18 Октомври 2024петък18:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Йорданка Георгиева:

Само с масово гласуване може да преборим купения вот

БСП никога не е била лидерска партия, крайно време е хората да гласуват за идеи и програми, призова водачът на листата на "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" в Търговище

/ брой: 199

автор:Юри Михалков

visibility 395

Йорданка Стефанова Георгиева е политик от БСП, народен представител в предишния парламент. Някои медии нарекоха избирането ѝ „трансферен удар“ на Столетницата в Търговищка област. Родена в град Попово, 45-годишната икономистка по образование е била и зам.-областен управител на Търговище. Работила е и като експерт "Европейски програми и проекти" в общинска администрация Попово. Омъжена, с две дъщери.


"От огромно значение за региона е довършването на магистрала „Хемус”, защото регион без адекватна инфраструктура е обречен."


- На тези избори БСП и левицата като цяло тръгват с ново лице. Кое конкретно е новото, което според Вас носи потенциала за спечелване на повече гласове?
- Новото е обединението. В последните години разединението на лявото пространство и явяването на избори на БСП и АБВ (респективно Коалиция „Левицата”) като конкуренти объркваше левите избиратели, а някои направо бяха отблъснати от това разединение и отказваха да дадат подкрепата си - нито за едните, нито за другите. Осъзнавайки обществената рана, която отваря това разединение, преди няколко години аз се оттеглих от АБВ именно защото виждах правилния път и подход в обединението. Като дългогодишна радетелка на тази идея, лично взех активно участие в преговорните процеси през изминалото горещо политическо лято. Те не бяха никак леки, наложи се всички страни да минат през различни турболенции, да признаят много грешки и да изпият много горчиви чаши. Но най-важното е, че в крайна сметка обединението стана факт и на тези избори за първи път от много години левите избиратели няма да се чувстват объркани и да се чудят кого да подкрепят, защото вече сме заедно.
Най-важното, което искам да кажа е, че БСП не е и никога не е била лидерска партия - тя е партията на народа! Може би тук дори и медиите имат голяма вина - персонализирането на тези процеси беше отразено много изкривено и това обърква хората. Не са важни толкова личностите и имената, а програмата и идеите, зад които те застават, за които поемат ангажимент да работят. Крайно време е хората да започнат да гласуват не толкова за имена и по лични симпатии, а за конкретни политики и решения, които им се предлагат.
- Какви хора са включени в търговищката листа?
- Както традиционни за БСП и много добре познати лица, така и някои по-млади и нови кадри, които обаче също са добре познати сред местната общност. Най-младият ни кандидат Петър Кирилов е представител на коалиционните ни партньори и действащ общински съветник.
С новите лица се вижда позитивната тенденция за подмладяванена листите ни, както и завръщането на наши кадри от чужбина, какъвто е Павел Радев - представителят на община Омуртаг.
Всички те са професионалисти в различни сфери - икономика, право, информационни технологии, култура, енергетика, предприемачество. И най-важното - имат административен опит. Всички видяхме докъде ни доведе в последните години тенденцията в управлението на държавата да влизат хора без административен опит и компетентност - до пълен разпад, бездействие на институциите и чувство за безпомощност сред обикновените граждани.
Гордея се с екипа си - както с колегите от листата, така и с всички, които работят на терен и извън него и ме радва фактът, че ставаме все по-сплотени. Предния път постигнахме безапелационен успех в резултата си и единственото, което ни попречи да си вземем иначе заслужения мандат, бе формулата за разпределение на мандатите. Надявам се този път да се представим още по-добре.
- На какво наблягате в предизборната кампания? В областта има мюсюлманско население, какви ще са посланията Ви?
- Заложили сме на срещите очи в очи, за да може хората да ни чуят и не просто да слушат, а и да ни усетят и изградят лични впечатления - както за нас самите като кандидати и хора, така и за посланията от управленската ни програма. Смесеният етнически състав на местното население никога не ни е притеснявал. Левите избиратели не бива да се делят - в основите на лявата идеология стоят принципите на толерантност, равенство и справедливост. Те са несъвместими с каквито и да било разделения.
Характерно за региона ни е дългогодишното експлоатиране на етническия вот от ДПС. Искрено се надявам, предвид процесите на разцепление, които текат при тях, сега повече от всякога етническите избиратели да се почувстват свободни да избират - да гласуват по убеждение и за конкретни политики, а не под натиск, както беше много дълго време назад.
- Страната ни е направо в демографска катастрофа. Какви трябва да бъдат кратко- и средносрочните стъпки за областта, за Североизточна България, пък и за страната изобщо, за да се оттласнем от дъното?
- В управленската ни програма са предвидени редица социални мерки за подпомагане на младите семейства, на учещите и работещите, на социално слабите. Предлагаме промени в данъчната ни система, които да направят по-благоприятна средата за развитие на малкия и средния бизнес, на младите предприемачи. Система, която да намали ножицата между крайно бедни и крайно богати, която  доведе до стопяване на средната класа. Това трябва да се промени и ние сме разписали подробна система от мерки. Конкретно за икономиката на нашия регион и Североизточна България от огромно значение е довършването на магистрала „Хемус”, защото регион без адекватна инфраструктура е обречен. С участието си в 49-ото Народно събрание се сблъсках с много въпросителни и абсурди защо се бави толкова много строителството на лотове 7 и 8. Категорично възнамерявам да продължа активно работата си по този въпрос, тъй като не може цял един регион да тъне в изолация и разпад заради нечии частни интереси, спиращи строежа. Довършването на тази отсечка е ключов фактор за икономическото развитие на региона и разкриването на много нови работни места. Нещата не могат да останат така, както досега!
- С болка научих, че Търговищка област е сред 12-те области в страната без нито една денонощна аптека. Как да заработят такива аптеки и какви са приоритетите Ви в здравеопазването?
- Проблемите в здравеопазването са много. Далеч не са само аптеките. Изключително голям проблем е качеството на медицинската помощ в региона, трудно достъпната и недостатъчно ефективна спешна помощ. Крайно време е здравеопазването да е истинско и болниците да спрат да функционират като търговски дружества, а да станат истински лечебни заведения. Основен фокус да е качествената грижа за здравето на пациентите, а не усвояването на „здравни пътеки”. Естествено, ключов фактор за всичко това е осигуряването на работни места и адекватно заплащане за професионалистите в здравната и фармацевтичната сфера. Крайно време е да се засили ролята на държавата като регулатор в тази сфера и тя да се развива планово, съобразно спецификите на регионите. Това планово развитие, според мен, включва и мерки за осигуряване на работа и задължително задържане на младите специалисти в родината. С тази цел сме разписали система от мерки за активно сътрудничество между ВУЗ-овете, медицинските заведения и фармацевтичния сектор.
- Сред младото поколение глобализмът пусна отровни пипала за пренаписване на историята, как да съхраним народната памет?
- Винаги съм казвала, че „Народ, който не помни историята си, е обречен да я повтори” и именно заради това е важно да пазим историческата си памет. Кощунство е какво се случва в образователната сфера, най-вече в училищното образование - подмяна на историята ни, спад на качеството на образователните програми, понякога смехотворни абсурди в съдържанието на учебниците. Да не споменавам и опитите за вкарване на джендър-пропаганда в съдържанието им. Ние от БСП винаги сме били против тези тенденции. Затова още преди няколко години сме разработили програмата „един учебник по един предмет”, която едновременно ще направи учебниците по-достъпни и най-важното - предвижда пълна ревизия на учебното съдържание, засягащо историята и народната ни памет.
Накрая, позволете ми да се обърна към всички избиратели - единственият начин да преборим купения и корпоративния вот е масовата избирателна активност! Когато народът излезе масово, процентът на този „уреден” вот ще спадне! Колкото повече избиратели проумеят това, толкова по-скоро и по-лесно ще се промени нещо в родината ни!

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 544

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 1257

/ брой: 198

Планът на Зеленски удари на камък в НАТО

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 199

Атина против двустранните мигрантски споразумения

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 199

София и Скопие ще строят Коридор №8

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 199

Аржентина и България заедно на Антарктида

автор:Таня Глухчева

visibility 701

/ брой: 199

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 653

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 575

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 515

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ