18 Април 2025петък12:00 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Георги Тахов

Компенсират стопаните на напълно измръзнали насаждения

/ брой: 67

автор:Дума

visibility 5402

При 100% пропаднали площи, както е при измръзването, ще бъдат компенсирани 80% от направените разходи. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Георги Тахов след края на правителственото заседание в сряда. Ставките на компенсациите ще се направят по технологични карти за отделните видове. Стопаните ще си получат обезщетенията в едномесечен срок след обследване на терените и реално доказване на загубите.
До момента няма информация за всички пропаднали площи, те ще станат ясни след подаване на заявления от земеделските стопани. Времето в страната продължава да е студено, прогнозират се и още отрицателни температури, затова най-вероятно от понеделник през областните дирекции и общинските служби по земеделие се очаква да започне подаването на заявления.
Освен при рапицата, сериозни поражения има и при зърнените есенни култури, като има опасност класовете да останат стерилни. От необичайните априлски студове са засегнати огромна част от овощните култури в цялата страна, както и цъфналите рапични насаждения. Студовете унищожиха на 100% бъдещата реколта от кайсии, с големи повреди са черешовите и сливовите масиви, като на места цветовете са напълно замръзнали. За да предпазят градините с праскови, в Сливенско се палят вечер огньове сред насажденията.
За да търсят решение в критичната ситуация, от Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" настояват за среща със земеделския министър.
След като студената вълна от последните дни нанесе сериозни щети върху овощните насаждения в страната, земеделските производители са изправени пред ново предизвикателство - очакваните отново минусови температури в края на седмицата.
Според прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология до 11 април се очаква променлива облачност с валежи от дъжд и сняг на места. Минималните температури в някои райони ще паднат под нулата. Праскови, сливи, череши, нектарини, включително круши и в по-малък процент ябълки са измръзнали в Североизточна България при студовете през последните дни.
Априлските студове не подминаха и Югоизточна България. В районите на Карнобат и Айтос продължилите с часове температури от -3 до -5°C са унищожили праскови, сливи, череши и други цъфнали овошки.

Инициаторите на бойкота поискаха по-ниски цени за Великден

автор:Дума

visibility 1934

/ брой: 72

От 1 май декларираме пред НАП коли, купени в чужбина

автор:Дума

visibility 1852

/ брой: 72

Банкнотите от 20 лв. са най-често фалшифицирани

автор:Дума

visibility 1809

/ брой: 72

При размразено месо трябва да има 2 дати на етикета

автор:Дума

visibility 1836

/ брой: 72

Истината лъсна

автор:Александър Симов

visibility 1964

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ