13 Юли 2024събота02:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сергей Станишев:

ГЕРБ се превръщат в заложници на ДС

Социалистите няма да подкрепят никакви лустрационни текстове в законодателството

/ брой: 291

автор:Александър Симов

visibility 1802

ГЕРБ сами се превръщат в заложници на ДС. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в парламента вчера. Представители на Коалиция за България се срещнаха с външния министър Николай Младенов по повод списъците на дипломати, които са били агенти и сътрудници на ДС. Управляващите стават заложници на това кой как е написал едно досие, как го е манипулирал, кои са унищожени, кои не са унищожени и кой е действащ и до този момент и най-малкото ГЕРБ ще бъдат морално уязвими, категоричен бе Станишев.
В правителството има министър, принадлежал към ДС, който представлява държавата в не по-малка степен, има и много депутати от ГЕРБ, служители и агенти на тайните служби, добави лидерът на БСП. Според левицата поведението на външния министър не е ориентирано към отговорно решаване на проблема, а позицията му е предрешена. Темата е много сериозна и по тази причина е неразбираем медийният пиар, който правят премиерът и външният министър, анализира Станишев.
Левите депутати бяха категорични, че няма да подкрепят никакви лустрационни текстове в законодателството. "Това е наша принципна позиция. Трябва да се знае миналото, заради това беше приет законът, но институциите носят отговорност за действията и за кадровата политика", заяви Станишев. Той изрази несъгласието си с вкарването на въпроса в пленарни дебати, без да се търси разумно съгласие.
Според соцлидера е неразбираемо защо правителството, което е знаело, че въпросът ще възникне, не се е опитало да проведе предварително разговори и консултации с президента.
Пред социалистите Николай Младенов съобщил, че правителството планира внасянето на законови промени, декларация на парламента и действия по отношение на всички посланици от списъка на Комисията по досиетата. Станишев обаче добави, че при приемането на закона за разсекретяване на досиетата не е успял да убеди повечето депутати за необходимостта от разграничаване на доносниците от хората, които са работили за външното разузнаване на държавата в онзи момент.

 Президентът: Виждаме повторение на Стоян Ганев


Тази тема за мен не е нищо повече от ново издание на онова, което направи преди 20 години Стоян Ганев. Тази позиция изрази президентът вчера. "Това е тема, която може би започна г-жа Румяна Желева преди време, но не й стигна време, може би и размах, за да го реализира. Нека правителството се занимава, аз мисля да се посветя на друго", допълни държавният глава.
На въпрос проявява ли се двоен стандарт, като не се иска оставката на министъра без портфейл Божидар Димитров заради принадлежност към структури на бившата ДС, президентът заяви: "Няма да продължавам тази полемика. Смятам, че това е недостойно. В момент, в който, както чувам, други са проблемите в дневния ред на България. В момент, в който здравеопазването е в кома, има реален спад на доходите на хората, имаме проблеми в образованието, науката и други социални системи, да се занимаваме с такъв проблем, мисля, че не сме на нивото на отговорността, която са ни възложили нашите избиратели".

Борисов бил готов да се раздели с Божидар Димитров


Аз съм готов и с Божидар Димитров да се разделя, но веднъж завинаги това да приключи. Аз, ако трябва да направя за един човек крачка, ще направя в името на благото на държавата. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, запитан за министъра без портфейл в правителството, отговарящ за българите в чужбина, който е бил сътрудник на ДС.
"Като държава, като политически партии, като народ, като взети мерки трябва да приключим с това, а иначе излиза, че вездесъщата Държавна сигурност ни е вкарала в НАТО и в ЕС. Това изказване на Първанов ще създаде повече напрежение и проблеми, отколкото самото констатиране на самите факти", каза премиерът.

Параграф 22

ГЕРБ в момента са в капана на собствената си закана да отзоват дипломатите от списъка, твърдят информирани източници. Обявеното от тях намерение не е лесно за изпълнение, а и няма бърз начин да се осъществи.
Без съгласието на президента нито един от посланиците не може да бъде отзован, както и да бъде назначен нов. Освен това сега действащият закон за дипломатическата служба, приет от предишния парламент, въвежда задължителното изискване ръководител на мисия да бъде дипломат с ранг пълномощен министър или посланик.
МВнР в момента не разполага в никакъв случай с достатъчен брой, отговарящи на законовото изискване, дипломати, които да имат такъв ранг, твърдят наблюдатели, запознати с кадровото състояние на министерството. ГЕРБ ще се опитат да решат този проблем с промяна в закона, която да свали изискванията, но целият процес по промяната на законодателството, съгласуването на посланици, одобрението им от отсрещната страна може да се проточи дори до година.
Друга идея, която се върти сред упрявлаващите, е посланиците да не бъдат отзовавани официално, а да бъдат викани в София "за дългосрочни консултации". До изтичането на мандатите им посолствата щели да бъдат ръководени от временно управляващи. Това обаче също може да предизвика проблем, защото според дипломатическия протокол страната, в която се намира посолството, може да сметне това за сваляне на ранга на мисията, което ще навреди на отношенията.
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 659

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 680

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 616

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ