Обявиха рибарите за изчезващ вид
Започва мултимедийна осведомителна кампания на WWF за рисковете от свръхулова в океаните
/ брой: 202
Свръхуловът има негативен ефект не само върху рибите, но и върху хората, и WWF официално обяви рибарите за нов изчезващ вид. Съсловието се смята за застрашено, тъй като риболовът е основен източник на неговите доходи. Днес от океаните се вади повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. В момента 33% от рибните запаси в света са подложени на свръхулов, 60 на сто са експлоатирани до краен предел, а повече от 3 млрд. души разчитат на рибата като основен източник на протеини.
Нова европейска мултимедийна осведомителна кампания на WWF, наречена "Риба и за в бъдеще", започва днес, 18 октомври, от 19 ч. в Paradise Center. Организираното от популярната природозащитна организация събитие ще започне с концерт на групата "Руди, Дули, Муден и Кукушев" на Водната сцена в мола, а входът ще е безплатен. Датата не е избрана случайно, тъй като по този начин ще бъдат отбелязани и Световният ден на прехраната - 16 октомври, и Световният ден за изкореняване на бедността - 17 октомври.
Основната цел на новата европейска осведомителна кампания на природозащитната организация е да предупреди обществото за сериозния негативен ефект на свръхулова в океаните, който излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 млн. мъже и жени, чиито храна и доходи зависят от рибата, сподели ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.
Организаторите на "Риба и за в бъдеще" са подготвили за гостите на обществено значимото събитие рибарско корабче в реален размер с тематични игри на борда. Експерти от природозащитната организация ще разкажат на присъстващите повече за връзката между хората, океана и рибата, а свръхмодерен интерактивен фризер ще дава на посетителите полезни съвети за избор на морска храна без вреда за живота в океана.
"Във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население, както и при нарастване на търсенето на риба и морски дарове, преминаването към устойчиво производство и консумация е задължително. Само по този начин рибата ще остане ценен източник на храна и доходи и в бъдеще", посочи още Веселина Кавръкова.