15 Юли 2024понеделник17:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Файтонът отбелязва 90 години от рождението на поета Йордан Фурнаджиев

/ брой: 132

автор:Елена Христова

visibility 410

90 години от рождението на поета Йордан Фурнаджиев, син на знаменития Никола Фурнаджиев, един от съзвездието на т.нар. септемврийски поети, дебютирали в годините след 1923-та, се навършват на 16 юли. Звездната близост не плаши начеващия стихотворец, който пише в рими тайно от баща си. Така и не му показва свои стихове до края на живота му през 1968 г. Иска да намери свой път в поезията, различен от бащиния:

Син на поет и без приятели поети,
към свой Парнас с години се стремях
и ту поемах смело, ту пристъпвах плах -
намирах верен път, а по погрешен кретах.
                                                             "Елегия"

Тези стихове съвсем точно характеризират външните обстоятелства, които предопределят живота му (като инженер-водостроител той работи далече от литературните среди - в проектантски и строителни организация, както и в Министерството на околната среда и водите) и вътрешните му лутания, които, в крайна сметка, водят жадния му за поезия дух до сбъдване на съкровената му мечта. След неуспешните, по собствените му думи, ученически и по-късни младежки поетически опити идва времето на творческата зрялост, когато перото и вярата в собствените му възможности укрепва. До него обаче, като пръв приятел и закрилник, застава един от талантливите български лирици - Първан Стефанов. А също така и Станка Пенчева, близка приятелка на майка му, Вътьо Раковски, Радой Ралин...
Първата му книга - "Причастие от светлина", излиза през 2004 г. и той става лауреат на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" - за късен дебют, доколкото вече е на 70 години, когато я издава. През 2009 г. излиза втората му лирическа книга - "Привечер", а през 2020-а - антологичната "Стихотворения", в съставителството на литературния критик и историк Никола Иванов. На 24 декември 2023 г. Йордан Фурнаджиев напусна тоя свят, тихо и спокойно, както бе живял.
По повод на 90-годишнината от рождението на поета Националният литературен салон "Старинният файтон" организира Литературно-музикална вечер под наслов "Към свой Парнас години се стремях...". Слово ще произнесе д-р Елена Алекова. Рецитал по негови стихове ще изпълни Юлиян Разпопов. Никола Иванов ще разкаже спомени от срещите си с поета и съвместната им работа по последния му лирически сборник "Стихотворения". Със свои изпълнения ще участва флейтистката Майя Сергиева-Богданова. Вечерта ще се състои на 18 юли, четвъртък, от 18,30 ч. в къщата музей "Димитър Благоев" в столицата (ул. "Лайош Кошут" 34, сп. "Руски паметник").

Църквата почита светите Кирик и Юлита

автор:Дума

visibility 24

Левите с послание за обединение

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 132

Няма да подкрепим Денков за премиер

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 132

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 236

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 228

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ