29 Юни 2024събота22:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата - 26.06.2024 г.

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 305


1877 - РУСКАТА АРМИЯ ФОРСИРА РЕКА ДУНАВ ПРИ СВИЩОВ. С това започва Руско-турската освободителна война. Руски части с командир генерал-майор Михаил Драгомиров, извършват десант през река Дунав при Зимнич-Свищов. Създаден е сигурен плацдарм. Инженерните части с командир генерал-майор Александър Деп построяват два понтонни моста при Свищов и прехвърлят Действуващата Руска армия на българския бряг.В района няма значителни османски сили и централното командване нарежда на Видинския корпус с командир Осман паша да се предвижи в направление Видин-Никопол и атакува флангово от запад руските сили.


1879 - КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР I БАТЕНБЕРГ ПОЛАГА КЛЕТВА ПРЕД ПЪРВОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ В ТЪРНОВО И ПОЕМА УПРАВЛЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ. Неговото управление е в периода 26 юни 1879 – 26 август 1886. Той е военен, няма никакъв политически опит, но приема задачата да управлява новата държава според Търновската конституция, макар да я намира за твърде либерална. Приема присърце и желанието за обединението на всички българи, но се стреми да спазва международните договори. Първите сформирани правителства постигат ограничени резултати, което го кара през април 1881 г. да извърши преврат и да установи свой едноличен режим на пълномощията до декември 1883 г. На 9 август 1886 г. е извършен военен преврат и княз Александър е принуден да абдикира. Завръща се в Германия, след това служи в австрийската армия. Сключва морганатичен брак и има две деца. Умира през 1893 г. след неуспешна операция на перитонит.


1941 - В БЪЛГАРИЯ Е СЪЗДАДЕНА ПЪРВАТА ПАРТИЗАНСКА ЧЕТА - В РАЗЛОЖКО, С КОМАНДИР НИКОЛА ПАРАПУНОВ. Никола Парапунов е роден на 1 юли 1909 година в град Мехомия. Още като ученик в техническото училище „Христо Ботев“ в София влиза в марксистки кръжок. Става член на БКП през 1931 година. Възстановява структурите на партията и БКМС в град Разлог. Преминава в нелегалност и на 26 юли 1941 г. организира Разложката партизанска чета, с което слага началото на партизанското движение в България. След създаването на ОФ, работи за развиването на неговите структури в Югозападна България. Става член на ЦК на БРП (к) в началото на 1943 година. Командир на Четвърта Горноджумайска въстаническа оперативна зона. Убит от засада на полицията край село Бараково по пътя за Горна Джумая.


1908 - РОДЕН Е САЛВАДОР АЛИЕНДЕ, ПРЕЗИДЕНТ НА ЧИЛИ (УМИРА 1973 Г.). Той е чилийски демократичен социалист, лекар, хирург и президент на Чили в периода от 3 ноември 1970 г. до 11 септември 1973 г., ръководител на политическото коалиционно правителство на народното единство. Tой е първият марксист, избран за президент в страна с либерална демокрация. След преврат срещу неговото правителство Алиенде се самоубива, за да не попадне в ръцете на диктатора Аугусто Пиночет.


1942 - УМИРА ВИДНИЯТ ДЕЕЦ НА БКП ЦВЯТКО РАДОЙНОВ (РОДЕН 1895 Г.).Цвятко Радойнов е роден на 10 февруари 1895 г. в с. Крън в бедно селско семейство. Още като ученик става член на БРСДП (т.с.) Завършва Казанлъшката педагогическа гимназия (1914). Арестуван е през 1942 и осъден по т.нар. "Дело на подводничарите". Разстрелян е на Гарнизонното стрелбище в София.

Участва в Септемврийското въстание от 1923 г. в Бургаско.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1496

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1175

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1058

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1017

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1055

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 999

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ