11 Юли 2024четвъртък15:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Задава се скандал в БНБ по казуса "Гюров"

Може да отстранят подуправителя на Централната банка предсрочно

/ брой: 130

автор:Дума

visibility 88

Ръководството на БНБ внезапно реши да не чака произнасянето на съда по казуса с  подуправителя Андрей Гюров. От своя страна излезлият в неплатен отпуск Гюров призова Управителният съвет на централната банка да не бърза да взима решение за евентуалното му отстраняване преди произнасянето на съда по жалбата му срещу Антикорупционната комисия. Гюров дори заяви, че ако БНБ не действа правилно по случая, ще навреди на приемането на България в еврозоната.
Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) ще заседава на 16 юли по казуса с Гюров, за когото Комисията за противодействие на корупцията (КПК) установи несъвместимост със заеманата позиция. На това заседание ще се прецени дали установеното от Антикорупционната комисия нарушение е основание за освобождаване на Гюров, заяви от своя страна управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за БТА.
Както е известно на 24 юни КПК излезе с решение, според което е налице несъвместимост Андрей Гюров да заема длъжността подуправител  на БНБ. Причината е, че месеци след постъпването на работа в БНБ той е продължил да заема позиции в дружества с нестопанска цел, без да е поискал одобрение за това от управата на централната банка, както предвижда Закона за БНБ
Гюров веднага излезе в отпуск и подаде жалба срещу това решение на КПК, като според него то "незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая". По този повод от БНБ вече съобщиха на 1 юли, че ще предприемат съответните законосъобразни действия след произнасянето на съда.
В интервюто пред БТА обаче управителят на централната банка сега обяснява, че по правилата на административното право УС e задължен да образува производство и да се произнесе по казуса в двуседмичен срок, но не по-късно от първото редовно заседание на съвета, което е на 16 юли.
Ако Управителният съвет на БНБ реши, че установеното от Антикорупционната комисия нарушение е основание за освобождаването на Гюров, защото той не отговаря на изискванията за изпълнение на тази длъжност, това неминуемо ще е достатъчен повод Народното събрание да го отстрани предсрочно.
Все пак Радев уточнява, че процедурата нарочно е усложнена, за да се гарантира независимостта на централната банка. Затова при несъгласие на засегнатото лице - в случая подуправителя Андрей Гюров, то не може да бъде освободено предсрочно от заеманата длъжност без решение на компетентния съд - Върховния административен съд.

Газифицирането на Банско и Разлог пак се отлага

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 130

Положението в "Мини Марица-изток" е критично

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 130

Приходите от нощувки с ръст от 32%

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 130

Евростат отчете спад при жилищните сделки у нас

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 130

Гърция стана за смях с 6-дневна работна седмица

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 130

Грузия ще се справи и без помощи от ЕС

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 130

Прокуратурата разследва Льо Пен за корупция

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 130

Накратко

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 130

Смет на човек

автор:Деси Велева

visibility 249

/ брой: 130

ВиК консолидация, но каква?

visibility 230

/ брой: 130

По протокола на ШОС

visibility 263

/ брой: 130

Стажът за пенсия - все по-скъп и недостъпен

visibility 248

/ брой: 130

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ