17 Септември 2024вторник15:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Събличането на събличащите

/ брой: 243

автор:Иво Атанасов

visibility 4276

Днешното футболно дерби между ЦСКА и "Левски", колкото и неочаквано, толкова и логично с оглед на нечувания скандал в синия клуб, ни връща във втората половина на 60-те, и то не на стадиона, а на сцената. Добри Жотев вече е написал пиесата "Обличането на Венера", поставена от Леон Даниел в Сатирата и от Иля Велчев в телевизионния театър. Нейният сюжет осмива някои от абсурдите не само в тогавашното общество, но и в човешките отношения въобще. Пред публиката звучи повтаряният и сега до безкрай въпрос: "Кой?", "Кой купи на детето жабата?" Играчката е подарена от непознат чичко, а не от любовник, но съпругата се досеща, че ще бъде заподозряна в лъжа, ако каже истината. Когато не верността, а подозрението се е превърнало в най-сигурния пазител на любовта, жената се бои не от истината, а от мъжа си. И накрая го излъгва, че си има любовник, само и само да му позволи да се почувства прав. Това издевателство над нормалните отношения авторът сравнява с обличането на Венера. В течение на векове хората постепенно се отдалечават от разбирането, че богинята на любовта е истински красива само без дрехи. Започват да я обличат, и то във все по-неподходящи одежди, докато в един момент тя престава да прилича на себе си.
Полезният път като че ли е назад, в събличането. Голата Венера отново ще засияе с античната си красота. А любовта ще стане истинска, ако се освободи от подозренията. Ще бъде естествена, като между брат и сестра, и повече няма да й се налага да се регистрира в специално учреждение, за да й се осигури трайност. Нито пък съпрузите, когато вече не могат да живеят заедно, ще бъдат освобождавани един от друг в друго учреждение, което не се интересува дали между тях все още има обич, а мери на везна чия вина е по-тежка.
Пътят назад не подмина и Народното събрание. "Да съблечем фланелката на парламента!", призова депутатът Главчев, един от главните в опозицията, може би не само заради името си. Апелът не беше нужен - бившите управляващи отдавна се занимават единствено с това и не мислят да спират. "Ще продължим да проваляме работата на парламента!", закани се и лидерът им Борисов. Наясно е, че, проваляйки работата на парламента, проваля и самия парламент. Поради което с познатия ни футболен ентусиазъм блокира заседания, играе си с кворума, внася вот след вот, а депутатите му се забавляват с "влез-излез" от залата и не се регистрират, дори когато са вътре. Струва им се, че парламентът ще стане истински, когато го разголят докрай. Ще заприлича на предишния, който не беше зачитан дори от собствения им премиер, позволил си да нарече депутатите "безделници". В представите им точно такова Народно събрание е мечтата на избирателя.
Събличащите обаче не си дават сметка, че с действията оголват и собствената си същност. Която няма как да се хареса на публиката или поне на онази част от нея, която смята, че Народното събрание е избрано да работи. И че осуетяването на заседанията му може и да е демократично, но с него не се изчерпва демокрацията. Тя предполага избраниците да отстояват интересите на гражданите с позиции и гласуване в залата, а не само с интервюта в кулоарите. И да признават за легитимен не само онзи парламент, в който са на власт, но и този, в който са в опозиция. В противен случай събличането му постига обратен ефект. Небивалата продължителност, обем и злост на сегашния саботаж проваля не просто парламента, а парламентаризма. Неслучайно след повече от сто дни протести бившите управляващи не качват рейтинга си. Обезсмислянето на Народното събрание като център на взимане на решения, започнато от тях още в миналия мандат, не обръща политическото махало, а възражда илюзията за "силната ръка". Ето как пътят назад, към събличането, се оказва не само ненужен, но и вреден. Все по-видимо става, че е по-добре парламентът да е облечен с всички недостатъци на тази форма на управление, но да работи, вместо да бъде блокиран.
В синия клуб събличащите също не прозряха простия факт, че всъщност съблякоха себе си. Стана ясно какви нрави господстват сега в отбора, кичещ се с името на най-великия българин. Поредният треньор в неуспешния сезон беше публично линчуван още при представянето си. Вместо да оценят факта, че е направил предишния си отбор два пъти шампион, самозабравили се фенове се взряха в детските му години, когато се бил възхищавал на вечния противник, и пред очите буквално на цял свят унизиха и себе си, и него, като му съблякоха синята фланелка.
Оказа се, че не сме готови за голата Венера. Нито за истинската любов, за почтената политика и за достойнството в спорта. И за каквото и да било друго събличане. Неслучайно действието в пиесата на Жотев се развива далеч напред във времето. Може би авторовата фантазия някога ще се превърне в реалност, но дотогава ще си останем не само зрители, но и действащи лица в "Обличането на Венера".

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

БСП е за запазване на биоживотновъдството

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 177

Проблемът на РСМ не е с България, а преговорите за ЕС

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 177

100 нови социалисти са приети в Стара Загора

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 177

Отчитат рекордни загуби на вода

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 177

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3% през октомври

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 177

НСИ отчете годишна инфлация от 2,1%

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 177

Бум на фалшивите столевки

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 177

Втори опит за убийство на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 177

Рокади в Еврокомисията

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 177

Мексико прие съдебната реформа

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 177

Стачка в косовския парламент за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 177

Жалките пари

автор:Аида Ованес

visibility 105

/ брой: 177

Вода газим, жадни ходим

автор:Мая Йовановска

visibility 104

/ брой: 177

Българчета - граждани на света

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 177

Виновен е Рогатия

автор:Мая Йовановска

visibility 108

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ