14 Юли 2024неделя17:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мозайка

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 1149

Бактериите свикват с антибиотика

Бактериите все повече се съпротивляват на антибиотиците и това е не по-малко опасно от тероризма, твърди главният лекар на Англия проф. Съли Дейвис, цитирана от БиБиСи. По думите й до 20 години и най-леката операция може да стане смъртно опасна, ако човекът изгуби способността си да се бори с инфекциите.
Ако не вземем мерки, ще се върнем в ХIХ в., когато хората са измирали след елементарни  операции, предупреждава Дейвис. Ще стане невъзможно да се присаждат органи и изобщо да ползваме благата на съвременната медицина. Затова фармацевтичните компании трябва спешно да се насочат към създаването на нови антибиотици, смята проф. Дейвис. Такива не са се появявали от края на 80-те години и бактериите все повече се приспособяват към съществуващите лекарства. 

Руски спътник се сблъска с парче от китайски сателит


Руският микроспътник "Блиц", предназначен за работа с международната система за лазерно сондиране, се е сблъскал с парче от китайския метеорологичен спътник "Фенгюн-1С". Това е втори случай на сблъсък между изкуствени тела на орбита след удара между "Космос-2251" и "Iridium 33" през 2009 г., съобщава експертът на американския Център за космически стандарти и иновации Томас Келсо. По думите му специалистите от  Международната служба за лазерна далекометрия (ILRS) са забелязали рязка промяна в орбитата на "Блиц". Руският спътник е създаден в НПК "Системи за прецизното приборостроене" и е изведен на орбита през 2009 г. Той изглежда като стъклена топка и тежи 7,5 кг. Според Келсо масата на китайското "парче" може да бъде и 0,08 г. Спътникът на Китай бе разрушен през 2007 г. и се разпадна на множество малки парчета по време на изпитания на противоспътниково оръжие. Тепърва ще се изследва доколко е повреден "Блиц" и дали може да продължи да бъде използван. 

Пингвините се топлят, "замразявайки" се отвън


Уникалното оперение на императорските пингвини служи за топлоизолация и им помага да поддържат външна температура на крилете си, която е по-ниска от външната. Така топлообменът с въздуха е в полза на птиците, твърдят учени в изследване, публикувано в сп. "Biology letters".
Императорските пингвини (Aptenodytes forsteri), обитаващи Антарктика, са се приспособили към суровия климат: през зимата температурата в местата на тяхното обитание стига до минус 40 градуса при вятър до 40 м/сек. В процеса на еволюцията пингвините са изработили особена система за защита от студа, която е принципно различна от тази на другите птици, при които перата служат и за "отопляване" - относително топъл въздух се задържа между перата и повърхността на тялото.
Екип учени от Великобритания и Франция са изучили особеностите на необичайната адаптация на пингвините. Оказало се, че при някои пингвини температурата по външната повърхност на гърба и гърдите е била с 2-3 градуса по-ниска от околната температура. Благодарение на това обмяната на топлина в тези участъци на тялото е в полза на пингвина, т.е. външната топлина се поглъща навътре. 

Физици създадоха гъвкав транзистор с графен


Корейски и американски физици създадоха прототип на напълно прозрачен и гъвкав транзистор на базата на веществото графен. Новият транзистор може да се разтяга до няколко пъти спрямо първоначалните си размери, пише сп. "Nature Materials". Графенът бе открит през 2004 г. от руско-британските физици Андрей Гейм и Константин Новосьолов и се оказа перфектен за приложение в електрониката и медицината. Засега новите транзистори не са готови за промишлено производство.
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ