09 Октомври 2024сряда18:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Валери Жаблянов: Стандартът на живот в България може да промени само парламентарно мнозинство със социално мислене

автор:Дума

visibility 485

„От времето на Иван Костов десните партии в България обсъждат един и същи въпрос – какъв да бъде бюджетният дефицит. Тоест, на финансовия министър на края на годината да му излезе сметката и да се отчете пред институциите. Левицата имаме друга философия - че тежестта на всички структурни промени, които се правят в бюджета, икономиката и обществото, не могат да бъдат за сметка на българските граждани.“ Това заяви кандидатът за народен представител от „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ Валери Жаблянов в предизборен дебат в ефира на bTV. 

Според него събирането на бюджетните приходи и бюджетните разходи трябва да бъдат подчинени на по-сериозна бюджетна дисциплина. Той даде пример с практиката на правителствата на ГЕРБ огромни средства да се разпределят през постановления на Министерски съвет и припомни, че парламентарната група на БСП неколкократно е изисквала да се покаже какъв процент от разходите на държавата са се харчили по този начин.  

„Сегашната данъчна система в България не си върши работата. Плоският данък създаде огромно социално разделение в обществото, от една страна и от друга- облагодетелства големите чужди инвеститори, които изнасят печалбата си, за сметка на българските производители. Трябва да постигнем съгласие, че данъчната ни система подлежи на реформа, защото България не може да продължава да бъде данъчен рай в ЕС“, категоричен бе Жаблянов.  

По неговите думи, ако искаме качеството на живот на страните от Централна Европа, трябва да променим нивото на публичните разходи.  „Без 5% годишен ръст на икономиката, какъвто от „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ сме заложили, всичко останало, което в момента се говори, е нереалистично“, посочи кандидатът за народен представител.  

Валери Жаблянов цитира притеснителната статистика, че 1 милион български граждани са задлъжнели. „Нали разбирате, че това е кух стандарт на живот – илюзия? Стандартът на живот може да се промени, когато имаме друго качество на здравеопазването, друго качество на образованието и друго качество на околната среда. Това може да се случи, когато в Народното събрание има мнозинство със социално мислене. В момента такова няма“, подчерта той.  

По думите му форсираното влизане в еврозоната, за което говорят десните партии, в момента е в разрез с реалния икономически сектор в България, в който има спад на индустриалното производство заради спада в европейската икономика.  

Според Жаблянов в Българи се води формална социална политика без особен видим ефект. „Имаме нужда от нова социална политика. „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ предлага програма от 100 точки, където социалната политика заема основна част“, каза той и допълни, че социалните мерки на левицата не надхвърлят значимо сегашните параметри в бюджета, а става  за друга философия  и друго разпределение на средствата. 

„От отговорите на Асен Василев и Цончо Ганев установявам, че в следващото Народно събрание ще има едно голямо социално ориентирано мнозинство, готово на съществени промени и в данъчната политика, и в бюджетната политика. Струва ми се, че 100-те точки на БСП са залегнали в програмите на партии, които се обявяваха за десни“, реагира в заключителната част на дебата Жаблянов. 

Той завърши с обръщение към българските граждани: „Сегашното развитие на стопанството, на политиката, промените в  Конституцията - всичко това е резултат от политическите неумения на партиите от десницата. Подкрепете „БСП- ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ – ние можем да променим всички това.“

Урсула фон дер Лайен на съд за измама с ваксини

автор:Дума

visibility 798

/ брой: 192

Протестиращи в Тирана искат служебен кабинет

автор:Дума

visibility 750

/ брой: 192

Влизаме в сухопътен Шенген?

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 192

Палестина преговаря за двамата ни заложници

автор:Юри Михалков

visibility 764

/ брой: 192

Реалност или химера

автор:Евгени Гаврилов

visibility 846

/ брой: 192

Бедните плащат повече за въглеродни емисии

автор:Дума

visibility 764

/ брой: 192

Най-голямата ми радост е да помагам на хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 787

/ брой: 192

БЪЛГАРИЯ или Пеевски?

visibility 806

/ брой: 192

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ