04 Юли 2024четвъртък20:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Внимание: Бум на инвестиционните измами

Смартфоните създават нови възможности за шмекерлъци, за които притежателите им са и чували

/ брой: 125

автор:Дума

visibility 256

Всичко може да се свърши на този свят, но докато има хора, мошеници винаги ще има. Повече от десетилетие трябваше на обикновените хора, повечето пенсионери, докато разберат, че не трябва да си хвърлят спестяванията в кофите за боклук, веднага щом някой от неизвестен номер им се представя като полицейски шеф и ги призовава за това.
Сега, смартфоните, социалните мрежи, изобщо интернет със своите разширени възможности, осигури платформа за интелигентни измами.
Само този, който не виси в интернет по мрежите, само той не е попадал на съблазнителни реклами за инвестиции в ценни книжа, с обещанието да спечели бързи пари в големи количества.
В едни вече позабравени времена пирамидата на Майкъл Капустин "Лайф Чойс" ограби таман 18 млн. долара от нищо неподозиращите си клиенти, които до този момент не бяха виждали грабежи от подобен мащаб пред очите на цялата държава, полиция, прокуратура, съд и общество.
Да не изреждаме другите фараони като Иво Недялков, чиято пирамида "Ийст уест интернешнъл" съществува само година. Между 1993- 1994 г. от холдинга на Иво Недялков, над 5000 българи купиха акции, но мечтата им за бързо забогатяване фалира заедно с компанията.
Иво заграби над 130 млрд. стари лева, и замина за Цюрих, където следите му се изгубиха, написа "Стандарт" в специална разработка.
От там та чак до подвизите на днешната "героиня" Ружа Игнатова, която в по-ново време успя да натрупа 16 милиарда в биткойни и за чиято глава посолството на САЩ обяви 5 милиона долара награда!
На повечето хора нищо не им говорят тези суми, защото те повече от няколко хиляди лева накуп, рядко виждат. Но това са страшно много пари. А

измамниците изобщо не са за подценяване.

Ето как шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП обясни пред Флагман.бг действията на мошениците.
"В момента има бум на инвестиционните измами. Почти всеки ден имаме по една, две жертви, които страдат от инвестиционна измама, която се извършва в резултат на т.нар. "кол центрове" - агенти, които се обаждат на жертвата, приканват я да инвестира в определена платформа, а техните 1000 лева ще се удвоят, утроят в рамките на няколко седмици, и в резултат на това, че жертвата е пращала няколко седмици парични средства на различни банкови сметки из цял свят, накрая остава без сериозна сума", каза пред БНТ  Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР.
Той посочи, че през изминалата година има около 65 компании, които общо са загубили над 12 милиона евро.

Слабостта на закона

Ст.комисар Владимир Димитров коментира пред Флагман.бг и последния нашумял случай с "Емил Кюлев".
Теодор Илиев с псевдоним "Емил Кюлев" е започнал да компрометира интернет сайтове на държавни институции или сайтове на четири компании преди около 4 години. Най-голяма му схема е да пробие сайт на голяма компания, която се занимава със застрахователна дейност.
"От там е източил база данни с имена за български граждани, които са застраховани и след това се е опитвал чрез тази информация да изнудва компанията", обясни шефът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП.
"Инцидентите започнаха преди четири години с компрометиране на няколко държавни интернет сайтове или сайтове на частни компании, от които бяха източени база данни, в които в последствие са изнудвани жертвите да платят отново в криптовалута", каза Владимир Димитров.
По думите му има данни, че Кюлев е бил напуснал пределите на България и е пребивавал в Сърбия в последствие се е завърнал преди няколко месеца.

Просто хакер и толкоз

"Не е задължително да имаш някакво специализирано образование или висше образование, за да вършиш такива неща. Младежът просто се е специализирал в два, три хакерски инструмента, които са му позволявали да компрометира няколко сайта", обясни още Димитров.
Той каза, че в цялата си дейност е действал в повечето случаи сам, но е бил подпомаган и от други лица, като дори някои от тях е принуждавал да му съдействат.
"Законът казва, че за подобни деяния го грози от 1 до 6 години, но това вече е преценка на съда", каза ст.комисар Владимир Димитров пред Флагман.бг.  
Димитров коментира и друга мащабна акция, в която е блокиран сайт-канал за извършване на различни престъпления - детска порнография, сводничество, проституция, наркотици:
"Това е международно разследване, което се води от френските ни колеги. Те разследват от няколко месеца. В резултат на това са достигнали до самоличността на френски гражданин, който живее в България".
Неговото местонахождение е установено и информацията е подадена към френските служби. Лицето вече е задържано и се очаква френските власти да преценят какви мерки да предприемат към него.
"Основна част от жертвите на престъпленията, извършвани в резултат от действията на този сайт, са на територията на Франция".
Ето така, за нищо време измамниците обират хората и стават богати. Съществуват безкрайни възможности, че някои дори официални, тези мръсни пари да се преперат през финансиране на политически партии, парламентарен лобизъм или обикновен финансов туризъм из безкрайното количество офшорки по света. Но най-циничното е, че оставяйки ненаказани подобаващо от закона, измамниците бързо избелват миналото си и се появяват отново на терена, но вече като спонсори на политическата инженерия и парламентарната ни демокрация.

КЗК разследва "Билла" за нелоялни практики

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 125

Тол системата с 500 млн. лв. приходи

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 125

ЕС въвежда мита върху всички онлайн стоки от Китай

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 125

Все повече кандидати са срещу Льо Пен

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 125

240 пожарникари изпраща Европа в Гърция

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 125

Швейцария спира опасно сръбско царевично брашно

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 125

ЕК дава 1,2 млрд. евро за Западните Балкани

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 125

Безпощадно

автор:Александър Симов

visibility 553

/ брой: 125

Различията с ГЕРБ са сериозни

visibility 523

/ брой: 125

Принципен въпрос

visibility 484

/ брой: 125

Разрив и раздори в ДПС

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ