15 Август 2024четвъртък01:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Помилван от две музи

/ брой: 249

автор:Панчо Панчев

visibility 1118

Вече неведнъж писах за старите писатели (на групи или поотделно), а междувременно и по-младите стигнаха до юбилейни годишнини. Един от тях, "младите", е моят приятел - поетът и драматургът Петър Анастасов, който утре навършва седемдесет.
Не бих си позволил да занимавам читателите на вестника с рождения ден на някого само защото ми е добър приятел. Но Петър Анастасов е заслужил моето, вашето и на цялото ни общество внимание с литературно творчество на поет и драматург, което е безспорно. По количество на произведенията си (като автор на стихове и на театрални пиеси) той отстъпва на мнозина от своите трудолюбиви и високопроизводителни колеги. Неговото "трудолюбие" се изразява в дълбочината на художественото му мислене, в богатата и оригинална образност, която "открива" в уж обикновени неща, в прецизността, с която са белязани всеки куплет или реплика, излезли изпод перото му.
Когато за първи път прочетох негови стихове, не ми се вярваше, че автор им е скромният съученик от руската гимназия на станалата после моя съпруга Яна Маркова. И се заредиха (не особено често) лиричните му сборници: "Зимна нежност", "Тройно огледало", "Площад на хълма", "Както те обичам", "Единствено безсмъртие любов", "40 стихотворения", "Този черен бял свят", "Хубава и проклета си"...
    Не се изненадах обаче, когато се появи първата му пиеса "Обещай ми светло минало!" Защото при подчертаната лиричност на стиховете му в тях се криеше и някакъв драматичен заряд. Чувствителното сърце на поета-лирик се вълнуваше и беше не по-малко отзивчиво към редица важни обществени проблеми, за които стихотворните куплети се оказваха тесни. Разбира се, мога веднага да се самоопровергая, като цитирам следното негово четиристишие:
Безплодно красноречие, тиради -
порой от гласове, а няма глас.
Огласяме салони и площади -
с народа сме, но той дали е с нас?
И този въпрос е зададен не сега, а преди няколко десетилетия...
    След първата си драматургична творба "Обещай ми светло минало!" Петър Анастасов остава верен на театъра. През годините следват пиесите му "От сняг помилвана душа", "Голям колкото малка ябълка", "Четирите посоки на света", "Църква за вълци", "Живите от мъртвата махала". По мое лично мнение (но нека се опита някой да ми се противопостави с конкретен пример!) "Църква за вълци" е най-стойностната български пиеса, написана след така наречените демократични промени у нас. Тя разнищва безмилостно душите на героите, подложени на изкушенията на времето или запазили нравствената си чистота въпреки всичко. За радост на телевизионните зрители сюжетът на пиесата беше разгърнат и в дванайсет части за малкия екран, където на фона на многото направени по световната криминална кройка (шаблон) сериали, вълнуваше с типично нашите, и то днешни, герои и проблеми. Да не кажа голяма дума, но за мен някои моменти от пиесата за сцена и от разширения й вид - за телевизия, родеят с образците на националната ни проза, претворяваща селото. А някои от темите  (например алчността, властта на парите над морала) ни връщат в годините от първата половина на миналия век. И заедно с пороците на времето и хората Петър намира и в тази и в други свои пиеси място за човещина, за надежда...
    Изкушавам се да разкажа и един спомен. Връща се той от чужбина, където беше на някаква специализация, обажда ми се и ми определя среща при храм-паметника Александър Невски, където може да паркира. Тогава живееше в Пловдив. След сърдечната ни среща отваря багажника на москвича си ми връчва някакъв кашон. Аз на свой ред му подавам пакета, който нося под мишница. В неговия кашон имаше руска сгъваема масичка за сервиране, а в моя пакет - чешки велурени панталони. Поръчали сме си (всеки да донесе на другия) тези дефицитни тогава у нас стоки, и сме забравили. Но беше забравил само онзи, който е поръчал, а не и който е приел поръчката на приятеля си. Много се смяхме.
И понеже май повече писах за драматурга, отколкото за поета Петър Анастасов, ще завърша с още един негов куплет:
А сега ще запаля цигара от горест,
обгорен от поредната земна беда,
и ще хвърля кибритена клечка отгоре,
а пък долу ще мислят, че пада звезда...

 

Хората на Кьовеши влязоха в "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 154

Нивите поскъпнаха повече от два пъти за 7 години

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 154

Митниците монтират суперскенери по границата

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 154

Българският износ изостава с 6% на полугодието

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 154

Банди вилнеят в Дания и Швеция

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 154

Потушени са повечето пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 154

Нов руски командващ за Курска област

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 154

Накратко

автор:Дума

visibility 1822

/ брой: 154

Лявото обединение и неговите душмани

автор:Александър Симов

visibility 645

/ брой: 154

Вакханален танц

автор:

visibility 1044

/ брой: 154

Бойното кръщение на военноморския ни флот

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 154

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 587

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ