15 Юли 2024понеделник18:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

От безобидната логорея до криминалната пропаганда

Кремъл клател банковата ни система. Вероятно той стои и зад променливото време, и зад противоречивите настроения на жена ви

/ брой: 148

автор:Светлана Велева

visibility 2013

През последната седмица сме свидетели на истерично говорене по въпросите за финансовата и икономическа стабилност на страната. Заплашена ли е държавата от фалит, ще се повтори ли кризата от 96-а, да очакваме ли ефекта на доминото във финансовата система? Това са най-честите теории, с които се спекулира от безобидна логорея до криминална пропаганда.
Логично е казусът с КТБ да провокира лавина от обществени реакции, но има една граница, след която публичното говорене се превръща в дезинформация и откровена манипулация, а това носи вредни послания към обществото и може да има опасни последствия. Подобни криминални действия, не без медийно участие, са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната.

Кой е отговорен за това? 

Чуха се много мнения, като последното, около което се обедини пропагандата срещу кабинета, е: "Банковата система се клати от Кремъл". Знаем, че в момента се решават съдбовни въпроси, свързани със съдбата на "Южен поток", и е напълно възможно някой да си мисли, че ако унищожим "тези плебеи, наречени българи, които не искат да ни се подчиняват", ще се случи това, което искаме" (макроикономистът Георги Ганев). След него същият рефрен запя чрез медиите-бухалки на Борисов и бившият посланик Илиян Василев: "И децата знаят, че "Южен поток" няма да ни се размине току-така - при всяко положение ще инкасираме загуби и ще трябва да преживеем трусове. Неслучайно президентът Путин каза, че никой не може да си позволи да откаже на Русия без последствия"... Имам подозрение, че Кремъл стои и зад променливото време, и зад противоречивите настроения на жена ви, но друг път ще ви ги споделя. Защо кремълската теза е малоумна?
Нека припомним, че раздухването на несъществуващ проблем започна от "Протестна мрежа", която поиска проверка от Прокуратурата на КТБ. На нея Кремъл ли й поръча, тя е руска креатура? После щафетата поеха медиите, които раздухаха и превърнаха това в тема номер едно. По-късно вече имаше опашки от подставени лица пред банката, които да провокират паника, и реални вложители, поддали на внушението, не закъсняха да си изтеглят парите. Част от едрия капитал също дръпна сериозна сума. Като причина за създалата се суматоха се подхвърли конфликтът между две култови лица. Историята обаче не е насочена срещу конкретен банкер или банка, тя е насочена срещу стабилността и състоянието на цялата ни държава.  Доказаха го по-късно и атаките срещу третата най-голяма финансова институция - ПИБ. Този път паниката беше провокирана от слухове в жълти сайтове и в социалната мрежа и от анонимни есемеси.
Още в началото всички отговорни институции - БНБ, Комисията за финансов надзор, кабинетът, МФ призоваха да не се спекулира и увериха, че банковата система е стабилна. Те бяха категорични, че паниката се създава изкуствено. Бойко Борисов обаче "видя" в тези събития опит за фалит на държавата и вся паника. И понеже Кремъл клател банковата система, да разбираме ли, че Борисов е руски сателит? Той единствен създава тези дни напрежения с внушения за патова ситуация и катастрофа, обаждайки се по телефона наред във всички национални телевизии. Пак той

заговори за нов заем от МВФ

нещо, което е крайно неуместно. Наред с икономистите, и един от т.нар. бащи на валутния борд - Стив Ханке, увери, че той е непоклатим. Валутният борд е неприкосновен резерв и няма нищо общо с фалити на банки. Освен това е несериозно да се поставя въпросът, че валутният борд бил под заплаха, при 27 млрд. покритие. Откакто действа бордът (15 години), преди всички избори се повдига тази тема, но досега всички политически лидери са били категорични, че застават зад борда. Ханке подчерта, че никога в историята не е имало провали на валутен борд. Дори и на този в Русия, установен от Джон Мейнард Кейнс по време на революцията, когато белогвардейците приеха валутен борд. Дори и по време на войната този борд издържа. "Така че валутният борд в България е в безопасност", увери той.
Според "финансовия експерт" Бойко Борисов обаче сме имали нужда от нов дълг от 5-6 млрд. и спешна необходимост самият той да поеме държавата, за да я спаси. Не, нов дълг не се налага, банковата система има достатъчно висока ликвидност. Средно в България банките са с около 20-25% ликвидност, докато големите западни банки поддържат 10% максимум. И сравнението със събития от 96-97-а е крайно спекулативно, защото валутните резерви на страната в БНБ са 14 милиарда евро към настоящия момент. През 1996 г. те бяха 400 млн. долара. Освен това тогава имахме едни банки, които бяха в доста затруднено състояние, с доста влошени активи, т.е. кредитите им не се обслужваха. Това беше така, защото икономиката се доминираше от държавни предприятия, а те имаха висока задлъжнялост, която се финансираше от държавните банки. Ситуацията в момента категорично не е такава и паралелът е излишен и крайно спекулативен.
Защо не може да има фалит нито на ПИБ, нито на която и да е друга банка? Когато през 90-те имаше серия от фалити на банки, това се случи, защото банките тогава се бяха

оплели в серия от взаимовръзки

кредити и зависимости. Сега между банките финансови зависимости всъщност няма. Т.е. временното затваряне на КТБ не води до липса на пари в която и да е друга банка извън КТБ. Освен това повечето банки у нас са чужди. И дори да възникне затруднение в някоя от тях, банката-майка в съответната държава може да поеме удара. Така сравнението с тогавашната криза се оказва крайно неуместно и откровено криминално. Ударът по една банка обаче и поставянето й под специален надзор от държавата, последвано от възможността да бъде прекратена дейността й като частно дружество, носи риск от негативни сигнали за инвестиционния климат у нас. Реакцията на международната инвестиционна общност тези дни обаче опроверга съмнението за такъв риск. Емитирането на 1,5 милиарда евро държавни облигации с 10-годишен падеж се случи в условията на безпрецедентен интерес към българските държавни ценни книжа. Този интерес понижи лихвата до рекордно ниските 2,95%. Това според финансовия министър Петър Чобанов е положителна оценка за работата на правителството и доверие в дългосрочната фискална стабилност на България. На фона на тези събития Борисов коментира: "Няма как експертите, които идват при вас, или хората, които се изказват, да искат от мен да говоря за сигурност и че нещата ще се оправят с премиера Орешарски и това недоразумение Чобанов. Когато Чобанов снощи в "Панорама" каза, че банковата система е стабилна, това на езика на българите означава "бързо си изтеглете парите". В тези му думи логиката не става ясна, но за пореден път става ясно, че Борисов внушава финансова нестабилност и паника у хората. Aко за твърденията си той няма факти, е в нарушение на Закона за кредитните институции и изричните предупреждения от Комисията за финансов надзор (КФН), както и на БНБ.

Къде тук е прокуратурата?

А БНБ ще реагира ли? Вчера тя обяви, че ще поиска лицата, които разпространяват заблуждаваща или невярна информация за финансови институции и всяват паника сред населението, да бъдат лишавани от свобода. А къде спи КФН, която се зарече да бъде "безкомпромисна" и да сезира прокуратурата, ако открие "разпространяване на слухове, неверни и заблуждаващи новини"? Комисията за финансов надзор обяви още в петък, че извършва проверки за разпространяване на слухове и че "в момента се установява кръгът на всички лица, чиито изказвания могат да бъдат квалифицирани като подвеждащи и създаващи невярна или подвеждаща представа за финансовото състояние на дружества, търгувани на БФБ". Съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, глобите за манипулация на пазара, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини са от 20 000 до 50 000 лв. за физически лица, ако деянието не съставлява престъпление, а за юридически лица санкцията е от 50 000 до 100 000 лв. Според Наказателния кодекс пък санкцията може да стигне и до затвор. Колко точно време и проверки са й нужни на КФН, при положение, че който и сайт да отвори, или който и запис на ТВ предаване да прегледа, където Борисов се изказва, ще се намери основание да приложи санкцията? Или от компетенцията на шефа й Стоян Мавродиев е само да назначава моделки и царици на красотата за пиарки?
А "Протестна мрежа" някаква особена институция ли е, че прокурорът на републиката да тараши цяла банка по неин сигнал? А когато сериозно лице като управител на банка сезира прокуратурата за набеждаване и увреждане на имиджа на него и институцията, която представлява, чрез лъжи от страна на "Протестна мрежа", прокурорът на два пъти отказва да назначи проверка. За кого работи Сотир Цацаров тогава?
Ако трябва да обобщим - "кръгът Борисов действа като Нерон, когато е подпалил Рим, за да обвини после християните за пожара". Сега става ли ясно кой иска нестабилност на банковата система? И дали тези лица имат връзка с Кремъл? Защото, нали, банковата система оттам се клати?

Иначе - много удобна пропаганда

разклащаш банковата система и обвиняваш за това управляващите, които искаш да свалиш от власт. Същевременно пускаш внушения за предстоящ фалит и катастрофа и че единственият начин да я избегнем е да теглим огромен заем. А накрая посочваш и решението - изберете мен и аз ще ви спася! А когато дойде да ни "спаси", има основание за ново източване на средства - това е новият дълг, с който ще ни спасява. Помним как преди ни "спаси" - стопи фискалния резерв с около 4 млрд. и увеличи държавния дълг от 10 на близо 14 млрд. Тоест, 8 млрд. потънаха незнайно къде, заедно с държавата. Е, сега ще знаем къде ще потънат нови 5-6 млрд. - в нашето спасение, понеже сме пред фалит.
Извинете, но този сценарий е толкова прозрачен, че просто е обида за електората. Макар, че той си е доверчив на емоционални психози и манипулации. Истерията с СМС-ите, които предупреждават за проблем в банката, малко прилича на онези телефонни обаждания, в които ти съобщават, че дъщеря ти е преживяла тежка катастрофа и има нужда от пари за операция. А после ти измъкват 5-6 хил. лв. Е, тук ще са 5-6 милиарда. Ама какво пък, ако смятате, че ги имате излишни - дайте му ги, гласувайте му доверие. А прокуратурата, КФН, ДАНС и всички контролни органи да потърсят отговорност, ако наистина са действащи структури, а не паразитен камуфлаж.
Крайно време е на влиятелни фигури в политическия живот без достатъчна финансова грамотност да се забрани да изказват крайни мнения по въпроси, свързани с националната сигурност, като банкова система и енергетика.

Църквата почита светите Кирик и Юлита

автор:Дума

visibility 24

Левите с послание за обединение

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 132

Няма да подкрепим Денков за премиер

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 132

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 236

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 228

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ