27 Септември 2024петък20:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За колко ни оценяват

/ брой: 184

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1229

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 32 изтребителя Ф-35 на Румъния, като споменатата цена на сделката е 7,2 милиарда долара. В тази оферта влизат не само самолетите, но и резервни двигатели и части, въоръжение и други услуги.
Първите самолети Ф-35 за Румъния няма да бъдат доставени преди 2030 г. Ф-35 е смятан за най-добрия многоцелеви изтребител от пето поколение, който може да бъде купен. Румъния е втората съседка на България, която купува изтребители Ф-35 от САЩ. През тази година Гърция получи одобрение за покупката на 20 самолета. Турция също имаше планове за покупката на тези самолети, като Анкара дори участваше в програмата за разработване на самолета, но бе изключена, след като купи руски ракетни комплекси С-400.
На този фон България купи 16 изтребителя Ф-16 Блок 70 на цена от близо 2,6 милиарда долара. В сделката влизат още резевни части, въоръжение и обучение на пилотите в САЩ.
Но да върнем лентата малко назад. Посещението на някогашния премиер Бойко Борисов във Вашингтон преди пет години наистина поотшумя, но случващото се напоследък ни кара отново да се върнем към него. Тогава в официалния стенографски запис от протоколните кадри в началото на срещата между бившия президент Доналд Тръмп и българския премиер, американският държавен глава казва буквално: "Ще имаме срещи след малко. Вие (Борисов) сте с вашите официални представители, аз съм с моите. Ще имаме много продуктивни срещи. Те (България) са поръчали Ф-35 и други неща. Купуват много военно оборудване от САЩ - най-доброто оборудване в света!"... Не е много за учудване, че някогашният домакин на Белия дом и сегашен кандидат да се върне в овалния кабинет, се изказва неподготвен, въпреки че става дума за покупката на изтребители. Все пак нашата страна още тогава даде милиарди за осем самолета Ф-16.
Малко след това, при посещението на друг премиер във Вашингтон - гръцкия, се появи информация, че южната ни съседка ще модернизира военната си авиация, като купи от САЩ 24 изтребителя Ф-35. Ескадрилата самолети Ф-35, заедно с инфраструктурата, ще струва 3 милиарда евро. После и Полша подписа споразумение със САЩ за придобиване на 32 бойни самолета Ф-35. Цената на договора се изчисляваше на 6,5 млрд. долара. Сега сделка сключва и Румъния. Като сложим чертата, се вижда, че и четирите държави плащат общо взето еднакво за един самолет. Въпросът е в бойните възможности, при които Ф-16 логично е далеч зад Ф-35. Така, за едни и същи пари Гърция, Полша и Румъния получават "Мерцедес", а България е на път да се обзаведе с "Опел". Явно на толкова оценява българското раболепие новият ни по-голям брат.

58% от българите печелят колкото за разходи

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 184

Плоският данък е по-изгоден за богатите

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 184

Забраняват да си продаваме колата на части

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 184

Такситата с двойна тарифа по празниците

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 184

ЕС започва преговори с Албания за членство

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 184

Русия променя ядрената си доктрина

автор:Дума

visibility 811

/ брой: 184

Призив за край на огъня между Израел и Ливан

автор:Дума

visibility 732

/ брой: 184

Накратко

автор:Дума

visibility 1353

/ брой: 184

Кметът-бомба

автор:Александър Симов

visibility 1104

/ брой: 184

Линията на осъдените души

автор:Барбара Пейчинова

visibility 738

/ брой: 184

За колко ни оценяват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 760

/ брой: 184

Глобалният мир е пред безпрецедентна заплаха

автор:Дума

visibility 777

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ