За летните плодови маски
/ брой: 185
Плодовете и зеленчуците са обеднели откъм витамини и минерали, заявявиха през 90-те години специалисти по хранене. Според тях 10 години по-рано съдържанието на важни вещества в ябълките, броколите, спанака или ягодите е било по-високо. Германски учени отричат тези твърдения и доказват, че от 60-те години до сега количеството на витамини и минерали в плодовете и зеленчуците остава непроменено.
Всеки плод може в една или друга степен да предизвика алергия. Затова, ако сте решили да си правите плодови маски на лицето, първо изпробвайте плода, като нанесете малко по вътрешната част на лакътя или зад ухото.
Гроздето и касисът са подходящи за маска за лице с нормална кожа. Също и кайсиите и ягодите, които са добри и за суха кожа. За нея са подходящи също цариградското грозде, прасковите и малините.
Ако кожата на лицето е мазна, добре е за маска да се ползват червени боровинки, сливи, както и ягоди, а зелето помага срещу петната и прекаленото омазняване на кожата. Гроздето има стягащо и охлаждащо действие върху кожата, изравнява тена, изсветлявайки пигментни петна. Помага за напукана кожа и може да бъде използвано за суха, нормална и мазна кожа.
Крушите успокояват изгоряла от слънце кожа.
Препоръчително е плодовети маски да се нанасят върху добре почистено лице, да престоят до 15 мин. и да се отмиват с отвара от лайка или липа.
Маски за зряла кожа
1. За малките бръчици: почистете от кожицата и костилката 1-2 зрели кайсии, намачкайте ги и ги нанесете на лицето. Оставете маската за 10-15 минути.
2. Тонизираща: отстранете костилката и кожицата на една или две добре узрели праскови. Намачкайте месестата част и я нанесете на лицето. Оставете маската, докато не започне да подсъхва, след което отмийте с хладка вода.