10 Юли 2024сряда06:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Яков Кедми пред израелския журналист Александър Валдман:

Хамас трябва да бъде унищожен

/ брой: 200

автор:Дума

visibility 528

- Вие сте с предаването "Валдман-Лайн" - предаване за хора, умеещи и обичащи да мислят. Програмата е неутрална зона и както винаги с огромно удоволствие представям днешния гост - ръководителя на израелската специална служба "Натив". Моят първи въпрос е обусловен от скорошното ни интервю, когато обсъждахме войната от Йом Кипур - 50 години от началото й. Тогава с мъка на сърцето говорехте, че за изминалите години е направено малко. Този път виждаме, че убитите израелци са много над 700. Повече от 2500 са ранените. Не е ли случилото се на 7 октомври нагледна илюстрация на Вашите думи за ненаправените изводи?
- Да, тогава не бяха извлечени никакви изводи. Изводи нямаше и след Шестдневната война, а те са доста сериозни. От професионална гледна точка има доста проблеми, включително във ВВС. В нашата армейска култура нямаме навика да правим професионална и дълбока оценка на случващото се. Всичко се замазва от политическото ръководство, частично и от армейското. Вторият проблем е повърхностното отношение към сериозните проблеми и подправянето на фактите.
- Дали случилото се днес може да се сравни с 1973 г.?
- Не. Тогава Израел воюваше с две страни с най-силните армии в Близкия изток. Сега имахме само атаки на участък от 64 км от два и половина батальона терористи, въоръжени с леко стрелково оръжие. И целият южен фронт рухва. Всичко, което трябваше да работи, не работи - нито системата за предупреждение, нито системата за връзка, нито загражденията, струващи милиарди. Те се оказаха безполезни и не спряха дори един джип. Целият южен окръг бе почти изпразнен от военни. Всички бяха в Юдея и Самария. Демонстрирани са безхаберие, безотговорност, липса на професионализъм, непривични за израелската армия. Това е позор и катастрофа. Базите на ВВС са били разграбвани от бедуини, отнасящи картечници, патрони, дори и авиобомби и резервни части за самолети, за да ги продават на скрап.
Всички населени места - 23 селища на дълбочина 4-5 км, бяха превзети. Никой не ги спря, защото армията бе неподготвена, неорганизирана, необучена. Отговорен за това е началникът на Генералния щаб, който някога бе отличен войник. Но това бе катастрофа. Катастрофа за командира на южния фронт, за началника на военното разузнаване, за командващия на дивизията в Газа. Във всяка нормална страна те веднага щяха да бъдат отстранени от длъжност.

- Докато се готвех за предаването, ми попадна публикация от израелските медии от 17 септември. Там се цитират представители на силовите служби, които изразяват притеснения за състоянието на отбранителната инфраструктура по границата с Ивицата Газа. Ще цитирам написаното: "Особено притеснение предизвиква мощността на самоделните взривни устройства, които са използвани, за да се повреди оградата. Един от източниците се опасява, че през дупките в Израел може да се опитат да проникнат терористи. Хамас доказа, че може да достави голямо количество експлозиви при граничната ограда..."
- Вече всекиму е ясно, че тази система от огради не се оправдава. Нашите военни са умни и добри еврейски глави. Те не знаеха ли за случващото се в Украйна? Не се ли досещаха, че може да се вземат примитивни дронове и да се неутрализират всички антени и системи за наблюдение? Не знаеха ли, че с прости снайпери може да се унищожат всички камери за наблюдение? Не знаеха ли, че тези примитивни дронове с малък товар могат да неутрализират всичките системи за връзка? Не знаеха ли, че с обикновен трактор за три минути може да се разбият бетонни заграждения? Че трактор за половин минута разбива тези нещастни огради, които могат да спрат само крава?
Същото е и на границата с Йордания. Нещо по-прилично имаме на границата с Египет, но и там няма да се издържи, ако не беше египетската власт, а бяха Хамас.
А те направиха всичко много просто. Неутрализираха всички камери и системи за предупреждение, а под ръка нямаше нито един хеликоптер, който да се вдигне и да разстреля тези булдозери. Дори дронове не вдигнахме. Ударни дронове, каквито имаме стотици и с които се гордеем. Как може да се нарече това, ако не престъпна небрежност?

Продължение в следващия брой на ГЛОБУС

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ