фон Хердер" на Виенския университет, връчена му през 1986 г.
Творчеството на Георги Баев е белязано от опожаряването на ателието му през нощта на 12 юни 1983 г., когато той гостува в предаването "Всяка неделя", излъчвано по Националната телевизия. В резултат от пожара изгарят напълно или частично над 250 творби, по-голямата част от зрялото му творчество.
В рамките на изложбата посетителите ще могат да видят филма на Недялко Йорданов "Георги Баев - Джурлата" (1989).

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 198

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 198

До 5 млн. евро глоба за спекулативни цени на храните в Гърция

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 198

Харчим по 400 лв. на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 198

ЕК частично замразява пари за Румъния

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 198

РСМ и Албания с паралелни академии

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 198

Българска следа в ДДС схема в Гърция

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 198

Накратко

автор:Дума

visibility 836

/ брой: 198

Сбъркана държава

автор:Александър Симов

visibility 624

/ брой: 198

Поне в една класация сме първи. Уви, не е за хвалене

visibility 709

/ брой: 198

Срамен футбол

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ