17 Август 2024събота00:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

ББР и Вълка - част от войната Пеевски - Доган*

Кредитът-грабеж от 150 млн. лв. бе обречен от самото начало

/ брой: 156

автор:Дума

visibility 378

Пет години отне на държавата да "прогледне" за грабежа на 150 млн. лв. държавни пари, опакован като "отпускане на кредит" на фирма на Румен Гайтански-Вълка от държавната Българска банка за развитие, ръководена по онова време от Стоян Мавродиев, но командвана от върхушката на ГЕРБ и ДПС. Разбира се, проглеждането съвсем не е автентично, а е част от войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган, в която държавните институции - в случая Комисията за противодействие на корупцията и Прокуратурата, не са органи, които си вършат работата, а са просто маши в ръцете на задкулисните си господари. Ако не беше така, през 2023 г. прокуратурата нямаше да е прекратила досъдебното производство за грабежа, след като години наред медиите и смененото ръководство на ББР проглушиха ушите на цялата държава за този казус.

Първите медийни публикации за скандалния заем

са още от лятото на 2019 г., малко след отпускането му. Официалното признание за едрите държавни кредити на близки до властта олигарси дойде през пролетта на 2021 г., когато третият кабинет на Бойко Борисов загуби властта и бе сменен от служебното правителство на Стефан Янев, в което Кирил Петков беше министър на икономиката, а Асен Василев – на финансите. Именно Петков бе най-активен да огласява данни за кредитите, да настоява за прокурорска намеса и за реформиране на ББР.
Разследващи, антикорупционна комисия и спецслужби три години услужливо си затваряха очите.
Докато на 14 август 2024 г. държавата осъмна с новината, че кредитът от 150 млн. лв. се разследва, а полицаи, прокурори и служители на "Антикорупция" обискират имоти на Румен Гайтански -Вълка, както и адреси, свързани със Стоян Мавродиев.
По неофициална информация и двамата вече са напуснали страната. Според информирани източници разследването за кредита на Гайтански - Вълка е започнало преди един месец, след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който открай време е близък с бизнесмена, поиска официално председателят на ДПС Делян Пеевски да се оттегли.

Как започва всичко

В схемата с въпросния кредит на Вълка няма нищо сложно и на практика става дума за най-елементарна кражба на държавни пари, извършена без особен интелект и творчество, но под личното давление на държавната върхушка по онова време - на ГЕРБ и ДПС. Огромен заем, без почти никакво сериозно обезпечение, е отпуснат на съмнителна фирма с минимални реални шансове да бъде върнат и в тотален противовес на мандата на държавната ББР да подпомага малкия и средния бизнес.
Кредитът е отпуснат, докато главен изпълнителен директор е Стоян Мавродиев. Другите представители на управата са Румен Митров и Николай Димитров, а надзорният съвет е в състав Лъчезар Борисов, Митко Симеонов и Велина Бурска. Всичко това се случва в мандата на тогавашния министър на икономиката Емил Караниколов.
През юни 2019 г. свързаната с Румен Гайтански - Вълка компания "Роудуей кънстракшън" получава рекорден кредит в размер на 148.5 млн. лв., за да придобие друга свързана с него фирма - "Пътстройинженеринг". Срокът за връщане на заема е 2029 г. Дружеството, обект на покупката, е сравнително малък местен играч, базиран в кърджалийското село Груево, чиито годишни обороти до онзи момент са между 5 и 16 млн. лв. Предишният собственик на "Пътстройинженеринг" е "Био майнинг" - компания, която е собственост на Гайтански. "Био майниг" е голямо дружество с оборот от над 160 млн. лв. Това е същата компания, която нашумя покрай драмите на държавните органи със събарянето на незаконния строеж на Вълка на територията на Държавно ловно стопанство "Искър".

Обречен от самото начало

Реално чрез баснословно скъпата покупка на "Пътстройинженеринг" още през 2019 г. парите от ББР вече са преминали в ръцете на Румен Гайтански и банката трудно би могла да си ги получи обратно, пише "Капитал" преди няколко години.
Още тогава е ясно, че обезпечението по кредита са учредените залози на "Роудуей кънстракшън" и "Пътстройинженеринг", които обаче никога не биха могли да се реализират за 150 млн. лв.
Очаквано, фирмата на Вълка изпада в забава по кредита още през януари 2022 г. Към май 2022 г. просрочията по главницата вече са над 7 млн. лв., а по лихвите - над 2 млн. лв. Общият размер на дължимите парични средства към май 2022 г. е 154 млн. лв.
Приблизително по това време новият председател на надзора на ББР, назначен от Кирил Петков - Валентин Михов, обявява публично, че един от най-едрите кредити на ББР е със сериозни проблеми в обслужването и най-вероятно няма да бъде върнат. "Той вече е провизиран на 70% заради огромния риск да се окаже загуба", казва Михов през 2022 г.
Поради това новото ръководство на държавната банка решава да действа решително и поема контрола върху "Родуей Кънстракшън" през юни 2022 г. Както може да се очаква, активите на дребната фирма са крайно недостатъчни за покриване на заема.
Едва преди броени седмици, в края на юли 2024 г., ББР успя да продаде "Пътстройинженеринг" на кърджалийската компания "Ариете капитал". Това се случи след пет последователни търга с явно наддаване, като първоначалната цена тръгна от 8.9 млн. лв. В крайна сметка сделката бе сключена за едва 3.65 млн. лв. поради почти тотална липса на интерес. Това е под 2.5% от отпуснатия преди пет години заем от 150 млн. лв., като загубата за ББР надхвърля първоначалната сума на кредита.
"Обявяването на търга с първоначална цена от 8.9 млн. лв., формирана въз основа на независима външна оценка на предприятието, прави доказан факта, че кредитът е бил практически необезпечен и банката не може да събере по-голяма сума по него", коментираха на 14 август 2024 г. от ББР. Иронията е, че заради образуваното досъдебно производство банката е предала оригиналите на документите по кредита на компетентните органи, поради което търгът не може да бъде приключен.

Къде са отишли милионите  

През 2023 г. стана ясно, че с малка част от парите от кредита от ББР - около 1 млн. евро, най-вероятно е купена луксозна яхта. Според разкритие на разследващия сайт Bird.bg, след като "Био Майнинг" получава парите от "Родуей Кънстракшън", са изплатени дивиденти на самия Гайтански, като към края на 2021 г. са му преведени общо над 46 млн. лв.
В средата на 2020 г. от "Био Майнинг" започват преводи към сметки на фирмата Poroli Special Boats, която се занимава с продажби на яхти. Според Bird.bg става дума за покупка на машина за малко на 1 млн. евро. Най-вероятно яхтата е ползвана в Гърция.
Чак този август се разбра, че сериозен дял от средствата - около 30 млн. лв., са ползвани за друга цел - изплащане на дълга ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган. С 5 години закъснение, на 9 август 2024 г., Антикорупционната комисия внезапно се сети за проблемния кредит и обяви в прессъобщение, че фирмата "Кристална вода" АД, с чието управление е свързан "българският гражданин Р. Г.", е получила от друга негова фирма – "Био Майнинг", "значителни финансови средства".
Същата "Кристална вода" се явява обезпечител по договор за кредит, сключен между ТЕЦ "Варна" и "Търговска банка Д" през 2019 г. "Установено е, че "Кристална вода" АД погасява задълженията на ТЕЦ "Варна" АД към "Търговска банка Д". Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството "Био майнинг" АД на "Кристална вода" АД", пише в съобщението на комисията.

Уреждане на сметките

Прокуратурата би трябвало да е работила по случая с кредита-грабеж още по сигнал на ръководството на ББР от 2022 г. Досъдебното производство обаче безславно бе прекратено през май 2023 г., с което надеждите за каквато и да било справедливост по случая окончателно се изпари.
Сегашната активизация на институциите обаче също не е повод за оптимизъм, защото за всекиго е ясно, че в случая не става дума за битка за върховенство на закона, а за мафиотско уреждане на сметките.


Медиапул
*Заглавието е на редакцията

Птицевъдите искат да се забрани вносът на украински яйца

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 156

Доган по документи се разделя с ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 156

Производствените цени в селското стопанство спадат

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 156

Украйна може да се откаже от ядрени ни реактори

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 156

Съединените щати не са световен полицай

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 156

Жалба в Гърция за пожара до границата

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 156

Нови версии за атаките срещу "Северен поток"

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 156

Накратко

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 156

Ни чул, ни видял

автор:Аида Паникян

visibility 509

/ брой: 156

Политически цайтнот

visibility 480

/ брой: 156

Пропадането на Източна Европа

автор:Боян Дуранкев

visibility 395

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ