17 Септември 2024вторник12:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Православен календар

Църквата почита на 16 септември св. вмчца Евфимия Всехвална. Св. Людмила Чешка. Св. Киприан, митр. Киевски и Московски, българин

/ брой: 176

автор:Дума

visibility 387


Великомъченица Евфимия Всехвална претърпяла много страдания в името на Христа

Света Евфимия Всехвална живяла във втората половина на третия и началото на четвъртия век. Тя била дъщеря на благородни родители в гр. Халкидон.
Управителят на Халкидон Приск заповядал от името на тогавашния император Диоклетиан да се съберат всички жители на Халкидон и да принесат жертва на идола в неговия храм. В определения ден се насъбрали множество хора около езическото капище, като водели със себе си животните, предвидени за жертвоприношение. Започнало шумно тържество в чест на идола. В същия ден християните, които се гнусели от идолослужението, се събрали тайно на едно място и извършили там служба на Господа Иисуса Христа.
Приск наредил да се направи строго разследване дали някой не се е възпротивил на заповедта му. Съобщили му, че такива противници били християните. Приск се опитал да ги привлече към идолослужение първо с ласкателство, а след това и със заплахи за люти мъчения. Но християните му отговорили, че се уповават на силата на Бога. Разгневен от тия думи, Приск предал християните на различни мъчения, които продължили 19 дни.
Между страдалците за вярата се намирала нежната и красива девойка Евфимия. Възрастните християни мъченици я ободрявали при ужасните мъчения. Озлобеният мъчител заповядал да ги бият и да ги затворят в тъмницата. Когато повели мъчениците към затвора, той видял прекрасната Евфимия. Спрял я, отделил я от групата, която отминала за мъчения в затвора, и пуснал в ход всички ласкателни обещания. Мъченицата решително се противопоставила. Управителят заповядал да приготвят специално колело за мъчение, на което слугите му привързали светата девица. Тя се прекръстила, а когато започнали да го въртят, колелото спряло внезапно. Мъчителите паднали изнемощели на земята. Това знамение било извършено от Господен ангел, който счупил колелото и изцелил мъченицата от всички рани.

Като не успял да я сломи с мъчения, Приск заповядал да я хвърлят на зверовете в цирка

Напълно невредима, Евфимия застанала пред мъчителя, като възпявала радостно Господа и Му благодаряла. Това дивно явление на Божията сила управителят счел за магьосничество. И заповядал да хвърлят девойката в нагорещена пещ. Пред пламналата отвътре пещ, с очи към небето, мъченица Евфимия почнала горещо да се моли. Хвърлена и оставена сред пламъците, Евфимия запяла дивната песен на тримата момци във вавилонската пещ. След като я изпяла докрай, мъченицата излязла невредима из пламъците.
Изплашен от чудото, управителят вече не знаел какво да стори със светата изповедница. Наредил да я предадат на зверовете в цирка. Евфимия с поглед към небето помолила Бога да приеме многострадалната й душа и да я успокои в Своите небесни обители. Молитвата й била чута. От пуснатите срещу нея животни само една мечка я ухапала леко за единия крак. Чут бил глас от небето, който призовавал великомъченицата към блаженство с праведните. Блажено сред арената на цирка тя предала душата си на Господа. Това се случило между 303 и 307 г.

БСП е за запазване на биоживотновъдството

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 177

Проблемът на РСМ не е с България, а преговорите за ЕС

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 177

100 нови социалисти са приети в Стара Загора

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 177

Отчитат рекордни загуби на вода

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 177

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3% през октомври

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 177

НСИ отчете годишна инфлация от 2,1%

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 177

Бум на фалшивите столевки

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 177

Втори опит за убийство на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 177

Рокади в Еврокомисията

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 177

Мексико прие съдебната реформа

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 177

Стачка в косовския парламент за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 177

Жалките пари

автор:Аида Ованес

visibility 105

/ брой: 177

Вода газим, жадни ходим

автор:Мая Йовановска

visibility 104

/ брой: 177

Българчета - граждани на света

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 177

Виновен е Рогатия

автор:Мая Йовановска

visibility 108

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ