Здраве
Репутацията на яйцата става все по-добра
Три на ден е добре, за повече - науката мълчи
/ брой: 84
Идат дни на висока консумация на яйца. Десетилетия яйцата бяха храна с доста лоша репутация. Най-вече заради високия холестерол в жълтъка. Но напоследък излязоха доста на брой сериозни проучвания, които опровергават категорично лошия имидж на яйцата. Всъщност, дори без тези положителни проучвания, всеки би трябвало да е наясно, че щом в детството баба му му е давала яйца, "за да оздравее по-бързо" или за да "стане по-силен", значи е имало защо. Да, най-добре е да вярваме на бабите си.
Яйцата са много добър източник на висококачествени протеини. Повече от половината протеин на едно яйце се намира в белтъка, който включва и витамин В2, и по-малко мазнини от жълтъка. Яйцата са богат източник на селен, витамин Д, B6, B12 и минерали като цинк, желязо и мед. Едно средно голямо яйце съдържа 186 мг холестерол, което е 62% от препоръчителния дневен прием. За разлика от това, белтъкът е предимно протеинов и с ниско съдържание на холестерол. Доказано е, че яйцата са с високо съдържание на лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които
намаляват риска от очни заболявания
като дегенерация на макулата и катаракта.
Ползите от консумацията на яйца далеч надхвърлят потенциалните негативи, твърдят все повече медици. Все пак те предупреждават яйца да не се дават на много малки деца, а бременните, възрастните и хората със слаба имунна система да бъдат внимателни и да се консултират с лекаря си дали и колко яйца могат да консумират. Особено внимателни трябва да сме при консумацията на рохко сварени яйца, особено ако не са съвършено пресни и от кокошки, които знам какво точно ядат. Да не забравяме, че развалените яйца могат да ни докарат салмонела, която е форма на хранително отравяне.
Що се отнася до холестерола, оказва се, че не е толкова проста работа. Известно е, че много изследвания свързват високите нива на
холестерол
със сърдечни заболявания и ранна смърт. И нещо сравнително ново: проучвания, някои от които включват стотици хиляди души, показват, че хората, които ядат цели яйца, не са по-склонни да развият сърдечно заболяване от тези, които не го правят. Някои от проучванията дори показват
намален риск от инсулт
сред индивиди, които консумират яйца. От друга страна, холестеролът играе много важна функция в тялото. Това е структурна молекула, която е от съществено значение за всяка клетъчна мембрана. Той се използва за производство на стероидни хормони като тестостерон, естроген и кортизол. Известно е, че само 15% от него се внасят в организма с храната. Останалото е... собствено производство на отделния организъм. Според някои американски медици, колкото повече от него ядем, толкова по-малко произвежда тялото ни, т.е. природата си намира баланса. Поради тази причина яденето на няколко яйца няма да доведе до значимо покачване на нивата му. Проучване установява, че при 70% от хората яйцата не са имали ефект върху общия или "лошия" (LDL) холестерол. Но при 30% от участвалите в проучването т.нар. хипер реагиращи, маркерите се покачват леко след консумация на яйца.
Колко дневно?
За съжаление, нито едно проучване не е дало на хората повече от три яйца на ден. Разбира се, има индивиди, които ядат и повече. Например едно американско проучване включва 88-годишен мъж, който консумира 25 яйца на ден! Той имал нормални нива на холестерол и бил в много добро здраве. И все пак, "научно казано", консумирането на повече от 3 яйца дневно е неизследвана територия.
Разбира се, има разлика и сред яйцата. Онези, които споменахме, че ни ги даваха бабите, особено в селата и малките градове, бяха от свободно пасящи щастливи, както днес ги наричат, кокошки и току-що снесени, взети направо от полога. Сега ги купуваме от супермаркета, попадаме дори на внесени от Полша, Чехия и др. държави, от кокошки, хранени с фуражи, отглеждани в птицеферми.
Колко издържат?
Преглед на различни фермерски сайтове, както и някои упътвания на Службата за безопасност и контрол на храните към Министерството на земеделието на САЩ показват, че суровите цели яйца в черупките им обикновено издържат 4 до 5 седмици след датата на опаковката, което е около 3 седмици след покупката. Боядисаните необелени твърдо сварени яйца могат да се запазят в хладилник около една седмица. Препоръката е от хладилника да се извадят толкова яйца, колкото ще бъдат консумирани незабавно. Специалистите твърдят, че е рисковано, дори твърдо сварени и боядисани, яйцата да остават извън хладилника повече от няколко часа или през нощта, например.
И още нещо: ако се тревожите за килограмите си по Великден, не прекалявайте с козунака, но в никакъв случай не се отказвайте от него - той също е полезна храна!