14 Август 2024сряда21:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Геополитика

Кой има интерес от рязкото поскъпване на газа в Европа?

Ще се окаже ли Турски поток през България спасителната сламка за руския износ на синьо гориво към ЕС

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 69

Официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов попита кой има полза от резкия скок на цените на природния газ и втечнения природен газ в Европа поради събитията в района на Суджа.
"Събитията в района на Суджа доведоха до рязко покачване на цените на природния газ и на втечнения природен газ. На 9 август беше отбелязан годишният връх на борсовите цени. А все още е само лято. Възниква въпросът: кой има полза от това?", казва Куприянов в коментара си, публикуван в канала на Газпром в Telegram.
Граничният град Суджа беше подложен на многократен масиран обстрел от страна на Украйна. В Сужанския район се водят активни бойни действия, съобщи руското министерство на отбраната.
В същото време маршрутът за доставка през газоизмервателната станция "Суджа" понастоящем е единственият за транзит на руски газ през Украйна за Европа. "Газпром" е доставил около 14,9 млрд. куб. м по този маршрут през миналата година, което според Евростат представлява около 4,5% от потреблението в ЕС, уточнява РИА Новости.
Тежките боеве близо до руския град Суджа, откъдето руският газ тече в Украйна, породиха опасения относно евентуално внезапно спиране на транзитните потоци през Украйна преди изтичането на петгодишното споразумение с руския "Газпром", отбелязва Ройтерс в репортаж по темата.
Маршрутът за транзитен газ позволява на Русия да изнася газ за Европа през Украйна. Транзитната сделка изтича в края на годината. По-рано Киев заяви, че няма планове да го поднови или удължи.
Според украинския оператор на газопроводи транзитът на руски газ през Украйна за Европа е намалял с 28,5% до 14,65 милиарда кубични метра (bcm) миналата година от 20,5 милиарда кубични метра през 2022 г.

Защо транзитът може да спре по-рано?

Русия обяви, че води интензивни битки срещу украинските сили, които са проникнали в южната й граница близо до основен център за пренос на природен газ Суджа.
Два руски военни блога заявиха, без да предоставят доказателства, че украинските сили са превзели газово измервателно съоръжение в Суджа, през което минава руски природен газ. Това увеличава риска от по-внезапно спиране на потоците от руски тръбопроводи през Украйна.
Засега „Газпром“ заявява, че ще продължи да доставя газ през Украйна, а украинският оператор за транзит на газ също информира, че операциите продължават нормално.
Но съществува риск Газпром да използва битката като извинение за прекъсване на потоците, сочи Джеймс Уодъл, ръководител на европейския газ и LNG в консултантската компания Energy Aspects.

Кои държави получават газ по маршрута?

Повечето държави от ЕС намалиха зависимостта си от руски газ поради инвазията в Украйна. Сред предишните основни получатели на газ през Украйна са Австрия, Словакия, Италия, Унгария, Хърватия, Словения и Молдова. Австрия все още получава по-голямата част от своя газ през Украйна, докато други диверсифицираха източниците си и предприеха стъпки за намаляване на търсенето.
Молдова, една от най-бедните страни в Европа, миналата година достави целия си газ от европейските пазари, оставяйки наличен газ от "Газпром" за отцепилия се източен регион Приднестровието.
Вносът на Хърватия сега е минимален, а този на Словения е спаднал почти до нула, след като договорът на нейния основен доставчик на газ Geoplin с Газпром приключи миналата година, отбелязва проучване на Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет, цитирано от Ройтерс.

Как може да се замени газът през Украйна?

Настоящата Европейска комисия, която скоро ще промени своя с състав, но не и политика, каза по-рано тази година, че съществуват алтернативни източници на доставки.
Австрия може да внася от Италия и Германия и нейните енергийни компании заявиха, че са предприели предпазни мерки, ако доставките на руски газ спрат. Унгария разчита на руски газ от алтернативен маршрут: тръбопровода Турски поток (през България, б.р.), а Словения получава газ от Алжир и други източници. Италия получава по-голямата част от своя газ по маршрут, който улеснява вноса на азерски газ и от Алжир.

Има ли други варианти за транзит през Украйна?

Словашкият доставчик на газ SPP заяви, че консорциум от европейски купувачи на газ може да поеме газа на руско-украинската граница, когато договорът за транзит изтече, но не е ясно как може да работи това. Друг вариант е Газпром да достави част от газа по друг маршрут, например през Турски поток, България, Сърбия или Унгария. Капацитетът по тези маршрути обаче е ограничен, отбелязва SPP пред Ройтерс.
ЕС и Украйна поискаха от Азербайджан да улесни дискусиите с Русия относно сделката за транзит на газ, информира съветник на азербайджанския президент пред Ройтерс, отказайки да даде повече подробности. ЕС се опитва да диверсифицира своя внос на газ като подписа споразумение за удвояване на вноса на азерски газ до най-малко 20 милиарда кубични метра годишно до 2027 г., но според съветника инфраструктурата и финансирането все още не са налице, за да улеснят това разширяване.
Въпреки това, тъй като вътрешното потребление на Азербайджан ще се повиши, анализаторите от Energy Aspects изтъкват, че виждат само около 1,7 милиарда кубични метра налични за допълнителен износ, а също така има и малко свободен капацитет за доставяне на газ в Европа.

Колко приходи ще загуби "Газпром"?

Русия може да загуби около 4,5 милиарда долара годишно, ако износът спре, въз основа на очаквана средна цена на газа за Европа от 320 долара за 1000 кубически метра през 2025 г. Ежедневният й износ през Украйна за Европа в момента възлиза на над 40 милиона кубични метра, според данни на Газпром.
Как Русия експортира през Украйна природен газ за Европа?
Около половината от руския износ на природен газ за Европа все още минава през Украйна. Другата половина от износа на руския европейски газопровод преминава през Турски поток под Черно море.
"Газпром" доставя около 42 милиона кубически метра на ден в Европа през Украйна. Газопроводът Уренгой-Помари-Ужгород доставя газ през Суджа в района на Курск близо до Украйна. Суджа е последният все още действащ пункт за претоварване на руски природен газ за Западна и Централна Европа.
Около 14,65 милиарда кубически метра (bcm) газ са били доставени през Суджа през 2023 г., или около половината от руския износ на природен газ за Европа. Потреблението на газ в ЕС е спаднало до 295 милиарда кубични метра през 2023 г.
Украинският газопреносен оператор съобщи, че транзитът на руски газ през Украйна се е увеличил с 10,5% през януари-юли на годишна база до 8 милиарда кубични метра.
Газопроводите като част от украинския коридор осигуряват транзита на газ в посока Словакия. В Словакия газопроводът е разделен, единият клон отива към Чехия, другият към Австрия. Основните купувачи на газ са Унгария, Словакия и Австрия.
През декември 2019 г. Москва и Киев подписаха дългосрочно петгодишно споразумение за транзит на руски газ през Украйна: 45 млрд. куб. м през 2020 г. и 40 млрд. куб. м годишно през 2021-2024 г. Споразумението за транзит на руски газ за Европа през Украйна изтича през 2024 г. и Киев заяви, че няма намерение да го удължава или да сключва нова сделка.
През май 2022 г. Украйна спря да получава транзитен газ през станция Сохрановка с капацитет от 30 милиона кубически метра на ден, като се позова на форсмажорни обстоятелства и предложи да прехвърли всички транзитни обеми в Суджа.
"Нафтогаз" започна съдебно производство срещу "Газпром" през септември 2022 г. Украинската компания поиска плащане за транзита през Украйна, което не беше извършено изцяло поради спирането на приемането на газ през Сохрановка.

Икономически живот, РИА Новости, Ройтерс

Хората на Кьовеши влязоха в "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 154

Нивите поскъпнаха повече от два пъти за 7 години

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 154

Митниците монтират суперскенери по границата

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 154

Българският износ изостава с 6% на полугодието

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 154

Банди вилнеят в Дания и Швеция

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 154

Потушени са повечето пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 154

Нов руски командващ за Курска област

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 154

Накратко

автор:Дума

visibility 1581

/ брой: 154

Лявото обединение и неговите душмани

автор:Александър Симов

visibility 583

/ брой: 154

Вакханален танц

автор:

visibility 905

/ брой: 154

Бойното кръщение на военноморския ни флот

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 154

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 521

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ