13 Октомври 2024неделя04:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"ИКАР 2013"

Срещата на камъка и водата

/ брой: 33

автор:Светлана Панчева

visibility 1163

На всяка вода мост трябва, за да го тъпчат краката, да идват и да си отиват по техни си работи, се казва в стародавна легенда. За да остане мостът нерушим и всевечен, трябва в основите му да се положи жертва. Майстор Манол създал мост и вградил в него душа. Душата на любимата си Неда. За да остане мостът завинаги. На тази основа режисьорката Веселка Кунчева гради спектакъла си "Вграждане", който се играе на сцената на Държавен куклен театър - Пловдив. А въпросите, които си задава и задава на внимателната публика, са: Докъде може да стигне егоизмът на твореца, за да увековечи творението си? Къде е границата, която не бива да се прекрачва? Има ли такава граница? Човешкият живот е тленен, а произведението - безсмъртно. Грях ли е да отнемеш едното, заради другото? Легендата за вграждането като проба за якост и трайност на съграденото е заредена с остра драматичност, а когато темата се разгърне до дилемата - творчеството или любовта, се усещат очертанията на трагичното.

Танцът на нозете


В спектакъла на Веселка Кунчева, изграден на принципа на музикалната композиция с развитие на темата и подтемите, повторения и канони, акцентът е поставен върху ритъма на чукането на камък върху камък и на мелодията на течащата вода. И, разбира се, на изразителността на човешките движения, на говора на нозете, чрез който се "изговарят" чувствата, стремежите, любовта и творческото съзидание. В представлението почти няма изречен текст, чуват се само мислите и мечтите на героите. Във визията на сценографката Мариета Голомехова спектакълът като че ли е разположен на тясна кинолента, която отрязва или отваря прозорец към отделни части от телата или лицата на актьорите, като така фокусира погледа към живото тяло или към също така живата материя, към срещата на камъка и водата. Само от време на време в пръските на водата се мяркат силуети, тела, лица. Силно изразителни и впечатляващи с визуалното си решение са сцените с преденето и тъкането, с отцеждането на платното, което Неда бърза да отнесе в дъжда на Манол.
Татяна Етимова като Неда, Христо Таков като Манол и още Живко Джуранов, Мария Атанасова, Михаела Андонова, Росен Русев, Александър Караманов са седемте актьори, които изиграват това магическо по внушението си представление. Текстът е на Мария Станкова, музиката е на Христо Намлиев, хореографията е на Стефан Витанов. Спектакълът "Вграждане" на Веселка Кунчева и Държавен куклен театър - Пловдив, е номиниран в категорията "Куклен спектакъл" за наградата на САБ "Икар 2013".

 

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 1504

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 1527

/ брой: 194

Фалшив Путин съобщи в ефир, че подава оставка

автор:Дума

visibility 1449

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1761

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 1618

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 1520

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ