10 Юли 2024сряда11:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Геополитическо лицензиране

След събитията в Украйна вече си имаме и леля Самка

/ брой: 99

автор:Константин Иванов

visibility 1072

Помните ли филма за Джеймс Бонд "Лиценз да убиваш"? Звучи малко абсурдно, но като за кино минава. Ала тези дни станахме свидетели на лицензиране на право... за окупация на министерства и на други обществени сгради в Киев. Както съобщи вече ДУМА, помощничката на държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд заклейми руснаците, че "стоят зад окупирането на административни сгради в Източна Украйна", докато в Киев "тези сгради са окупирани законно, тъй като правителството издаде лицензи на тези, които ги заемат, и сега те са законни собственици".
Така г-жа Нюланд ни открехна нас, варварите, що значи правен ред. Сега вече няма да ни стряскат произшествия като пребиването на кандидата за президент на Украйна Олег Царьов и заливането със зелена боя на друг кандидат - Михаил Добкин: юнаците, които извършиха тези поразии, са притежавали необходимия лиценз, заслужено получен заради активната им дейност на Майдана. Доказателство за тяхната благонадеждност е фактът, че самата Виктория Нюланд ги посети на площада и ги подкрепи с курабийки.
Яценюк станал незаконно министър-председател. Хайде де! Та на него лиценз за този пост му даде собственоръчно самата госпожа помощник на държавния секретар на САЩ - по време на разговор с американския посланик в Украйна, в който тя разпореди да се заложи именно на Яценюк, а не на Кличко. Това беше онзи прословут разговор, в който тя безцеремонно отсече "Fuck the EU", което у нас деликатно превеждаха като "майната му на ЕС", докато буквалният превод е не така деликатен, особено в устата на дама: "да го начукам на ЕС". А брилянтната по бойкоборисовски версия, че скандалният запис бил неправомерно направен и разпространен, отклони вниманието от най-същественото: пренебрежителното, унизяващо отношение към Европейския съюз от страна на най-високопоставения служител на Държавния департамент, отговарящ за Европа.
 Единственото, за което може да бъде упреквана Виктория Нюланд, е, че толкова късно даде гласност на системата с лицензите като средство за решаване на глобалните проблеми на съвременния свят. Помислете само: щеше ли да възникне проблемът с референдума за присъединяване на Крим към Русия, ако своевременно бе поискан лиценз за това от компетентната служителка на Държавния департамент? Ако го даде - хубаво, нямаше да се стигне до сегашните заплахи, санкции, напрежение. Ако не го даде - просто забравяте за референдуми, присъединявания и т.н. Същото е с действията на местното население в Югоизточна Украйна. Ако имат лиценз, те стават законни като аналогичните действия в Киев, никой копче не би им казал. А без лиценз не става. И тъй като туземците упорито отказват да занемеят пред висшия пилотаж на политиката на лицензите, налага се Чичо Сам да извади от раклата поизтърканата от употреба "политика на канонерките". Така през Босфора и Дарданелите в Черно море запристигаха фрегатата "Тейлър", ракетният разрушител "Доналд Кук", миноносецът "Тракстън", а за калабалък вдигнаха котва и три румънски бойни кораба, намери се нафта и за родната фрегата "Дръзки". Да се научат в Москва и в Севастопол от кого да искат лицензи!
Поне в едно отношение Чичо Сам може, ако прояви достатъчно фантазия, да спечели от цялата тази тупурдия: на картинките да не е сам, а в компания на Леля Самка. Спокойно Виктория Нюланд може да позира като модел: от хамбургерите е добила подходяща за един символ корпулентност и е къде-къде по-безцеремонна и ефикасна от непосредствения си началник Джон Кери. Защото докато той е принуден да разтяга фалшива усмивка за снимките с Лавров и да прегръща (колкото и да не е гнуслив) Катрин Аштън, Леля Самка храни с курабийки правилните хора на Майдана, назначава Яценюк за премиер, раздава лицензи всякакви и - ако се наложи, е готова да го начука на Европейския съюз.

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

Денонсиране на договора с България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

Европа е притеснена от визитите на Орбан

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

ЕС замразява процеса по присъединяване на Грузия

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 0

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 0

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ