17 Октомври 2024четвъртък22:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Други са първите...

/ брой: 117

автор:

visibility 7240

ЛОЗАН ТАКЕВ

Първи сме. Вика момичето от екрана. Новинарка някаква... Не сте първи. Други са първите... Ама кой да припознае първите? Онези, които преди още да има Съюз на българските журналисти, преди да има организирано журналистическо движение в България, са издавали вестници и списания, сътрудничили са на пресата, разпространявали са свободното слово. Само си спомнете пиесата "Вестникар ли?..." на Вазов, "Записки по българските въстания" на Захарий Стоянов, "Любословие" на Константин Фотинов, писанията на Стоян Михайловски, публицистиката на Ботев, дописките и лозинките на Васил Левски, изданията на Петко Славейков, словото на Стефан Стамболов... Прибавете всичко останало преди нас, преди да има Съюз на българските журналисти преди 130 години...
Това беше поводът да предложа на Управителния съвет на СБЖ на Общото събрание през юни т.г. да обсъдим десетки български родолюбци и възрожденци да бъдат приети посмъртно в редовете на СБЖ, първите, от които започва българската журналистика. По устава на СБЖ няма такова  условие, но какво пречеше да създадем Дружество на безсмъртните и там да зачислим първите, най-достойните сред нас?
Учудващо, Управителният съвет е отхвърлил това мое  предложение...
Мисля, че няма да сбъркаме посоката, ако именно първите пишещи и издаващи вестници, списания и книги оставим в редовете ни посмъртно и безсмъртно.
Затова и настоявам да се проведе подобен диалог в нашите среди. Имат ли място първите в Съюза на българските  журналисти именно в годината на юбилейните 130 от създаването на Съюза? Това няма да засенчи днешните  величия във вестникарството и новинарството, няма да  попречи на новите корифеи на словото да се съобразяват с написаното от техните предци, учители и будители...

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 198

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 198

До 5 млн. евро глоба за спекулативни цени на храните в Гърция

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 198

Харчим по 400 лв. на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 198

ЕК частично замразява пари за Румъния

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 198

РСМ и Албания с паралелни академии

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 198

Българска следа в ДДС схема в Гърция

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 198

Накратко

автор:Дума

visibility 836

/ брой: 198

Сбъркана държава

автор:Александър Симов

visibility 624

/ брой: 198

Поне в една класация сме първи. Уви, не е за хвалене

visibility 709

/ брой: 198

Срамен футбол

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ