16 Август 2024петък17:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Празник

Рождество - искрица от светостта на небесния мир

С него започва нова ера, коледарската благословия "От Бога ти много здраве, от нас малко веселбица" звучи на тържествата

/ брой: 296

автор:Ира Георгиева

visibility 5170

Коледа (Рождество Христово, Божич) е най-богатият обреден зимен празник. На този ден се коли жертвеното коледно прасе. Стопанинът отсича дебел крушов пън - "бъдник", който се запалва в огнището и трябва да гори непрекъснато цяла нощ. Според поверието горящият бъдник пази домочадието от демоничните същества, които бродят на воля от Коледа до Водици. Пепелта от бъдника жените изсипват в нивите и градините за плодородие.
Трапезата на Бъдни вечер е постна. Жените приготвят пълнени чушки и постни сарми. Правят и малки кравайчета, които дават на коледарите. Свещта, която гори върху обредния хляб, и паницата с вареното жито се запазват. С нея жените гонят градоносните облаци през лятото.



Коледа е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ с обичая Коледуване. В него участниците са само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Коледарите са в традиционно празнично облекло и със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни - пожелание за щастие в семейството. Първата песен обикновено започва с думите: "Стани нине, господине! Тебе пеем, домакине! Добри сме ти гости дошли, добри гости коледари!"
Стопанинът кани около трапезата младите мъже и ги черпи с вино и ракия, а после момата ги дарява с вит кравай. След песните водачът на групата изрича и коледарската благословия: "От Бога ти много здраве, от нас малко веселбица!"
После даряват щедро коледарите (колаци, пари, брашно, лук, орехи, ракия, вино, сушени плодове). С част от събраното дружината на другия ден си прави угощение, друга част продават и парите подаряват на читалището.

Рождествена песен
Йордан Стубел

 
Дърво елхово зеленее,
над него чудна птичка пее...
По клоните му наредени
свещички светят позлатени.
И таз нощ от тук полека,
по тази бялата пътека,
ще минат ангели дечица,
а рано с ясната зорница,
ще екне песента им свята
и в бяла пелена земята
навред ще възвести отново,
че днес е Рождество Христово!


Ангел възвестил, че е дошъл Спасителят


Малко преди раждането на Исус майка му Мария заедно със съпруга си дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват от Назарет във Витлеем - родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издал заповед за преброяване на населението в империята - в границите й тогава била и Палестина. Всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му.
Мария и Йосиф не могли да намерят място в страноприемницата и се подслонили в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. Там се родил младенецът. В пещерата било студено, волът и магарето топлели с дъха си майката и детето.
В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителя. Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почели и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото раждане се отбелязва началото на новата ера.
Една от най-важнитe светини, почитани от християните, са Витлеемските ясли, където Мария родила Исус. Черквата Рождество Христово във Витлеем е сред първите на Светата Земя, построена на рожденото място на Спасителя.
В ранното християнство празникът Рождество Христово няма устойчива дата. Източните църкви празнували на 6 януари още по времето на император Константин Велики, Арменската църква и досега празнува Рождество Христово на 6 януари. Първата църковна служба на празника се датира от науката в V век.

Цвете-звезда пленява с красотата си


Доскоро цветен символ на коледните празници у нас беше нежното коледарче, което зацъфтява точно по това време. Обаче една пищна красавица го измести от призовото място. Това е коледната звезда. С настъпването на студовете тя се окичва с необикновени едри прицветници, подобни на звезди. Многоетажните "звезди" могат да бъдат и нежни -  кремави, розови, и ярки - алени, лимоненожълти. Обрамчени от тъмнозелените листа те изглеждат приказно на фона на зимния пейзаж, привличат погледа, омагьосват.
Коледната звезда предпочита светло, но не слънчево място и температура около 18-20 градуса. Ако градусите паднат под 12 листата пожълтяват и окапват. Водата за поливането трябва да е със стайна температура и да се дава умерено, за да не загниват корените. В средата на май цветето се пресажда в добре дренирана саксия. През лятото коледната звезда може да се изнесе в градината на полусенчесто защитено място, а когато температурите паднат до 17 градуса, се внася в стаята.

Сладък подарък

В нощта срещу Коледа се ражда Младенецът и се слага край на постите. По традиция коледната трапеза се подрежда за обяд на 25 декември. Поднася се пълнена птица (да е лека годината), но най-вече се яде печено прасе, пие се червено вино и се пеят коледни песни. Сервира се и кървавица, наденица, кюфтета, дроб, сланина, зелеви сарми с месо, кисело зеле. Традиционни за празника са десертите. Ето рецепта за все по-популярния у нас

Кекс с бяла глазура
Направен е в Дрезден, където го изпекли за първи път през ХIV век.

Продукти: 3 яйца, 200 г захар, 250 г брашно, настъргана жълтата част от кората на един лимон, 1/2 ч. л. смлян карамфил, 1/2 ч. л. смляна канела, 1/2 ч. л. смлян кориандър, щипка сол, по 50 г накълцани орехи и лешници, 50 г ситно нарязани сушени смокини, 100 г стафиди, 80 г озахарени цитронови кубчета (продават се в магазините за ядки), 30 г разтопено масло, 5 с. л. коняк, 1 бакпулвер; За глазурата: 1 белтък, 100 г пудра захар, 1 с. л. лимонов сок.
Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме брашното и разбъркваме добре. Слагаме всички останали продукти и отново разбъркваме. Изсипваме в правоъгълна форма, леко намазнена, и печем във фурната 40-50 минути на 180 градуса, като проверяваме с клечка дали кексът е готов. Докато кексът изстива, приготвяме глазурата. Разбиваме 1 белтък до леко побеляване и прибавяме 100 г пудра захар и 1 с.л. лимонов сок. Намазваме кекса и изчакваме 2 часа да изсъхне глазурата.

Знаете ли, че...


Германците посрещат празниците с дивеч - сърна или глиган.
Французите - с гъши дроб.
Англичаните наблягат на пудинга.
Италианците предпочитат печени или готвени свински наденици.
Чехите са рибари.
Скандинавците масово купуват маринована херинга.

 

Птицевъдите искат да се забрани вносът на украински яйца

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 156

Доган по документи се разделя с ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 156

Производствените цени в селското стопанство спадат

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 156

Украйна може да се откаже от ядрени ни реактори

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 156

Съединените щати не са световен полицай

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 156

Жалба в Гърция за пожара до границата

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 156

Нови версии за атаките срещу "Северен поток"

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 156

Накратко

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 156

Ни чул, ни видял

автор:Аида Паникян

visibility 509

/ брой: 156

Политически цайтнот

visibility 480

/ брой: 156

Пропадането на Източна Европа

автор:Боян Дуранкев

visibility 395

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ