29 Юни 2024събота21:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атанас Зафиров:

БСП ще участва в диалог за кабинет с третия мандат

За нас е ключово важно да започне силно ляво обединение, от което страната ни има нужда, заяви Борислав Гуцанов

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 1111

Ако се стигне до трети мандат, БСП е готова да участва активно в диалога с всички политически сили за сформиране на експертно национално-отговорно пробългарско правителство. Това заяви изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров след консултациите при президента Румен Радев.
"ПГ на "БСП за България" е хомогенна и единна, не очаквам да има разцеплние и някой от нас да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС", увери той.
"Третият мандат все още не е дневен ред. Ако се стигне до него, ще съберем нашите колективни органи, ще проведем диалога вътре в партията и ще вземем съответните решения", обясни Зафиров.
Той отново повтори, че има решение на Националния съвет на БСП, което не е коригирано, а то е да не подкрепят правителство с първия и втория мандат.
"В тази тежка ситуация пред нас има два пътя. Единият път е много удобен – да бъдем странични наблюдатели на всичко, което се случва. Удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и сме наясно с резултатите от тези избори", обясни Зафиров по време на разговора с държавния глава.
По думите му БСП, като партия с дълъг политически и парламентарен опит, е длъжна да предложи по-различен подход.
„Продължаваме да смятаме, че в момента изборите не са добро решение. Такова е очакването и на българското общество. Трябва да работим за сформирането на една разумна, устойчива, пробългарска изпълнителна власт“, подчерта Зафиров.
„Готови сме да работим за стабилност, която, за съжаление, партиите с по-висок изборен резултат не постигат. За нас ще бъде отговорно да не гледаме отстрани, а да използваме силните си страни, именно в името на тази стабилност да приложим опит, разум, политически реализъм и диалогичност“, посочи Зафиров.
Той декларира, че от БСП може да се очаква разумна, реалистична и националноотговорна позиция и действия.
"Считаме, че потенциалът за излъчване на експертно, отговорно, пробългарско правителство не е изчерпан. Трябва да се загърби партийният егоцентризъм. Ако прегърнем факта, че преди всичко сме български народни представители, такива евентуални разговори за бъдещ кабинет биха били по-ясни“, смята Зафиров.
БСП не се плаши от избори, а ролята на пета политическа сила не отива и не устройва партията. "Понесохме болезнено тези резултати - на фрагментиране на лявото пространство. Направихме си нашите политически изводи, започнахме нашата промяна, процесите на консолидация в лявото и аз смятам, че много скоро това ще даде добър резултат", коментира Зафиров.
"Идваме на тази среща и със самочувствието на политическата сила, която излъчи и подкрепи печелившата президентска двойка. Това е факт, който не търпи интерпретации", уточни той.
Председателят на ПГ"БСП за България" Борислав Гуцанов подчерта, че вариантите с първия и втори вариант са изчерпани, но би могло да се работи за експертен кабинет на националното спасение. За нас е ключово важно да започне едно силно ляво обединение, от което страната ни има нужда, уточни той.
По-рано от "Възраждане" повториха тезата си, че няма да подкрепят първия и втория мандат на ГЕРБ и ДПС, но ще говорят с всички останали партии, които общо имат 125 депутата, за широк експертен кабинет, ръководен от консенсусен кандидат за премиер.  
Днес президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарната група на ИТН от 11 часа, а в 13 часа ще се срещне с "Величие.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1496

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1175

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1058

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1017

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1055

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 999

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ