08 Ноември 2024петък22:07 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

Неков: Скандално е, че ЕК чака ние сами да докладваме храните втора класа

автор:Дума

visibility 2103

"Скандално е, че Комисията чака ние сами да докладваме храните втора класа, които консумираме. Има анализи, които доказват, че храни, продавани под една и съща марка в Източна и Западна Европа, имат различно съдържание на месо, вода, мазнини и оцветители. Изглежда, че бизнес производителите от Западна Европа все още гледат на страни като България като на втора класа граждани, на които може да се пробутват по-некачествени храни." Това коментира българският евродепутат Момчил Неков във връзка с провелото се заседание на срещата на министрите на земеделието на ЕС, където двойните стандарти при храните са били обсъдени по инициатива на някои страни от Централна Европа. Европейската комисия е призовала държавите членки да й изпращат информация за случаи на двойно качество на храните, стана ясно след дискусията. "С подобни призиви Еврокомисията бяга от отговорност и застава на страната на производителите от Западна Европа. Тя чака сами да я информираме, вместо да предприеме конкретни и ясни законодателни стъпки да предотврати това налагане на двойни стандарти в Европа. Същевременно обаче българите продължават да консумират по-нискокачествените храни", отбеляза българският евродепутат, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент. От анализите, инициирани от Унгария и Словакия, става ясно, че колбаси в Западна Европа са с по-високо съдържание на месо, докато в колбасите от същата марка, но за магазините в Централна и Източна Европа, слагат повече мазнини, вода и оцветители. Доклади на Световната здравна организация алармират, че в България много хора страдат от проблеми на сърдечносъдовата система, един от причинителите за които са именно нискокачествените и мастните храни. "В рамките на единния европейски пазар трябва да се изискват и прилагат еднакви стандарти, особено за продукти, пряко засягащи човешкото здраве", коментира Момчил Неков. Очаква се темата да продължи да бъде обсъждана на експертно ниво в Брюксел идните месеци.

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 762

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 739

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 651

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 657

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 681

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 704

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ