16 Ноември 2024събота12:09 ч.

Време за буркани

Изгубени часове, скучно занимание от младостта на бабите ни или изблик на носталгия е консервирането

/ брой: 232

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 3789

Трябва с ръка на сърцето да си признаем, че изисканата кулинария гледа със значително пренебрежение на бурканите, което си е направо необяснимо. Защото:

 

- Пуканите чушлета, подправени с копър, чесън и оцет, правят мека и най-лютата ракия, а разговорите на масата - още по-сладки и приятни.

 

- Царската туршия става наистина царска, само ако е приготвена вкъщи от грижливо подбрани пресни зеленчуци.

 

- Ако не сте си приготвили бидончето с кисело зеле по всички правила на мераклийското изкуство (с хрян, глава червено цвекло и кочан царевица), любимите на цялото семейство сармички ще "избягат" от менюто ви.

 

- Нито един шкаф с провизии не може да мине без домашната лютеница - като гарнитура за барбекюто, разбъркана с нарязан лук за мезе, или просто върху филийка хляб.

 

- Сладкото от вишни прави палачинката палачинка.

 

- Дюлите с ром ще "размекнат" и най-придирчивите ви гости.

 

- Домашният мармалад от шипки няма нищо общо с купешкия. И какво пандишпаново руло става с него!...

 

Така изкусително и заразително ни примамва авторката на двете най-нови издания от поредицата "Домашно консервиране" на ИК "Колхида" Невяна Кънчева. В едната - "Плодове в буркани", тя предлага 312 рецепти за сладка, нектари, мармалади, компоти, сокове, конфитюри. В другата - "Туршии", е събрала 466 рецепти за туршии, салати, лютеници, сокове, сосове, кьопоолу.

 

И в двете книги авторката въвежда с таблици за стерилизация на буркани с различно съдържание - времето е дадено в минути, както и някои конкретни важни съвети за правилното сваряване на продуктите. В "Календар на консервирането" са приложени накратко данни за периода на узряване и бране на всеки плод и в какъв вид е най-подходящ за конфитюри, сладка, сокове, нектари и т.н. Има информация и за това как най-добре се запазват съответните плодове и зеленчуци във фризер или в сушено състояние. А приготвянето на туршиите, естествено, започва с почистването и бланширането на зеленчуците. След това са описани последователно всички процедури - поставянето в буркани, заливането с разтвора, подходящи помещения и време за втасване и т.н.

 

По-опитните домакини знаят добре много от нещата, описани в книгите на Невяна Кънчева. Със сигурност всяка си има и свои авторски или подобрени рецепти. Но онези, които за първи път тази година ще се опитат да правят запаси от зимнина за семейната трапеза, ще открият в двете издания ценен и точен помощник в домакинството.

 

И макар наистина в днешно време домашното приготвяне на каквато и да било храна да е до голяма степен лукс за "работещите момичета", вкусът със сигурност е различен. А и удовлетворението от собственоръчно сътворения "еликсир" не може да се сравни с избирането на конфитюр или туршия от рафта на съседния супермаркет.

 

сн. 2401-1 и 2401-2

 


Старите фамилни тайни

 

"70 изпитани рецепти за зимнини" пусна на пазара "Букмарк пъблишинг". Макар че през зимата има зеленчуци и плодове, от които могат да се приготвят пресни и витаминозни салати и ястия, ние, българите, не се лишаваме от удоволствието на домашно консервираната храна. Какво да се прави, по душа сме си такива - да си се подготвим, да сме сигурни, че и туршийката за ракията ни ще я има, че и червеното винце без мезе няма да остане. Защото и през тази зима ще му "другаруват" старецът, суджукът, кървавицата. А филиите хляб едва ли ще останат ненамазани. Няма две мнения - съдържанието на собственоръчно напълнените малки и големи буркани ни задържа по-дълго на сладки приказки около зимната трапеза. А и спомените сякаш оживяват: с топъл комат в ръка се отправяш към големия казан с лютеницата на баба или с пръст бъркаш в топлото сладко и след секунда вече по теб остават само лепкави следи. Колко е сладко, нали, точно колкото сладки са самите спомени! Ето защо тази книга е ценна, най-вече заради това, че разбулва тайните на стари фамилни изпитани рецепти, отбелязват издателите.

 

сн. 2401-3

 

В София се произвеждат 41% от БВП на страната

автор:Дума

visibility 1052

/ брой: 219

Потреблението на домакинствата ускори растежа

автор:Дума

visibility 1026

/ брой: 219

Експерт предлага по-нисък ДДС за рибата

автор:Дума

visibility 1016

/ брой: 219

Тръмп разговаря два часа с Байдън

автор:Дума

visibility 1086

/ брой: 219

Втора инстанция осъди експрезидент на Аржентина

автор:Дума

visibility 1022

/ брой: 219

Протест в Брюксел срещу крайнодесните

автор:Дума

visibility 1090

/ брой: 219

Пет години затвор грозят Марин Льо Пен

автор:Дума

visibility 967

/ брой: 219

Медийният тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 1089

/ брой: 219

Хронично бездействие

visibility 1050

/ брой: 219

"Символичната война" на съюзническите бомби

visibility 1045

/ брой: 219

Кой кой е в проектокабинета на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 994

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ