15 Август 2024четвъртък01:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От дума на дума, та в... ДУМА

Златно време за врачки и шарлатани

/ брой: 278

автор:Панчо Панчев

visibility 1805

Някъде писах или говорих (в интервю) за голямата ми изненада, когато преди 3-4 десетилетия на улица в Париж някой ми пъхна в ръката визитката на маг, който гадае, разваля черни магии и т.н. За мен, израсналият в атеистичния социализъм, това звучеше като евтина шега. Сега, когато наши вестници и телевизионни канали гъмжат от подобни статии и гледки, вече ми е съвсем ясно, че става дума за измамници, злоупотребяващи с наивните ни и лековерни сънародници, за които единствената надежда да живеят прилично е чакането на щастливо чудо. 
Анатол Франс беше казал, че "чудото е затова чудо, защото не става в действителност". То съществува в приказките, в които доброто побеждава, тъй като само така приспаните малчугани ще тръгнат спокойни с колесницата на Сънчо...
Не им стига на децата, че ги караме да ходят на църква или да слушат християнските легенди, ами редовно им сервираме пред очите телевизионни предавания (и то без ирония и упрек), в които всевъзможни полуграмотни врачки и гадалки вещаят нашето индивидуално и всенародно бъдеще. Имам лични впечатления и не оставям под съмнение свръхестествената дарба на покойната Ванга. Но за тази нейна свръхестествена дарба претендират вече десетки, да не са и стотици шарлатанки, към които отправят погледи нещастни наши сънародници, а властта ги оставя да мамят на воля онеправданите. Навярно някой има полза от това. Най-малкото е, че хората свикват да ги лъжат и да вярват във всякакви измишльотини.
Не бях попадал отдавна на такава TW-гледка, докато преди дни БТВ ми предложи в предаването си "Преди обед" среща (аз мислех, че е на шега, а то било наистина) с гадателката Теодора Стефанова - млада, естествено изрусена, говореща на лек диалект и с "мекане", успяла да повтори (докато я слушах) повече от по десет пъти всеки от словесните паразити "така" и "нали"... С най-отговорен тон тя вдигна пред признателните телевизионни зрители завесата на родното ни политическо бъдеще и премина към демонстрация на знанията си за Италия и Берлускони.
Два-три дни по-късно Нова телевизия ми предложи среща с друг, много по-приемлив майстор в тази област, Кеазим Ходжа, който базираше изкуството си на знания от специалните книги и народните традиции. Различното беше и това, че в коментара на водещия имаше иронична нотка.
В същия ден и неизвестната ми телевизия FEN.TV отдели много от своето и на зрителите си време за общуване с ясновидката и радиестезистка (не знам какво значи) Дора, която под надписа "Изчистване от уроки и стрес" приемаше телефонни обаждания и нещо баеше върху няколко панички, пълни с какво ли не...
Без да изпадам в суеверие, днес явно е ден, в който ще цитирам след Анатол Франс и други велики французи. Волтер казва, че "Епохите на най-големите суеверия са били винаги и епохи на най-ужасни престъпления". Без да му противореча, ще си позволя само да разменя местата на двете части от изречението му. И ще стане: "Епохите на най-големите престъпления са били винаги и епохи на най-големите суеверия". Впрочем това разместване едва ли е необходимо, след като престъпленията и суеверието днес у нас се водят за ръка.
Ето какво пише с големи букви на първата си страница наш реномиран всекидневник от преди няколко месеца: "ПОСЕГНАХА НА МОЩИТЕ". А подзаглавието е "Реликва от Йоан Кръстител изчезна в Сливен". И след това: "В България не остана нищо свято. Крадец задигна една от шестте частици от мощите на свети Йоан Кръстител".
Друг всекидневник отделя преди седмица първата си страница за заглавието "Оферти с намаление пълнят нета. ВРАЧКИТЕ НА ПРОМОЦИЯ". И след това: "Кризата сериозно е измъчила родните магове и ясновидци и затова вещите в занаята пускат големи намаления в интернет. Цените за отделни услуги се топят поне с 20 лева"... Темата се разпростира и на целите 18-а и 19-а страница, където освен голямото заглавие са повтаря и едно подзаглавие: "Отвари за женитба примамват нещастно влюбени". На тези две страници са поместени и материалите "Церят алкохолизъм за 20 лева", "Раздават амулети за любов безплатно", "Връщат ни късмета с SMS" и "Магове пазят от изневяра". Няма да подценявам интелигентността ви, като цитирам части от съдържанието на тези статийки.
Необразованите мои сънародници навярно вярват на подобни нелепости, поради бедняшката си безизходица. А Ларошфуко търси обяснение: "Надеждата, колкото и да е лъжлива, ни носи поне тази полза, че ни води до края на живота по приятен път".

Хората на Кьовеши влязоха в "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 154

Нивите поскъпнаха повече от два пъти за 7 години

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 154

Митниците монтират суперскенери по границата

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 154

Българският износ изостава с 6% на полугодието

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 154

Банди вилнеят в Дания и Швеция

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 154

Потушени са повечето пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 154

Нов руски командващ за Курска област

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 154

Накратко

автор:Дума

visibility 1822

/ брой: 154

Лявото обединение и неговите душмани

автор:Александър Симов

visibility 645

/ брой: 154

Вакханален танц

автор:

visibility 1044

/ брой: 154

Бойното кръщение на военноморския ни флот

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 154

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 587

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ