Започва Великият (Великденски) пост. Той продължава почти 7 седмици – до съботата преди Великден. През 2025 г. православната църква отбелязва Възкресение Христово на 20 април. Постът продължава до 19 април.
Великият пост започва частично на Месни заговезни – миналата неделя. От този ден от менюто се изключват месото и месните продукти. Една седмица по-късно – на Сирни заговезни, за последно се консумират яйца, мляко и млечни продукти.
Рибата е разрешена два пъти по време на строгия пост – на Благовещение (винаги на 25 март) и на Цветница (на 13 април тази година).
По време на Великденския пост се забранява консумацията на храни от животински произход – месо, яйца, мляко и производните им. Препоръчително е да се ядат повече плодове, зеленчуци, варива и ядки, предаде "Фокус".
Постите са свързани със схващането за греховността на хората и преходността на земния живот. По традиция при православните строгото съблюдаване на поста е най-силно през първата и последната седмица на по-дългите пости - Великденските и Коледните.