28 Август 2024сряда22:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лятната академия за деца и ученици завършва с изложби

Петнадесетото издание на ЛАДУ се закрива на 30 август в галерия "Академия" в НХА

/ брой: 164

автор:Дума

visibility 378

Всеки ден от месец август проектът "Лятна академия за деца и ученици към НХА" събираше в ателиетата на Националната художествена академия деца и ученици на възраст от 6 до 18 години, които опознаваха техниките и изразните средства на изящните и пластичните изкуства и дизайна. Ръководител на проекта е Мария Ландова. Организатори са НХА и фондация "Св. Пимен Зографски".
Петнадесетото издание на Лятната академия за деца и ученици е доказателство за утвърждаването на проекта в културното и публичното пространство на София, за неговото значение и необходимост. Най-важната задача за екипа на ЛАДУ е да въведе децата в културния контекст на нашия дом, познавайки знаците от миналото, устремени към бъдещето, научи ДУМА от Диди Спасова, връзки с обществеността на НХА.
За втора поредна година ЛАДУ се провеждаше на две места: в централния корпус на Академията на ул. "Шипка" 1 и в сградата на Факултета за приложни изкуства и дизайн на НХА на бул. "Цариградско шосе" 73.
Тази година ЛАДУ премина под знака на две събития - XXXIII летни олимпийски игри и 130 години от рождението на художника Жорж Папазов. Всяка седмица ЛАДУ предлагаше различен уъркшоп: по изработка на ръчна хартия; работа с древната арабска техника за рисуване върху вода "Ебру"; индонезийската техника за рисуване с восък "Батик", уъркшоп по анимация и посещения на музеи и галерии.
Предстоят четири събития в заключителните дни на 15-ото издание на ЛАДУ в София. На 27 август от 17 ч. в галерия "Академия" на НХА ще бъде открита изложба на най-добрите произведения - живопис, графика, скулптура, керамика, мозайка, плакати, книжки, кукли от плат, комикси, картички, текстил, бижута, компютърна и стоп моушън анимация. Изложбата с творбите на участниците, работили на бул. "Цариградско шосе" 73, ще бъде представена на 29 август от 17 ч. в ателие 15 на Факултета за приложни изкуства и дизайн на НХА.
Официалното закриване на на ЛАДУ 2024 е на 30 август от 17 ч. в галерия "Академия". На 31 август между 16 и 18 ч. там ще се състоят ревю и хепънинг, представящи авторски облекла и интерпретациите на участниците в проекта по работи на художника Жорж Папазов.

РСМ гласи закриване на смесената комисия

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 164

Руските части напредват в Донбас

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 164

Арестът на Дуров удължен с още 48 часа

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 164

Пожари край Цариброд и Пирот

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 164

НБУ не е АОНСУ

автор:Александър Симов

visibility 592

/ брой: 164

Измамната работа

автор:Аида Паникян

visibility 521

/ брой: 164

Тормоз над гражданите

visibility 504

/ брой: 164

Как "Тему" и "Шейн" завладяха пазара

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 164

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ