16 Юли 2024вторник15:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България - на българския език

/ брой: 231

автор:Панчо Панчев

visibility 1076

Писал съм, пиша и пак ще занимавам читателите на вестника с въпросите на родния език. Много ми е приятно, че се грижим за международното признаване на лютеницата, луканката или ракията като наше "изобретение" и национално богатство. Това е важно. Но има ли по-важен аргумент за нашата българска самобитност от езика ни, от думите, запазени през вековете, думите, които пишем и ние, и други славянски народи с буквите на Кирил и Методий?
Ей за този език (няма да ви въздействам със сантиментални цитати от художествената ни проза и научните писания) преди няколко години бе внесен в Народното събрание проектозакон, който (поне в моята памет) се свързва с големия общественик и писател Николай Хайтов. Какво стана с приемането на такъв важен проектозакон така и не разбрах. Закон обаче няма и сега.
Преди около половин година депутатите се върнаха към този важен въпрос, но негови "баби" (от бабуване) бяха не колеги на Хайтов, а видни юристи. Щом се кове закон, естествено е те да са необходими, както и учените граматици, но не по-малко необходими са най-доказалите се ваятели на словото ни.
Съвсем друг е въпросът, че и най-лошият закон е добър, обаче само ако се спазва и ако някой наказва онези, които не го спазват. В това отношение у нас правосъдието е почти безгласно (поне според европейските оценки) и се спазва друг закон - този на джунглата, където правото е винаги на страната на лъвовете и тигрите (разбирай монополите и богатите). А също и на безгрижието, на пословичната обществена търпимост към неграмотното писане и говорене.
Тук е мястото да разширя несъгласието си и да спомена, че в решаването на езиковите ни въпроси няма място за политически и всякакви световни съображения. Всички знаем, че македонски език няма, а той е наречие и богатство на българския, както знаем, че вместо да претендират за признаване на някакви училищни привилегии за майчиния език и да слушат телевизионни новини на турски, българите с турски произход и самосъзнание са длъжни да научат езика на родната си страна. Всякакви държавни и дипломатически съображения са вредни и непонятни за все още преобладаващата част от гражданите на съществувалата повече от хиляда и триста години наша родина.
    В една от разпечатките, които си вадя от интернет и пазя, със сатирично удоволствие почетох, че българинът с турски корен Лютви Местан, завършил българска филология в Софийския университет, е намерил трийсет граматически и пунктуални грешки в два от законопроектите за българския език. И съвсем справедливо изисква от народните представители да говорят правилен български език. Защо обаче той не подкрепи моята (и не само моя) позиция, че по телевизията и в училищата ни не бива да звучи друга реч.  
    Представете си двама от най-големите ни живи писатели - поетът Валери Петров и прозаикът Анжел Вагенщайн, да предложат (и те неотдавна бяха депутати) някаква привилегия за езика на техните деди, събрани в Израел или пръснати по света. Нещо повече - Вагенщайн с гордост заявява в едно свое интервю: "Аз съм едно българче от еврейски произход." И негодува, че съвместната българо-немска филмова продукция "Звезди" по негов сценарий е наградена някъде само като немска...
Запазил съм и една по-стара разпечатка от интернет, която ни информира за казаното от проф. Васил Райнов, директор на института "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН. Той твърди, че "законът за езика не решава нищо". Но е прав до голяма степен като изтъква, че "нашите ученици завършват полуграмотни, след това влизат всички да следват и излизат съвсем неграмотни от висшите учебни заведения".
Интересни са коментарите, публикувани след казаното от депутата Местан и проф. Райнов. В тях например се предлага закон, с който да се глобяват не който говори неправилно, а който говори глупости. Едни защитават често пренебрегваните звателен падеж или пълен член, а други се дразнят от масово навлезлите в езика ни чуждици, които имат български синоними и се употребяват от изфукване или от небрежност.
И ще завърша с два цитата: "Мекането дразни, но не виждам как ще се премахне от речта на хората, когато така говорят и от тв екрана, и от парламента, и от най-високите държавни постове" или "Закон за българския език трябва да има, но как да стане, когато водещите в телевизиите ни заливат с простотиите си, да не говорим за депутатите, министрите и т.н. А от простотиите на премиера и начина му да се изразява наистина може да те хване срам."

Застрахователи не покриват щети

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 133

НСИ отчете 2,5% годишна инфлация през юни

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 133

БНБ отчита бум на фалшивите банкноти

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 133

По-малко и по-скъпо винено грозде тази година

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 133

Германия прехвърля 800 000 войници

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 133

Френската левица опитва да състави кабинет

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 133

Диктаторът Фухимори кандидат за президент

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 133

Накратко

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 133

Код "Пожар"

автор:Ина Михайлова

visibility 643

/ брой: 133

Вода в пясъка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 133

Евро 2024 - в историята

автор:Марин Милашки

visibility 353

/ брой: 133

Преди да теглим потребителски кредит

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ