01 Август 2024четвъртък13:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За година трудовият травматизъм е се увеличил

За шест месеца 39 души са загинали по време на работа

/ брой: 145

автор:Аида Ованес

visibility 37

Колкото и да се укрива, факт е, че трудовият травматизъм у нас расте. Той расте и въпреки че в средата на февруари МТСП обяви началото на национална информационна кампания за превенция на трудовия травматизъм.
През първото полугодие на този година да регистрирани 1475 трудови злополуки в страната, докато за същия период на 2023 г. са 1269, става ясно от данните на НОИ. Най-много трудови злополуки са регистрирани в дейността "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети", следвана от "Сухопътен транспорт" - 124 и "Държавно управление" - 110. На областно ниво очаквано най-много злополуки са станали в София-град - 603, а най-малко в областите Силистра и Монтана - по пет.
Важно е да се знае, че НОИ регистрира само трудови злополуки на осигуряващи се за риска работници и служители, но не и на работещи в сивия сектор и полагащи недеклариран труд.
Най-честите причини за трудов травматизъм са падане от височина, притискане, премазване, както и удар от падащ предмет.
По-голямата част от тях (1221) са станали през време и във връзка или по повод на извършваната работа. По пътя за или от работа са регистрирани 254 инцидента. През тази година от трудови злополуки са загубени 81 570 календарни дни, което е с 15 782 повече от същия период на м.г. Около четвърт от тях (26 392) са загубени от жени, което не е много повече от преди година (25 405).
Всяка трета трудова злополука е станала с жена - общо 455, което е само с 4 по-малко от същия период на миналата година. По време на работа са загинали 2 жени, докато за шестте месеца на 2023 г. са били четири. Единият случай е регистриран в "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" в София-област, а другият е в икономическа дейност "Държавно управление" в област Пловдив.
От всичките 1475 регистрирани инцидента, нито един не е завършил с инвалидност. Но смъртните случаи са 39, като 31 от тях са по време на работа. Най-много са в икономическата дейност "Сухопътен транспорт" - 6, "Строителство на сгради" - 4.
Важно е да се знае, че според КСО за внезапно увреждане на здравето по време на работа или на път за и от работното място не се смятат патологични състояния вследствие на заболяване от каквото и да е естество, включително епилепсия, хронична исхемична болест на сърцето (всички клинични форми, включително миокарден инфаркт), мозъчен инсулт, захарен диабет, атеросклероза, високо кръвно налягане, душевни болести.

Забраняват райския газ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

Протестиращи затвориха път заради липса на вода

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

Критично положение с пожарите по границите ни

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

Радев недоволен от решението на КС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

Време е да сложим край на слугинажа в енергетиката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

В Брюксел ни се чудят защо не строим АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

Газът поскъпва с 5,7% през август

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

Половин София ще доплаща за парно

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

САЩ ще следят диалога между Скопие и София

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

Жертви на протестите във Венецуела

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

Безредици на Острова, 22-ма полицаи са ранени

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

Алжир изтегли посланика си във Франция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

Джендъри в спорта

автор:Марин Милашки

visibility 1

/ брой: 145

Масова култура и кич

visibility 1

/ брой: 145

Увеличават линията на бедност, но дали е достатъчно

автор:Аида Паникян

visibility 1

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ