10 Ноември 2024неделя13:49 ч.

ВРЕМЕТО:

В неделя ще остане ветровито, а застудяването ще продължи. Превалявания се очакват главно в Северна България, а над югозападната половина от страната ще има и слънчеви часове. Райони с валежи ще има и в началото на новата седмица. Температурите ще останат без съществена промяна. В неделя ще остане ветровито, а застудяването ще продължи. Превалявания се очакват главно в Северна България, а над югозападната половина от страната ще има и слънчеви часове. Райони с валежи ще има и в началото на новата седмица. Температурите ще останат без съществена промяна.

Актуално

Картоф наш насущний

Ще кажем ли "Сбогом!" на хляба, като струва все повече и повече, а реалните ни доходи се свиват

/ брой: 185

автор:Денчо Владимиров

visibility 2551

Цената на хляба пак стремително отскочи нагоре в Пловдив. Въпреки увъртанията неотдавна на министъра на земеделието Румен Порожанов, че нямало реални предпоставки цената на хляба да се увеличава.
За мнозина това ново вдигане на цената на хляба български обаче не е изненада. Даже прогнозата е, че до две-три години килограм хляб  може да струва доста повече. И цените на насъщния за българина ще вървят все така нагоре. А заплатките ни все така скромни, скромни.
Че такава прогноза е реална, стана ясно на пловдивчани още преди две-три години, когато в града се проведе пищна национална среща на зърнопроизводителите - с приказни коктейли, с многочасови презентации със скъпо платени шоумени, с награди и пр. Всичко това струва пари, нали? Откъде да се избиват?
Ами от цената на насъщния. А да сте срещали вече и баничка на цена под лев? Любимият варен геврек, някога от 9 стотинки, вече прескочи "психологическата цена" цена от 1 лв. в Пловдив. А тостерите на децата в междучасията колко поскъпнаха? Родителите най-добре знаят.
Все още пловдивчани помнят незабравими гледки от срещата на зърнопроизводителите под тепетата. И те подсказаха, че въпреки заредилите се добри реколти на пшеница, намаляване на цената на хляба няма да има. Е, сега казват, че не всичко е наред с пшеницата, но само това ли е?
Ще скача цената на насъщния, все така отвързана. И заради прекупвачи, и заради търговски вериги, и заради спекула, и заради законови вратички. Така до края на столетието насъщният може да стане лукс за отбрани или за ритуали.
И постепенно, както през военно време, населението на България ще премине всенародно на... картофи.
Е, няма да има хлебна криза като преди години. Но ще си спомняме как насъщният струваше жълти стотинки и с него масово се хранеха домашни животни. Впрочем, домашните животни бяха здрави, нямаше чуми, зловещи масови заколения и пр... Но при тази многократно хвръкнала и продължаваща да лети нагоре цена на хляба, и троха вече не даваме на прасетата, нали? Ех, пасторални картинки от миналото...
Ще кажем ли "Сбогом!" на хляба и "Здравей!" на картофа? То нали и премиерът така... с картофите.

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 2606

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 2511

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 1481

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 2326

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 2466

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 2553

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 2650

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 2801

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 2238

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 2270

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 2322

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 1971

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ