Актуално
Непоносимият Великден
Цените на храните са с около 30 на сто по-високи
/ брой: 67
Мая ЙОВАНОВСКА
Очаква се традиционното великденско пазаруване да е най-скъпо за последните години. По-малко от месец преди Великден цените на почти всички традиционни за празничната трапеза продукти тръгнаха нагоре. Най-много за година са поскъпнали краставиците, олиото, яйцата и брашното. Цената на килограм агнешко удари 27 лева. Всички масово пазарувани за Великден храни са с повишени цени, като поскъпването при някои само за година е с над 50 на сто. Данните на комисията по стоковите борси и тържищата показва, че цените на едро на хранителните продукти спрямо същия период на миналата година са се повишили с 30 на сто.
В страната има добре развито производство, затова едва ли може да очакваме голямо повишаване на цената на яйцата преди Великден, прогнозира председателят на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов. Според него обаче се налага
цената на яйцата да последва ръста на суровините
Това са основно царевица, пшеница, слънчоглед, електроенергия, природен газ, горива. Средната цена, на която производителите продават яйцата, е 25 стотинки за брой. По магазините обаче трудно се намират разфасовки от по 10 броя на цена под 3 лева, освен ако яйцата не са на промоция и обикновено в размер "М". Поскъпването на яйцата е с няколко стотинки, но процентно цената им е скочила с близо 30 на сто. Например яйце, размер "Л" в края на март и началото на април вече струва на дребно 35 стотинки, при цена от 27 стотинки година по-рано. Кора с 30 яйца в момента излиза над 10 лева.
Около 50% спад в производството на козунак
за Великден в сравнение с миналогодишния празник очаква председателят на Регионалният съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов. При поскъпналите суровини обикновен козунак от 500 грама - само с локум, вече излиза 4-4,20 лева, при 2,20-2,50 лева преди година, и потреблението намалява, каза Няголов пред БТА. Според него заради поскъпването на влаганите в козунаците продукти повечето браншовици ще намалят производството и ще ограничат асортимента до най-обикновен козунак, колкото потребителите да спазят символиката на празника. Проверка в известна верига пекарни показва, че цената на козунак от 500 гр с орехи и локум върви към 6 лева.
27 лева за килограм стигна родното агнешко
месо по магазините. Цената варира между 19,90 и 30 лева, а на промоция може да бъде намерено и малко по-евтино - около 17 лева.
По-евтината алтернатива е вносно месо, най-често от Северна Македония. На пазара има и замразено агнешко - внос от Нова Зеландия. Традиционната за родната трапеза агнешка плешка е около 20 лева за килограм, при цени от около 16 лева за миналогодишния Великден. Това е поскъпване от около 25 на сто. Според търговци не е изключено в оставащите до празника дни цените да скочат още. Агнешките глави и комплекти за дроб сарма вървят по около 7-10 лева за килограм в замразен вид. Охладените стигат близо 11 лева. Средно за Великденските празници в България се продават около 160 тона агнешко месо.
Производители очакват доматите и краставиците да са с по-високи цени, защото разходите са завишени с близо 100%. Вероятно на пазара за Великден няма да има много българска продукция, защото малко земеделци са успели да засадят по-рано. Очаква се да има домати и краставици от Гърция, Турция, Северна Македония, Албания. Техните оранжерии не се отопляват, изкарват по-рано продукцията и разходите са по-малки.
Свежите салати също ще бъдат по-скъпи. През 2021 г. марулята по пазарите е била около 1,20 лева, докато сега стига 2 лева. Около 2,50 лева е струвал килограм краставици миналия април, докато сега цената е около 5 лева и отгоре, но вносните могат да се намерят на промоция във веригите за около 3-3,50 лева. Цената на доматите е скочила до 4,50 лева за килограм.
Продуктът, отбелязващ най-голям рекорд, е олиото, което през 2021 г. е струвало около 3,40 лева за литър. Сега цената е около 5-5,50 лева за литър, което е скок от над 50 на сто.
Масови проверки
Съвместни проверки за нелоялни търговски практики започнаха преди Великден от Комисията за защита на потребителите, Националната агенция по приходите, Българската агенция за безопасност на храните и Държавната комисия по стокови борси и тържища. Над 100 души от КЗП ще се включат в проверките в цялата страна. Ще се следи произхода на стоките, ще има наблюдение и на цените. Всяка година КЗП налага около 200 глоби за нелоялни търговски практики. След последните законови промени санкциите за търговците достигат до 50 000 лева.
Симеон Караколев: Агнешкото от фермата е 17-18 лева за килограм
- Подбиват цените с внос от Северна Македония, казва съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация
- - На какви цени продават агнешкото овцевъдите?
- Животновъдите в момента продават агнетата за 8-10 лева на килограм живо тегло. Месо от фермата (заклани агнета) може да се закупи за 17-18 лева за килограм.
- Има ли достатъчно български агнета и ще успеят ли животновъдите да продадат продукцията си?
- Да, надяват се да продадат продукцията си, защото с тези скъпи фуражи е абсурдно да има непродадена продукция.
По наши наблюдения ще бъде задоволено търсенето. Тепърва навлизаме в кампанията.
Вече има внос на минимум 60 тона охладено месо от Северна Македония. То вероятно не е реализирано всичкото, част от него е замразена и ще бъде размразена и пусната по магазините непосредствено преди Великден.
Нямаме информация за много голям внос на замразено агнешко от Нова Зеландия. То всъщност присъства целогодишно на пазара, но клиентите за него не са чак толкова много.
Големият ни проблем в момента е подбиването на цената с агнешкото от Северна Македония.
- То е на по-ниски цени в магазините, защо?
- Има няколко фактора. Северна Македония не е член на ЕС. При нея не важат и тя не прилага регулациите на ЕС. Най-малкото - нямат т.нар. хуманно отношение към животните, което при нас е задължително. Нямат изисквания към регистрацията на животновъдни обекти. Регулациите на ЕС, които се прилагат у нас и във всички държави от общността, там не се прилагат. Второ - там има директна държавна субсидия за заклано и реализирано агне. Това у нас го няма. И трето - все пак трябва да знаем какъв е стандартът на живот там. Това са минималната работна заплата, която е по-ниска в Северна Македония, и още фактори, съвкупността от които води до по-ниска цена. Румъния, например, допреди няколко години беше наш основен конкурент, но в момента цените там са по-високи, отколкото у нас.
- От произведеното сега има ли възможност да изнесете или всичко ще остане за вътрешния пазар?
- Така се пренастрои производството, фермерите в годините постоянно намаляват своите животни и това, което произвеждаме в момента, е достатъчно да задоволи търсенето в България. Приемаме, че ако в бъдеще се увеличи потреблението у нас, има вероятност да не можем да го задоволим.
Няма индикации, че много хора ще започнат да консумират агнешко - особено в тази ситуация, на тези цени, което е разбираемо. С тези ниски заплати трудно можем да говорим за вариант, в който всички ще се засилят да купуват по едно агне. Надявам се в бъдеще това - като стандарт, като заплати, да бъде преодоляно у нас и хората да започнат да потребяват повече.