02 Юли 2024вторник14:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шефът на Пентагона Остин се обади на руския си колега Белоусов

/ брой: 123

visibility 161

Стивън БРАЙЪН*
 
На 25 юни министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се обади по телефона на руския министър на отбраната Андрей Белоусов. Това беше първият контакт между ръководителите на отбраната на САЩ и Русия от повече от година и бе иницииран от Остин. Беше ли полезен разговорът?
Има много малко информация за съдържанието на разговора. Както Пентагонът, така и руското Министерство на отбраната дадоха лаконични отчети, но те не съвпадат един с друг.
Според Пентагона Остин е подчертал „важността на поддържането на линиите за комуникация“. Това стана, след като американска ракета ATACMS удари плаж в Севастопол.
След нападението на Севастопол посланикът на САЩ в Москва Лин Трейси беше извикана в руското външно министерство. Руснаците официално са предупредили посланика, че след нападението в Крим ще последва ответен удар.
САЩ поддържат минимални контакти с Русия, и то само по конкретни въпроси, включително потенциалната размяна на политически затворници. Като цяло американската позиция цели да изолира Русия и да не се води диалог по Украйна или други въпроси на сигурността.
Преди атаката в Крим Украйна извърши атаки с дронове срещу руски стратегически радарни станции за ранно предупреждение. Такива атаки изискват помощ от САЩ и НАТО за насочване, включително тактики за избягване на руската противовъздушна отбрана. За разлика от САЩ, разполагащи със сателитни възможности за ранно предупреждение, руснаците разчитат на наземни радари, които могат да алармират противовъздушната отбрана, предназначена да прихваща балистични ракети.
Руският прочит на разговора гласи, че двамата министри са "разменили мнения относно ситуацията около Украйна". Ясно е, че руският фокус в разговора е бил върху ескалацията на украинския конфликт и опасността от по-голяма война. Акцентът на Остин върху „поддържането на комуникационни линии“ е очевидно ироничен, тъй като няма значителни комуникационни линии, а Министерството на отбраната на САЩ, заедно с останалата част от правителството на САЩ, поддържа политика на изолиране на Русия.
Времето ще покаже дали разговорът е бил превантивно обезвреждащо упражнение на Остин на руските заплахи за отмъщение заради удара по Севастопол или сериозен опит за по-значими контакти с Русия.

* Бивш помощник заместник-министър на отбраната на САЩ. Бил е директор на подкомисия за Близкия изток към Комисията за външни отношения на Сената

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 182

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 193

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 195

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ