15 Юли 2024понеделник22:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бундеслигата на 50 години

Байерн Мюнхен е властелин с 21 шампионски трофея

/ брой: 205

автор:Георги Аргиров

visibility 476

Тази година немската Бундеслига започна своя 50-и сезон. След края на Втората световна война Германия е разделена на две части, създават се две държави - ФРГ и ГДР. В тогавашната Западна Германия (ФРГ) първоначално футболните надпревари са раделени в отделните провинции и се провеждат мачове между малки и не толкова силни отбори от съседни градове. В повечето германски Оберлиги /б.а.- наименованието на местните футболни надпревари/ се наблюдава много съществена разлика в класите между традиционните отбори и малките тимове от региона. Поради липсата на сериозна конкуренция добрите германски футболисти не са търсени в Европа, където доминират италиански и испански отбори. Създаването на Бундеслигата във ФРГ има за цел тъкмо повишаване на класата на игра при наличието на повече срещи между равностойни клубове. Отпадането на ФРГ от VII Световно първенство в Чили през 1962 г. става катализатор за създаването на обединен шампионат в Западна Германия. На заседание на Германския футболен съюз в Дортмунд със 103:26 гласа се взима решение за създаване на единен футболен шампионат на Федерална република Германия. Решено е в новото първенство да участват 16 отбора - по 5 от Оберлига Юг и Оберлига Запад, 3 от Оберлига Север, 2 от Оберлига Югозапад и 1 от Берлинската градска лига. От общо 74 отбори във всички Оберлиги 46 кандидатстват за участие в обединената Бундеслига. 15 кандидати, между които елитните днес Борусия Мьонхенгладбах и Байер Леверкузен, са отхвърлени веднага.
Така 16 отбора са пионерите в първия сезон на Бундеслигата. От Оберлига Север: Айнтрахт Брауншвайг, Вердер Бремен и Хамбургер; от Запад: Борусия Дортмунд, Кьолн, Дуисбург, Пройсен Мюнстер и Шалке 04; от Югозапад: Кайзерслаутерн и Саарбрюкен; от Юг: Айнтрахт Франкфурт, Карлсруе, Нюрнберг, 1860 Мюнхен и Щутгарт и от Градска лига Берлин: Херта.
В първия мач на 24 август 1963 г. Борусия Дортмунд побеждава Вердер Бремен с 1:0 с гол на Фридхелм Кониецка още в 58-ата секунда. Шампионатът е по системата есен-пролет при разменено гостуване.
Златни за немския футбол се оказват 70-те години на XX век. Тогава изгрява колосът Байерн Мюнхен, а националният отбор се радва на големи успехи и само в рамките на 2 години става европейски и световен шампион. Старши треньор е Хелмут Шьон, а капитан на отбора легендата Франц Бекенбауер.
През 1989 година настъпва краят на студената война и ФРГ се обединява с ГДР. Това неминуемо води и до обединяване на шампионатите на двете страни. Първоначално източногерманските колоси Динамо Дрезден, Енерги Котбус, Ханза Рощок стават част от немската Бундеслига, която въпреки политическите сътресения не отслабва класата си и  продължава да диктува "футболната мода" както на клубно, така и на национално ниво. През 90-те години турнирът за Купата на европейските шампиони се трансформира в Шампионска лига, а отскоро надпреварите за Купата на УЕФА и за Носителите на национални купи се обединяват в Лига Европа. Последният финал в Шампионската лига се игра в Мюнхен, а считаният за фаворит домакин Байерн загуби от Челси след рулетката на дузпите.
Лидер в подреждането при шампионските трофеи е Байерн с 21 сребърни салатиери. В последните 2 години обаче титлата печели Борусия Дортмунд под ръководството на Юрген Клоп.


Михаил Касабов, вицепрезидент на БФС:
От 1970 г. съм фен на немския футбол

Снимка Мариета Томова
Вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов е член на Изпълкома на Байерн Мюнхен от 35 години


Един от най-големите експерти по немски футбол в България е вицепрезидентът на Българския футболен съюз Михаил Касабов.
"За първи път се докоснах до немския футбол през 1970 г.", разказва Касабов. Едва 15 годишен той живее и учи в Мюнхен. Бундеслигата вече е започнала своето развитие. През 1975 г. Касабов се запознава с легендата на немския футбол и Германия Франц Бекенбауер-Кайзера, вече европейски и световен шампион с Бундестима. Касабов изтъква, че един от пионерите в Бундеслигата Хамбургер неизменно е в състава й и никога не е изпадал в по-долна дивизия.
"70-те години бяха изключително силни за немския футбол. ФРГ стана европейски и световен шампион през този период, а в състава им играеха станалите легенди Сеп Майер, Гюнтер Нетцер, Паул Брайтнер, Герд Мюлер, Волфанг Оверат. Гръбнакът на националния отбор съставляваха футболисти от Байерн и Борусия Мьонхенгладбах".
Касабов е категоричен, че и сега, 50 години по-късно, няма толкова силно и равностйно първенство. "Само в Германия всеки може да бие всеки", твърди вицето на Боби Михайлов, и клубовете никога не са имали сериозни финансови сътресения.
Касабов с гордост си спомня и сблъсъците между наши и немски отбори. Например мачът между ЦСКА и Байерн на 7 април 1982 г. Тогава в реванш от полуфиналите за КЕШ в София ЦСКА повежда до 18-ата минута с 3:0, но "армейците" отпадат след краен успех с 4:3 с голове на Георги Димитров-Джеки, Цветан Йончев - 2, и Ради Здравков.
Касабов с умиление си припомня и незабравимото американско лято на Мондиала през 1994 г., когато България обръща и детронира световния шампион от Италия 1990 Германия с 2:1 след феноменални голове на Христо Стоичков и Йордан Лечков.
Преди 1989 г. не е имало български играчи или треньори в Западна Германия. Но в края на 80-те ситуацията е по-различна. Според Касабов Георги Димитров-Джеки и Любо Пенев са били искани от немски отбори. През 90-те години Павел Дочев и Йордан Лечков бяха продадени от ЦСКА на Хамбургер, а след успеха в САЩ 1994 левскарите Петър Хубчев, Даниел Боримиров и Цанко Цветанов и славистът Антонио Ананиев също заиграха в Германия. Преди години пък немски вратар дойде в Черноморец Бургас. Немски треньори също са водили български тимове, припомня Михаил Касабов - Рюдигер Абрамчик беше начело на Левски, а Лотар Матеус на националния ни отбор.
Според Касабов глобализацията и интернационализмът дават своето отражение и в немския футбол. Все повече натурализирани чужденци или пък млади футболисти, израсли в Германия, защитават цветовете на клубни и дори на националния отбор. Лукас Подолски, Месут Йозил, Сами Кедира, Жером Боатенг, Ълкай Гюндоган, Мирослав Клозе и Марио Гомес са примери за напълно интегрирани "чужденци" в немския национален отбор. Въпреки това не може да се говори за липса на класа в Бундеслигата, смята Касабов. "Е, не може да се прави сравнение между преди и сега, но Бундеслигата си остава едно от най-силните футболни първенства", заключава Михаил Касабов.

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 870

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 911

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 909

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 818

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ