29 Юни 2024събота21:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Темата днес

Учи здраво, за да печелиш добре

Професионалната кариера и безработицата - двете страни на един медал

/ брой: 119

автор:Аида Паникян

visibility 1247

Ако моята баба ми казваше "Учи, за да не работиш тежък физически труд", аз казвам на внучката си "Учи, за да си най-добра в работата си". Времената с менят, но никоя баба никога дори не си и помисля, че внучето й може години наред да е учило и пак да остане без работа и да е на опашката в бюрото по труда.

По-образованите по-рядко попадат в бюрото по труда

Е, понякога и по-високото образование не помага срещу съкращенията, но поне е надежда, че човек по-бързо да си намери нова работа. А понякога времето, прекарано "на борсата" е дори добре дошло, за да може човек да преосмисли професионалното си бъдеще или да си даде сметка, че в училище или в университета не са го подготвили адекватно или по съвременен начин за избраната професия.
От всичките 152 500 безработни през първото тримесечие на 2024 г. само 9,1% са с висше образование, 53,2% са със средно и
37,7% - с основно или по-ниско образование, отчитат от НСИ. Продължително безработни (без трудов ангажимент повече от една година) за първото тримесечие на този година са 78,5 хил. души, което е 51.5% от всички безработни. Тревожно е, че за същия период на 2023 г.

продължително безработните

са били значително по-малко - 70,3 хил. души, макар делът им да е бил по-висок - 52,1% от всички безработни.
От всичките 62 119 безработни, които през март са имали право на обезщетение, 42 534 души са били със средно образование, сочат данните на НОИ. Следващата голяма група с обезщетение от бюрото по труда е на хората с основно образование - 7045 души. Следват 4459 висшисти с магистърска степен, като в тази група най-много са регистрираните в София-град - 1242. Но около две трети от безработните без образование (общо 3829) са в Пловдив - 2455 души. В групата на безработните висшисти бакалаври обезщетение са получавали през март 2709 души в страната. Безработните с начално образование с право на обезщетение са били 868, а с висше-специалист - 644 души. Обезщетение за безработица са получавали и 31 доктори, като 21 от тях са в София.
Агенцията по заетостта представя данни само за регистрираните в бюрата по труда, независимо по каква причина са безработни.
Националният статистически институт представя извадково наблюдение на работната сила, като домакинствата, участващи в изследването, са избрани на случаен принцип
и се анкетират чрез лично интервю. НСИ отчита като безработни хората на възраст 15-74 навършени години, които нямат работа през наблюдавания период, активно търсят работа през период от четири седмици или са намерили работа, която очакват да започнат до три месеца след края на наблюдавания период, както и хора на 15-74 г., които имат възможност да започнат работа до две седмици след края на наблюдавания период. НСИ отчита и продължително безработните - хора, които са без трудов ангажимент една или повече години.
Месечната информация на Националния осигурителен институт се отнася за безработните, които през съответния месец са имали право на парично обезщетение, но не и безработните с изтекъл срок или с прекратено към съответния момент обезщетение. Информацията на НОИ се отнася до хората, които са внасяли осигуровки за безработица. Например по последни данни на НОИ от март за безработица се осигуряват 2 592 450 души в страната. Регистрираните безработни към онзи момент са 163 635, но право на обезщетение имат 62 119 души.
Видно е, че всяка от трите институции се фокусира над безработицата от различен ъгъл.   
През май Агенцията по заетостта отчете спад на безработицата спрямо април, като регистрираните на борсата в края на месеца са общо 154 271 и те са с 6778 души по-малко от април. Макар новорегистриралите се през месеца да са близо три пъти повече - 18 376, и по този показател има намаление със 17,1% в сравнение с април. Но през пробетвине месеци и в навечерието на летния сезон този спад е обясним.
Както намаляват безработните, макар и не много осезаемо, така се свива и броят обявените от работодателите в бюрата по труда свободни работна места и през май те са 11 472 при 15 636 през предходния месец. Бизнесът обичайно търси през бюрата по труда преди всичко продавачи, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, работници по събиране на отпадъци, персонал, полагащ грижи за хората, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, водачи на МПС и подвижни съоръжения, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия, чистачи и помощници.

Кой има право на обезщетение?

За да получава един безработен обезщетение, трябва преди всичко да се е регистрирал в бюрото по труда, както и да не получава някакъв вид пенсия. Не всички безработни имат право на тези пари. Някои изобщо не са се осигурявали, на други е изтекъл срокът за обезщетение, а на трети е прекратено.
Изплащането на обезщетенията зависи от продължителността на осигурителния стаж. За осигурителен стаж се зачита времето след 31 декември 2001 г., през което работещите са осигурени за безработица. Ако служителят е осигуряван до 3 години, има право на обезщетение 4 месеца, след като се е регистрирал като безработен. Ако се   осигурявал над 15 години, има право на 12 месеца обезщетение. (ТАБЛИЦА - 1). Важно е да се знае, че безработните, чиито правоотношения са прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение, получават минималния дневен размер на обезщетението, съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца. На минимално обезщетение за 4 месеца имат право и безработните, които преди по-малко от 3 години пак са били на борсата с право на обезщетение.

Дневното обезщетение за безработица е 60%

от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или са дължими осигурителни вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца преди прекратяване на осигуряването. Но това обезщетение не може да бъде по-малко от минималното и по-голямо от максималното дневно. За тази година е определено
- Минимално обезщетение 18 лева на ден.
- Максимално обезщетение 107,14 лева на ден.
Месечното обезщетение се определя, като полученият дневен размер се умножи по броя на работните дни в месеца. Например за месец с 22 работни дни минималното месечно обезщетение е 396 лева, а максималното - 2357,08 лв.

Около 10 пъти са намалели безработните с максимално обезщетение

Така през март тази година максималните пари за безработица са получавали 428 от всичките с право на обезщетение 62 119 безработни. Но през март 2023 г. от 56 652 души с право на обезщетение максимума от 85,71 лв. дневно са били 4968 души.
В същото време за година намалява броят на безработните с дневни пари между 18,01 лв. и 25 лв. от 16 368 на 14 879 души.

Търсене-предлагане

Дали предлагането съответства на търсенето? Усещането за отрицателен или почти отрицателен отговор се потвърждава и от различни проучвания и анализи на експерти по пазара на труда. И навярно това е причината да си казваме често: "Има толкова много безработни, а работодателите все се жалват, че не намират работници" или "Толкова много хора се жалват, че нямат работа, а като ги потърся за работа, отказват". Тоест, от една страна бизнесът не успява да намери необходимата работна ръка, в която да прави инвестиции, ат друга страна останалите безработни не успяват да се реализират трайно заради липса или недостиг на познания, умения, опит.
Проучване на Института за пазарна икономика, публикувано през май, показва, че почти

половината ученици от професионалното образование, няма да работят това, за което са учили

Изследването обхваща випуск от близо 22 хил. ученици, които ще се обучават в следващите 5 години в специалности от избрани шест сектора: селско стопанство, преработваща промишленост, строителство, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство и ИКТ (информационни и комуникационни технологии). Резултатите от Индекса на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката'2024 показват, че вероятно над 10 хил. от тях няма да работят това, за което за учили. Данните от проучването на ИПИ показват голямата тежест на специалности и професии, които на практика не се търсят, но запълват места – от една страна във вече остарели и ненужно широки специалности (например селскостопански дисциплини), а от друга - в специалности със сравнително ниски разходи за обучение (например в хотелиерството и ресторантьорството). Затова и индексът праз т.г. е 53,1 точки (при максимум 100), докато през 2022 г. е бил 54,8. Все пак, от ИПИ констатират, че през последните години като цяло се наблюдава разширяване на приема в професионално образование в ИКТ.

В Европа

Безработицата в еврозоната остана на рекордно ниско ниво от 6,5% през март, подобно на февруари, отчита Евростат. В 27-те страни в ЕС процентът леко се понижи до 6 от 6,1% през февруари. През март в ЕС приблизително 13,258 млн. души са без работа, от които 11,087 млн. са в еврозоната, са били безработни през март 2024 г.
Междувременно се заговори, че Франция работи за намирането на допълнителни начини за намаляване на обезщетенията за безработица.
Най-голямата икономика в блока - Германия, изглежда има статично ниво на безработица, което остава на 3,2% за първите три месеца на т.г., а четвъртата по големина икономика - Испания, се бори с най-високото ниво на безработица на Стария континент, въпреки че намалява от 11,9% през януари до 11,7% през март.
Втората по големина икономика - Франция, отбеляза подобен темп на понижаване до 7,3% през март, докато Италия отчете неочакван спад на безработица до 7,2%, което е най-ниското ниво от 15 години.
Сред 27-те Чешката република и Полша са с най-ниско ниво - малко под 3%.
Европейският пазар на труда, въпреки че не показва признаци на големи рискове, няма да остане толкова стабилен, колкото е сега, прогнозира световната агенция за кредитен рейтинг S&P. „Въпросът вече не е дали нивото на безработица ще се повиши тази година, а с колко ще се повиши“, пише в доклада, като се посочват високите разходи за труд, спадът на свободните работни места и незначителното увеличение на заетостта.
Европейските политици излязоха с различни идеи как да се справят с предстоящите предизвикателства като част от кампанията си преди изборите за Европарламент.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1496

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1175

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1058

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1017

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1055

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 999

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ