25 Юли 2024четвъртък17:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Фьодор Лукянов пред Мартин Карбовски:

Свидетели сме на окончателен демонтаж на старата система*

България не е тема в Русия. Не знам дали това е добро или лошо, казва директорът по научните въпроси на международния дискусионен клуб "Валдай"

/ брой: 140

visibility 188



- Здравейте, Фьодор Александрович. Много се радвам да Ви видя. Да започваме веднага. Какво се говори във Вашия клуб за България? Пак ли Ви предадохме? България предаде ли Ви? И ще ни простите ли пак?
- Знаете ли, страхувам се, че ще Ви разочаровам. В нашия клуб и изобщо в тези среди, в които работя и общувам, не се говори нищо за България. Ами някак си няма такава тема. На фона на общите събития, които се случват между Русия и НАТО, Русия и Европа, като цяло, отделните страни, особено не основните страни в тези организации, някак си не се открояват. Честно казано, чух да се говори за България едва преди няколко месеца, когато демонтираха паметника, според мен в София. Ето за това съобщиха у нас. Иначе България не е тема. Не знам дали това е добро или лошо.
- В социалните мрежи има това-онова.
- Е, в социалните мрежи има всичко, каквото си поискате. Попитахте за обкръжението ми. Ние не говорим за България. В социалните мрежи какво ли няма да намерите.
- Сега хайде да анализираме днешната ситуация, за да Ви чуят българските политици.
- Коя ситуация имате предвид?
- Международната, геополитическата.
- Пак казвам, не смятам, че българските политици са длъжни да ме слушат. Те имат своя собствена, така да се каже, гледна точка. Но казано накратко, струва ми се, че живеем в период на невероятно дълбоки промени в цялата световна ситуация. И събитията, свързани с военната кампания в Украйна, са само елемент от тази картина. Важен, доста забележим, но в никакъв случай единствен. И тези промени не започнаха през февруари 2022 г. Светът се отдалечава от ситуацията, от системата, в която е живял през втората половина на 20 век и първите 20 години на 21 век. Особеността на тази ситуация беше, че тя беше доста подредена. По време на Студената война това беше един вид установен ред. След Студената война имаше различен тип порядък. Във всеки случай опит за установяването му под ръководството на САЩ и техните съюзници. Можете дълго време да анализирате как се е случило това. Но в момента нямаме нито време, нито тази задача.
Но основното тук е, че някъде през второто десетилетие на 21 век, започна един необратим процес на промяна, трансформация на тази система, нейното напускане. Тоест, ние виждаме, че институциите, на които се основаваше редът през миналия век, в края му и в началото на този, те вече не работят. И важен крайъгълен камък, важен момент беше пандемията, когато се оказа, че икономическата, либералната глобализация, на която се основават много процеси, започвайки от 80-те години на миналия век, може просто да бъде спряна.
Както се случи през пролетта на 2020 г., когато започна пандемията и паниката. Светът не се срина в този момент. Оказа се, че това е възможно и като цяло може да се направи по много различни начини. И сега преминаваме през процеса на окончателния демонтаж на тази система.
Все още не се е появила нова система. Появява се съвсем нова среда, в която според мен ще има все повече конфликти. И ние виждаме, че Украйна, въпреки трагичността на тази ситуация, в частност за нас, живеещите и в Русия, и в Украйна, съвсем не е единственият и дори бих се осмелил да кажа, че не е основният глобален конфликт.
Това, което се случва в Близкия изток, има в известен смисъл по-голямо влияние върху всички събития. Но като цяло преминаваме през изключително опасен период, рискован, нервен, когато някои държави се опитват да запазят и върнат ситуацията, която е била преди. Други държави се опитват да променят тази ситуация. А повечето страни просто лавират по тези вълни на промяната. Това може да отнеме много време. Според мен ние сме на една и съща възраст, Вие и аз най-вероятно няма да видим новия световен ред. Именно когато всичко се подреди. Сега сме в много опасен момент, който се надявам да преминем, защото е опасен и поради не много вероятния, но не и изключен преход към ядрена ескалация. Но ако сега се справим без фатален сблъсък, тогава, струва ми се, целият свят, големите държави, средните държави и малките държави ще започнат да придобиват умения как да живеят в тази ситуация без подреденост.
- Кой започна тази трансформация?
- Никой не е започнал тази трансформация. Тя има обективен характер, тъй като международната система, възникнала през втората половина на 20 век, след Втората световна война, отразява определен баланс на силите. И докато тази подредба оставаше такава, беше запазена, системата работеше много ефективно, трябва да се признае, между 1945-1946 г. и началото на 90-те години. И тогава настъпи момент, когато балансът се промени, съдържанието на тази система се промени, но самата рамка остана. И имаше усещане, имаше илюзия, че тази рамка може да се използва за нова глобална и западноцентрична система. Оказа се, че не, няма да стане така. Тази система беше адаптирана към по-различна ситуация. И така започна да се деформира, което виждаме сега.
- Защото тук казваме, че някой е нападнал Русия, някой иска да разчлени Русия, а тя само отговаря.
- Е, знаете ли, тази дискусия може да продължи безкрайно. Кой е започнал пръв? Като цяло историята на формирането и деградацията на европейската система за сигурност след Студената война изисква свой хроникьор, своите анализатори, които да я оценят безпристрастно. Сега не можем да направим това нито тук, в Русия, нито в Европа, нито в Америка, защото ние сме в този процес, ние сме част от този процес. Мисля, че някой ден, ако човечеството оцелее, това време ще бъде подложено на дълбок анализ като поредица от грешки и провали, които всеки е правил.
В Съветския съюз и в Русия по-късно, особено в началото на 90-те, всички се убедихме, че Студената война не е приключила с поражение на Съветския съюз, а по-скоро с примирение... Оказа се, че те не могат да направят всичко; дори държава като Съединените щати, вероятно най-мощната в световната история по отношение на тоталната мощ, не може да управлява света еднолично. А когато се появиха държави, като Русия, като Китай, които започнаха да предявяват претенции по различен начин, всяка по свой начин, тогава започна това, което виждаме сега.
- Казвате, че многополюсен свят не съществува. Според мен има един полюс - Америка, плюс нейния верен пудел - Европа. Коя друга сила може да се нарече полюс, когато доларът си е долар и никоя друга сила не управлява моретата като Съединените щати?
- Така, по отношение на многополюсния свят, аз наистина не подкрепям това определение, просто защото, първо, според мен не е точно, и второ, не обяснява нищо само по себе си. Тоест многополюсният свят е просто среда, това е, в което живеем, от това не следва нищо, как да се държим, кой какво прави. Първо, и второ, концепцията за полюс автоматично предполага, че това е определен център, към който другите се привличат и те стават в известен смисъл подчинени на него. Струва ми се, че може и да греша, разбира се, процесите не са приключили, те продължават, но ми се струва, че съвременният свят е точно против това.
Повечето държави в света не искат да се подчиняват на никого. Нито Китай, нито Америка, нито Русия, никой. Те искат да реализират собствените си интереси и да се възползват от всички възможности, които се появяват. И в този смисъл, връщайки се към пудела, в този смисъл Западът, тоест САЩ и Европа - не е пример, той е изключение в новия свят. Защото Европа следва ясно политиката на САЩ, вярвайки, че така е по-безопасно. И за да бъде със Съединените щати, Европа прекъсва връзките с тази същата Русия и може би тогава и връзките с Китай ще пострадат много, въпреки факта, че са много важни. Но това, бих казал, е изключение от глобалната тенденция, защото ако погледнем всички останали страни, в Русия вече е станало обичайно да се използва понятието „световно мнозинство“, тоест не западният свят, а световното мнозинство.
И така, световното мнозинство, те изобщо не искат да бъдат с никого. Нито с тези, нито с онези, нито с трети. То иска да бъде само. То не иска да воюва. Иска да се развива, да печели пари и да подобрява възможностите си, да разширява възможностите си. И това според мен е тенденцията. Но това не е многополярност. Това е нещо различно. Това е някаква диверсификация или нещо като, в известен смисъл демократизиране на света. Що се отнася до центровете на, да кажем, най-влиятелните държави, това също е много интересен въпрос. Защото, разбира се, има гиганти, има САЩ, има Китай, има Русия, които просто по показателите си се отличават.
Има страни като Индия, които са огромни, много потенциално влиятелни, но тяхното влияние е много интересно. За тях влиянието не изисква активност. Достатъчно е Индия само да съществува. Индия е тук и всеки има нужда от нея. Тя играе роля, като съществува. Има държави, има Европа, която преди 25 години искаше да стане отделен, включително геополитически център и икономически център, за да създаде резервна валута, която да се конкурира с долара. И сега нищо не остана от това.
Е, Европа, ами не ѝ се получи. Въпреки това Европа потенциално, разбира се, остава един вид център на влияние. Но има страни, които според класическите канони не могат да бъдат полюси. Не им достига нещо. Това е Турция например. Това е, не знам, Бразилия. Това е Нигерия. Е, и така нататък, и така нататък.
- А къде е България? Влияе ли или не? Кажете ми честно!
- Не, България я няма на картата на света и България всъщност не се стреми да бъде там, защото България, както повечето бивши социалистически страни, след разпадането на Съветския блок искаше, и успешно осъществи това, да прехвърли своя суверенитет на по-силен партньор, в този случай на Европейския съюз, в известен смисъл на Съединените щати. Да го кажем чрез НАТО. Това е легитимен избор, ако населението го иска, така да бъде. Но това означава, че страната по този начин се премахва от списъка на играчите. Е, защо пък не?

Гласове, със съкращения
*Заглавието е на редакцията

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 140

Властта изтегли още 200 млн. лв. нов заем

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 140

В Румъния влезе в сила данък лукс

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 140

Болести по животните дебнат на границата с Турция

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 140

Провал на реформата за абортите в Полша

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 140

Забраниха Хамбургския ислямски център

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 140

Не носете ножове в Гърция

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 140

Накратко

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 140

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 405

/ брой: 140

За казуса "Ненчев"

visibility 424

/ брой: 140

Враждата Баку-Париж

автор:Юри Михалков

visibility 382

/ брой: 140

Гавра

автор:Барбара Пейчинова

visibility 371

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ