09 Юли 2024вторник15:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка worldathletics.org

Украинка надскочи Стефка

Един ден рекордът може да е отново български, вярва Костадинова

/ брой: 128

автор:Дума

visibility 121

Украинка подобри световния рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина, задържал се 37 години. 22-годишната Ярослава Магучих преодоля с лекота 2,10 м - с 1 см повече от постижението на примата на скоковете от Световното пре 1987 г. в Рим.  
Младата украинка бе над всички в сектора на турнира от Диамантената лига в Париж. Преди рекордния скок Магучих преодоля от втори опит последователно 2,01, 2,03 и 2,06 м.
Второ място в дисциплината зае световната шампионка в зала Никола Олислагерс (Авл) с 2,01 м, а трета се нареди Ангелина Топич с 1,98 м, нов национален рекорд на Сърбия.
През юни на "Стадио Олимпико" в Рим председателят на БОК Костадинова бе специален гост на Европейското на открито. Тогава Магучих спечели титлата с 2,01 м. Украинката е сред фаворитките за златния медал на Олимпиадата в Париж. Личният й рекорд до момента бе 2,06 м от 2021 г.
"Радвам се, че световният рекорд в скока на височина за жени вече е 210 см. Бях сигурна, че това все някога ще се случи. Постижението на Магучих е историческо, не само защото подобрява един останал непокътнат 37 години рекорд, но и защото тези 210 см доказват, че човешките възможности са без граница, и оборват песимистите, че някои рекорди в атлетиката ще са вечни.
Преди месец в Рим бях сред официалните лица, наградили Магучих, след като спечели европейско злато. По време на церемонията силно я прегърнах и й пошепнах в ухото, че е готова за световен рекорд. Дори се засмяхме, защото й казах, че още на Олимпиадата в Париж може да скочи 207 см и след това вече да се цели в 210 см. И ето, че тя го направи, при това точно в Париж, но малко преди Олимпиадата.
Поздравявам още веднъж Магучих, желая й нови победи и рекорди, но и не спирам да вярвам, че един ден рекордът отново ще бъде български.
Има някаква символика в това, че новината ме застига в Рим, където съм на посещение и където преди 37 години скочих тези прословути 209 см. Сега Магучих скочи 210 см в Париж, където може би също символично след дни започват Олимпийските игри", коментира председателят на БОК.
В Париж отличен дебют направи Пламена Миткова. 19-годишната пловдивчанка се класира втора в скока на дължина с 6,78 м. Българката бе изпреварена само от Лариса Япикино (Ит) с 6,82 м. Олимпийската шампионка Малайка Михамбо (Гер) остана седма с 6,60 м.

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 144

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 164

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 140

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 166

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ