10 Ноември 2024неделя09:51 ч.

ВРЕМЕТО:

В неделя ще остане ветровито, а застудяването ще продължи. Превалявания се очакват главно в Северна България, а над югозападната половина от страната ще има и слънчеви часове. Райони с валежи ще има и в началото на новата седмица. Температурите ще останат без съществена промяна. В неделя ще остане ветровито, а застудяването ще продължи. Превалявания се очакват главно в Северна България, а над югозападната половина от страната ще има и слънчеви часове. Райони с валежи ще има и в началото на новата седмица. Температурите ще останат без съществена промяна.

АгроДУМА

Кравеферма в Добричко внедрява иновации, за да замени доячите

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 2401

Ферма „Рогови“ в добричкото село Котленци планира да въведе роботи за доене, тъй като страда от системен недостиг на квалифицирана работна ръка.  С въвеждането на иновациите собствениците ще освободят трима от досегашните доячи и ще ги пренасочат към други дейности във фермата. С робота ще се занимава само един софтуерен специалист, разказа собственичката на ферма „Рогови“ Радослава Рогова пред представители на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България (АСЖБ).

Началото поставя през 1992 г. бащата на Радослава – Станчо Рогов, като започва да гледа крави за собствени нужди. По-късно купува полуразрушено държавно стопанство в Котленци. Семейството печели проект по програма ФАР за доилна техника, а след влизането ни в ЕС кандидатства и по мерките от ПРСР. Преди десетина години фирмата оглавява дъщерята Радослава Рогова. „Започнахме с големи кредити за механизация, но си вярвахме, че ще постигнем нещата задружно“, казва Радослава. 

Днес във ферма „Рогови“ се отглеждат 210 млечни крави от породата холщайн, а с телетата са над 400. Кравите се отглеждат в широк двор, хранят се със концентриран фураж, силаж и люцерна собствено производство. Фермерите обработват 4000 декара наети ниви и общински пасища. Повечето машини са купени по мярка 121 и 4,1 – четири нови трактора, комбайн, прикачен инвентар.

Млечността на кравите средно е осем тона годишно, а всеки ден във ферма „Рогови“ се добиват над 3 тона мляко. По-голямата част отива за преработка в голяма мандра, а останалото се преработва в собствен цех, регистриран по Наредба 26. 

Във фермата има постоянно зает ветеринарен техник, животновъд, който храни кравите и телетата по рецептурник, човек, който се занимава с почистването и дезинфекцията, няколко доячи. „С робота ще е ангажиран само един човек, а не 4 души - дои 70 крави за 24 часа“, казва Радослава. Проектът за два доилни робота по мярка 4,1 е готов и чака решение на ДФ „Земеделие“.

С въвеждането на иновацията животновъдите ще решат кадрови проблем – кадърни и отговорни работници трудно се намират. Но все пак във фермата има няколко души, които са наети преди близо 30 години. И работим заедно, казва Радослава, „защото сме семейство – грижим се за тях, както и за децата си“.

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 1746

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 1742

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 1100

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 1599

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 1744

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 1725

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 1767

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 1752

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 1489

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 1560

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 1589

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 1442

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ