04 Февруари 2025вторник10:22 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Активни потребители:

Водата измести палмовото масло в сиренето

"Бързозреещите" продукти превземат пазара

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 4428

Имитиращите продукти на бяло саламурено сирене с палмова мазнина вече се замествани от свръховоднени сирена. Това установи за пореден път пазарна проверка на Асоциация Активни потребители.
"Въпреки, че през 2021 г. беше приета наредба, която да регулира този проблем, проучването ни 2022 г. показа, че 75 % от тестваните продукти бяха с повишено водно съдържание, което означава, че наредбата си остана на хартия, коментира за Радио Варна Богомил Николов", от потребителската организация.
В наредбата от 2021 г. производителите са задължени да посочват съдържанието на вода. То трябва да е до 60%.
За целите на изследването, проведено през юни, от магазини в София, Пазарджик и Тервел са били закупени парчета сирене от 36 различни марки в широк ценови диапазов - от под 10 до над 20 лева за килограм. Лабораторните анализи показват, че само 15 от пробите са в нормата - с водно съдържание под 60 процента. Останалите 21 артикула са с водно съдържание над нормите.
Това е седмият от 2016 г. насам тест за качеството на продаваното в България бяло саламурено сирене, който "Активни потребители" прави. Оказва се, че през годините производителите променят осезаемо "рецептурата", за да печелят повече. Предишната мода - млякото да се замества с палмови и други мазнини, постепенно отстъпва на преоводняването. В сравнение с резултатите от 2022 г. сега има някои подобрения. Намалели са откровените фалшификати - подобията на сирене, които съдържат над 70% вода. Някои марки са подобрени и съдържанието на вода в тях е под 60%  - като "Саяна", "Боженци", "К-Брей", "Белиса", "Йовчев".
Особен случай са продуктите, брандирани като „Млекарница Ракево милк" и „Ракево милк трейд" и наричани "свежо сирене". В тях водното съдържание е 85%, което няма нищо общо със сиренето, но явно няма контролни органи", коментират от "Активни потребители". Други пък, като "Ситово" и "Млекаря 79", си остават бързозрейки, обясняват авторите на проучването.
Според класическата технология бялото саламурено сирене от краве мляко трябва да "зрее" поне 45 дни. Това е времето, през което протичат важни микробиологични и биохимични процеси, които правят тази храна толкова полезна и вкусна. Ако този срок се скъси, в сиренето остава повече вода.
Много производители обаче силно съкращават срока за зреене и бързат да пласират стоката си. Така в магазините пристига недозряло и натежало от вода сирене. Производителите печелят от спестеното време за зреене, а потребителите плащат прескъпо за излишна вода.
На професионален жаргон такива недозрели сирена се наричат „бързозрейки“ и те очевидно стават все по-популярни. Тези продукти изобщо не са безобидни, посочват "Активни потребители" и обясняват, че наднорменото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции.
В България има някакво необяснимо, павило, да се поддържат ниски цени за сметка на каквито и да е компромиси в качеството и безопасността, затова и контролните органи не са така активни през годините и отвориха такъв голям проблем, който сега трудно може да бъде разрешен. Казвам трудно, защото самият бранш е разцепен на две и половината са застъпници на производство на точно такива продукти, които не можем да наречем качествени, подчерта Николов.

Почитаме Св. Симеон Богоприемец и Анна пророчица

автор:Дума

visibility 5838

Доц. Димитрова: Ботоксът трябва да се поставя от лекар

автор:Дума

visibility 6468

В разгара на грипа лекарства изчезнаха от аптеките

автор:Дума

visibility 6615

/ брой: 21

Поне 11 жени са с усложнения след инжектиране с ботокс

автор:Дума

visibility 6641

/ брой: 21

Над 57% от българите са против еврото

автор:Дума

visibility 6775

/ брой: 21

Депозитите обезценени почти наполовина

автор:Дума

visibility 6711

/ брой: 21

Печалбата на банките у нас стигна рекордните 3,7 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 6107

/ брой: 21

Спешно събират информация за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 6222

/ брой: 21

САЩ искат от Украйна президентски избори

автор:Дума

visibility 6362

/ брой: 21

Правителства вземат мерки за цените

автор:Дума

visibility 6763

/ брой: 21

Съд върна мигранти от Албания в Италия

автор:Дума

visibility 6665

/ брой: 21

Накратко

автор:Дума

visibility 6899

/ брой: 21

Политическа безтегловност

автор:Валентин Георгиев

visibility 6818

/ брой: 21

Тишината на безразличието

visibility 6879

/ брой: 21

За еврото, професионализма и банковия обир

автор:Юрий Борисов

visibility 6741

/ брой: 21

Разчовечването тръгна и в нашето образование

visibility 6621

/ брой: 21

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ