09 Ноември 2024събота10:54 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

Ще ядем по-скъп хляб от Нова година

Според производителите реалната цена на насъщния достига до 2 лв. за килограм

/ брой: 290

автор:Мая Йовановска

visibility 2145

От хлебарския бранш прогнозираха вчера, че се очаква след празниците цената на насъщния да се повиши. Първоначално за рязко поскъпване на хляба алармира вчера Иво Бонев от Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Пред ДУМА шефът на Aсоциацията на хлебопроизводителите "Хляб за България" Георги Попов също потвърди, че след Нова година насъщният ще го ядем на по-висока цена. По неговите думи в момента масовият хляб е между 1,30-1,40 лв. за килограм. Това обаче е цената на производителите, но реалната е 1,60-1,70 лв. Причина за очакваното поскъпване е голямото повишаване на цената на брашното през последния месец, която от 620 лв. за тон е нараснала до 730 лв., а и повече. Така че след последното поскъпване на хляба от септември, след празниците ще има ново. До какви ценови размери обаче ще стигне цената в търговските обекти, Попов не се нае да прогнозира, защото по неговите думи има и други фактори, които влияят върху нея - сивият сектор и големите търговски вериги.
Според Иво Бонев обаче в момента реалната цена на хляба е още по-висока - около 2 лева за килограм. Той прогнозира още, че поскъпване се очаква и за сладкарските изделия. Основната причина за поскъпването и според него е, че цените на суровините растат. Тази година стойността на брашното се е повишила два пъти в сравнение с 2009 г., нагоре вървят и цените на маргарините, олиото, маята и захарта. По думите му единствено огромната конкуренция на пазара принуждава производителите да продават на по-ниски стойности. И според Бонев сериозен фактор за занижените цени е и политиката на големите търговски вериги, които пресират производителите. Във Варна около 50 на сто от бранша работи в сивия сектор, каза Бонев. Според шефа на другата браншова организация Георги Попов сивият сектор в бранша е още по-голям - на 60 на сто. По думите на Бонев това може да се промени, ако през 2011 г. Агенцията по безопасността на храните започне да работи и да изпълнява задачите си безкомпромисно.
 

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 762

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 739

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 651

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 657

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 681

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 704

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ