11 Октомври 2024петък11:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цената на рибата гони рекорди

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 983

Незапомнена жега на морската вода изгони рибата навътре в морето и затова цената й на борсите скочи двойно. Черноморско прясно попче е поскъпнало двойно и сега се продава по 14 лева за килограм. Черноморският пресен сафрид се предлага по 15 лева килограма, а преди бе по 10-12 лв., твърдят търговци. 13 лева е пресният барбун, 10 лева е черноморският пресен кефал, 18 лева са пресните калмари, а черноморският пресен паламуд (едър, не циганка) е 15 лева. Толкова е и когато наесен се появят първите едри риби. Тук под “пресен” със сигурност, както и за всички риби, се има предвид изваден от фризер, защото морето сега е празно, казват рибари.
Те също така се притесняват, че високата температура на водата, означава, че и кислородът е по-малко. Ако продължава да се повишава, това означава, че мидите може да загинат.
За това дали ще има или не паламуд, се спори преди всяка есен. Рибарите смятат, че пътят му няма логика. Понякога се появява през година. Според други, след “пълна година, следват две празни". Други сочат, че пасажите идват през нечетен брой години.
В Каварна току-що уловен сафрид се харчи за 10 лв. килото, а калкан без посредник може да се купи за 27 лв. В социалните мрежи валят оферти от различни места по Северното Черноморие за пресни миди по 3-4 лв. килото. Търпеливи въдичари дебнат на буните край Варна за зарган. По-непретенциозните залагат стръв за илария в канала море-езеро във Варна. Там се хваща и гюмюш, който е добър за бирено мезе. В езерото риба има до средата на август, след това тя потегля към морето, за да си хвърли хайвера, твърдят рибари. Това лято миграцията може и да подрани, защото от първите дни на август в края на канала започват строителни дейности по вкопаването на фекалната тръба под дъното на Варненското езеро.
Попчетата, наричани по гагаузки кая, обаче липсват. В горещините те стават лениви и търсят прохлада на дълбокото, за да оцелеят. На борсата във Варна цената им достигна 10 лв., но предлагане рядко има.

Само Сарафов кандидат за главен прокурор

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 194

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 194

Фалшив Путин съобщи в ефир, че подава оставка

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 17

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 23

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ