10 Юли 2024сряда16:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ексклузивно

Проф. Джефри Сакс:

САЩ не позволиха на Киев да сключи мир с Москва през март 2022-ра

/ брой: 185

visibility 397

(Втора част - продължение от бр. 181)
 
Зеленски беше готов да сключи мирен договор с Путин още през март 2022 г., заяви в интервю за Ютюб-канала Judging Freedom световно известният американски икономист Джефри Сакс - професор в Харвардския и Колумбийския университет. Прогресът на преговорите в Анкара бе налице и страните се приближаваха към подписването на споразумение. Но САЩ спряха мирния процес, защото се страхуваха, че ще изглеждат слаби в очите на Китай...
 
Разговора води Андрю НАПОЛИТАНО

- И така, Съединените щати свалят Янукович, неговото място заема човек, по-благосклонен към Запада...
-  Виктория Нюланд, която тогава заемаше длъжността помощник на държавния секретар на САЩ, а сега е заместник държавен секретар, в рамките на тази операция по сваляне на правителството бе специално упълномощена да координира усилията на Съединените щати за отстраняването на Янукович. Има един потресаващ разшифрован телефонен разговор - вероятно руснаците са успели да прихванат телефонен диалог между Нюланд и тогавашния посланик на САЩ в Украйна Джефри Пайет.
В него тя описва процеса на формиране на новото правителство, а казва също и нещо съвършено удивително: "Добре, ние ще направим така, че вицепрезидентът, големият бос Байдън, ще дойде със своето обичайно "Давайте, момчета, вие сте юнаци" и ще направи така, че всичко да протече както трябва." И кой й помогна в това? - Джейк Съливан, който в този момент беше съветник на вицепрезидента по въпросите на националната сигурност. Тоест ние виждаме, че тези хора работят непрестанно от 2014 г. И Байдън бе част от този план от самото начало, защото той винаги призоваваше за разширяването на НАТО.
Така в Украйна дойде на власт русофобско правителство, властта се пое от крайно десни и ултранационалисти. Путин веднага каза: "Вие няма да вземете Крим и няма да го превърнете в база на НАТО." Путин организира референдум в Крим, където живеят изключително етнически руснаци, като заяви, че сега този полуостров е част от Русия. А ние добре знаем, че два региона в Донбас не искаха да се подчинят на русофобския режим, превзел властта в Киев. Всичко започна още през 2014 г.                                                                                         
- Обаче на първите страници на "Ню Йорк таймс" или "Вашингтон пост" никога не беше писано за това...
- По някаква случайност през 2017 и 2018 г. имаше вълна от статии, в които се говореше, че Украйна се е сблъскала с проблема с разпространението на фашизма. Там присъстваше голямо количество нацистка и фашистка символика. След това тези статии изчезнаха, но и сега могат да бъдат намерени в интернет. Но същността е в следното. Русия заяви: "Престанете да убивате етническите руснаци. Нужен ни е мир." В този момент страните успяха, в резултат на преговори, да подпишат две споразумения, като второто - Минско споразумение, беше най-важно. То предполагаше автономия на Донецката и Луганската област. Изобщо не ставаше дума те да се присъединят Русия или да бъдат независими държави.
- Професоре, кой подписваше тези споразумения? Кои страни подписаха второто Минско споразумение?
- Правителството на Украйна, двете украински  области и гарантите поставиха подписите си под споразумението. И тук започва най-интересното. Гаранти от Европа бяха Германия - в лицето на Ангела Меркел, и Франция - под ръководството на президента Франсоа Оланд. Споразумение беше изпратено в Съвета за сигурност на ООН и там получи единодушна подкрепа от всичките 15 страни членки. То бе много важно и сериозно споразумение, но украинците никога не го спазваха.
Преди няколко месеца Ангела Меркел даде поразително и много неутешително интервю. "Да, ние знаехме, че или няма да можем да се договорим, или условията на споразумението няма да се изпълняват. Но това даде на украинците време да съберат силите си", каза тя.
На 17 декември 2021 г. Путин предложи проект за споразумение по гаранциите за сигурност между Русия и Съединените щати. Аз го прочетох. Стори ми се, че то може да бъде обсъждано. Разбира се, не всички условия можеха да бъдат приети, но  ключовият въпрос се състоеше в това: За да няма война между нас, НАТО трябва да прекрати разширяването си.
В последните дни на 2021-ва позвъних в Белия дом, когато там все още разговаряха с мен. Това бе дълъг телефонен разговор. Казах им: "Не допускайте тази война. Тя може да бъде предотвратена. Не ви е нужна тази война." Отговориха ми: "Не, не, разширяването на НАТО нищо не означава."
Аз обаче продължих: "Ако разширяването на НАТО нищо не означава, обявете, че няма да го има." А те настояваха: "Не може, имаме политика на отворените врати." Заявих им: "Това не е политика, това е път към война и вие го знаете. Вие сте длъжни да се договорите"...
Този телефонен разговор, както често се е случвало в професионалната ми кариера, не доведе до нищо. И за пореден път осъзнах: Боже мой, тези хора абсолютно нищо не разбират от дипломация!
През 2008 г. нашият сегашен директор на ЦРУ Уилям Бърнс (впрочем, много умен младеж), изпрати на Кондолиза Райс своята знаменита служебна записка, озаглавена така: "Не" означава "Не". Не трябва да осъществяваме тази НАТО-схема с Украйна"...
На 21 февруари 2022 г. се състоя необикновено заседание на руския Съвет за сигурност. Путин се обръща към министъра на външните работи Сергей Лавров: "Министър Лавров, разкажете ни за резултатите от преговорите по предложеното от нас споразумение относно гаранциите за сигурност." Лавров отговаря: "Претърпяхме пълен неуспех, тъй като САЩ безапелационно заявиха, че разширяването на НАТО не е наша работа и това няма да се обсъжда."
Веднага след това Путин направи обръщение към нацията, в което обясни, че националната сигурност на Русия е в сериозна опасност. И на 24 февруари 2022 г. започна специалната военна операция.
Много интересен момент в цялата тази история бе това - само след няколко дни Зеленски публично заяви, че е възможно Украйна да бъде неутрална страна, че изобщо не е задължително да става член на НАТО...
- Действително ли е съществувал някакъв съгласуван, но така и не ратифициран, договор през март 2022 г.?
- Такъв договор действително е имало. Имах възможност да разговарям с няколко чиновника с много висок ранг, които са участвали в този процес. Ще отбележа един много интересен детайл - когато Зеленски е заявил готовността си за неутралитет, президентът Путин е казал на своите сътрудници: "Добре, нека да видим до какво ще доведе това." Украйна е разработила първия вариант, руското ръководство го е разгледало, изпратили са го на Путин и той е казал: "Съставете проект за споразумение." Те действително са водили преговори. Водиха преговори в Анкара и в процеса участваха много опитни представители на дипломатическия корпус...
- Това същите преговори ли бяха, в които участваха тогавашният министър-председател на Израел, а също и турски дипломати? Позволете ми да отгатна кой провали тези преговори - Държавният департамент на САЩ?...
- Израелският премиер Нафтали Бенет даде петчасово интервю, в което изнесе куп любопитни неща. И едно от нещата, които обясни в хода на интервюто, бе как се е удивил, когато се оказал в ролята на посредник между Путин, Зеленски, Байдън и Шолц. Преговарящите работели над седмия вариант на мирното споразумение, прогресът бил налице, приближавали се към подписването му. "И внезапно - каза Бенет - САЩ прекратиха всичко..."
Американците прекратили процеса, защото искали да изглеждат твърди в очите на Китай. Дори не е ставало въпрос за прокси-война с Русия. Целият този безумен и свръхестествен провал на дипломацията се е случил заради Китай. Когато Бенет изнесе това, всички бяхме в шок. По такъв начин Съединените щати прекратиха дипломатическия процес и Украйна се оказа жертвата...


Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 129

Денонсиране на договора с България

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 129

Европа е притеснена от визитите на Орбан

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 129

ЕС замразява процеса по присъединяване на Грузия

автор:Дума

visibility 606

/ брой: 129

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 559

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 562

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 503

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ