13 Август 2024вторник23:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Цака ли ни Министерство на финансите с топла бира?

С финансови фокуси ли ще влезнем в Еврозоната - хем бюджетът да е пълен, хем инфлацията ниска

/ брой: 2

visibility 10347

Банчо БАНОВ,
финансов експерт


След като на 15 декември 2023г. НСИ отчете (направо си се похвали), че годишната инфлация за ноември 2023 г. спрямо ноември 2022 г. е 5,4%, Държавата се разтресе от луд възторг. "Ура другари, с тези показатели ще влезем в Еврозоната без проблем!" Хвалиха се проправителствени анализатори. На 2 януари 2024г., в."Дневник" съобщи с гордост, (направо си се похвали), че бюджетният дефицит за 2023 г. ще е под 3 на сто. Добрите вести не свършват дотук. Преди 4 дни, "Инвестор.бг" съобщи: "За 2024г. е планиран ръст на БВП от 3.2% и инфлация от 4,8%. От толкова добри новини, човек направо да заплаче. От радост.
Първо, как се напълни бюджет 2023г.? Ами от инфлацията. Ръст на цените, повече приходи от ДДС и от там - пълна хазна. Да, обаче, бихте казали вие, а инфлацията? Е, точно тук е разковничето. Хем бюджетът пълен, хем инфлацията ниска? Става. По статистически път. Хем вълкът сит, хем инфлацията ниска.
Тук политическите партии в опозиция трябва да се сетят да направят един одит на НСИ - как е отчетена толкова ниска инфлация. Като цените в магазините толкова силно хвръкнаха нагоре. За заведения и ресторанти - да не говорим. В строителството също. 5,4% означава ако стоката е струвала левче, цената да се е вдигнала с 5 стотинки. Още по времето на Жан Виденов НСИ си имаше едно пиано, което при нужда вкарваше в потребителската кошница щом трябваше да "укроти" (на книга) инфлацията. И понеже цената на пианото е стабилна, това вършеше работа. Пак НСИ, пак по времето на Иван Костов, две години няма ръст в икономиката, и на третата - взе че го намери, ръст и то какъв. Оказа се, че е сменило методиката. Включило е натуралната рента (консервите и компотите, които се слагат зимнина, продукцията от селските дворове и т.н.) и условната рента - ако всички живеехме под наем, все едно сме платили наема и сме го изкарали, а това е допълнителен БВП.

Играта с инфлацията и неотчитането й -

по-точно занижаването й, има и друг проблем. Съобразно инфлация бюджетът трябва да даде компенсация за работещите в държавния сектор и общинския. Това си е цяла армия от служители. Бюджетът ще се продъни. Няма да останат пари за инфраструктурни проекти и други държавни поръчки - а те са сладката част за политическите партии. Затова на бюджетните и общинските служители ще дадем 5% (или от нас да мине 10%), а ние ще си ха-а-а-арчим до насита. А работещите ще цакаме с топла бира.
БТВ съобщава: "Повишава и линията на бедност в страната - от 504 на 526 лева. Очаква се около 800 000 българи от уязвими групи да получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г." Ама не казва за високия "размер" - 526 лв. към 504 лв. си е 4,4%. Ужас. Само минималната работна заплата "...ще стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., реши правителството. Размерът й ще се повиши с 19,6%, или със 153 лв. спрямо сегашната й стойност." Съобщават от правителството. Това е само малко загатване, че ако е на същоте ниво или вдигната с 5 процента, няма да останат работници или ще има протести.
Тук трябва да посочим, че минималната скача не за друго, а

защото се изчислява по друга методика,

което пак е трик. Отвързваш минималната заплата от инфлацията и я закачаш за средната брутна заплата.
"В края на 48-от Народно събрание депутатите решиха размера на минималната работна заплата с поправки в Кодекса на труда. От догодина тя ще бъде 50% от средната брутна работна заплата за страната." - съобщава БНР на 03.02.2023г. Т.е. само с минималната заплата, където състоянието е най-критично, човек не може да се изхрани и оцелее. За другите плащания - важи инфлацията.
Има още един момент, когато държавните и общинските заплати се вдигнат, частникът ще е принуден и своите заплати да повдигне. Така при ниска инфлация (занижено отчетена) страдат всички - и държавния и общински сектор, и частния.
Не са един и два бизнесите в частния сектор, които вдигат заплатите на служителите си с размера на инфлацията. Въпросът е, при 5% инфлация, дали няма да си затворят очите.
Друг ключов елемент е заложеният ръст в бюджета на база на планирания ръст на БВП от 3,2%. Ами като не стигат парите в бюджета залагаш ръст на БВП, и то стабилен, и от там приходите в бюджета се вдигат като сума. Ама това, че се чака световната икономика да влезе в рецесия, европейската също - няма значение. Догодина това ще се отчете едва на полугодието (ако се отчете), ако НСИ пак не бъде спешен да намери ръст. А до тогава - я камилата, я камиларя, я сглобката. Лошото е, че Евростат се опира на данните на НСИ, а не прави той извадки и не смята той потребителска кошница.
Вместо заключение, ще припомним, че и Гърция влезе в Еврозоната с трикове в официалните данни за икономиката, инфлацията и стъкмистика. Което лъсна по-късно и при кризата 2008 г. щеше да фалира, ако не се беше намесила Европа и МВФ. И ние ли ще повторим този номер?

Факти бг

Нова партия се включва в стартиращото ляво обединение

автор:Дума

visibility 18

Жените са с по-ниски обезщетения за безработица

автор:Аида Паникян

visibility 504

/ брой: 153

Всяка трета медицинска сестра е в пенсионна възраст

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 153

Мощен взрив стресна Бургас

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 153

2300 лева средна работна заплата у нас

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 153

Готвят лицензиране на гориво от "Уестингхаус" за VІ блок

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 153

"Активни потребители":

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 153

Нов пожар в РСМ до нашата граница

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 153

ЕС критикува Скопие за диалога със София

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 153

Новият лидер на "Хамас" иска преговори с Израел

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 153

Накратко

автор:Дума

visibility 1351

/ брой: 153

От панталона до заплатата

автор:Аида Паникян

visibility 709

/ брой: 153

Примитивна пропаганда

visibility 765

/ брой: 153

Деформирани представи

visibility 727

/ брой: 153

Благодарим ви, че ни отсрамихте!

автор:Нешка Робева

visibility 509

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ