12 Октомври 2024събота22:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Какво има в една бутер баничка?

Има ли смисъл да се влагат толкова много помощни съставки в закуска, която е за непосредствена консумация

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 1900

Когато бяхме деца, в едно приказно време, в махалата имаше пет фурни. Купувахме хляб от "Маринкевата" фурна, построена през 1902 г., която и досега работи. Хлябът беше кръгъл, с едни малки корички околовръст, които ние се изкушавахме да си отчупим, вървейки към къщи.
Точно срещу нас беше фурната на бай Тодор, който беше "ситничар", така наричаха майсторите на милинки, бюреци, гевречета и т.н. От малкото си познание по хлебопроизводство зная, че ситничарите работят само с брашно от "твърди" пшеници. От "меките" пшеници правят хляб или фураж. След като изпечеше милинките и бюреците, бай Тодор започваше да пече на по-ниска температура гювечи, тави с агнешко и други ястия, донесени от домакините, живеещи наблизо. Преди Великден всички сами си приготвяха козунаците вкъщи, но ги печаха при бай Тодор и другите "ситничари" в Сливен.
Дотук с "приказното" минало.
Не можем да не признаем, че на пазара се предлагат безброй съблазнителни вкусотии, каквито по-рано нямаше. Но как се правят тези "ситничарски" продукти?
Някой беше казал, че на човек не му трябва да знае как се правят саламите и политиката.
Обичам баничките и си взех две бутер банички от витрината на близкия хипермаркет. Случайно обърнах внимание на етикетчето, с което беше залепен пликът с баничките. Бях смаян! Не е за вярване и затова изпращам копие на това етикетче. При ксерокопирането помолих да увеличат микроскопичния текст.
Разбираемо е пакетираните тестени изделия да съдържат консерванти. Но когато от витрината се предлага една баничка за бърза консумация, докато е още топла, има ли смисъл да се влагат толкова много помощни съставки, повечето от които не са много полезни? Впрочем на етикета не са обозначени общоприетите европейски индикации "Еххх", които са задължителни за всички хранителни продукти.


Кръстю Берберов, Сливен

 

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 1504

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 1527

/ брой: 194

Фалшив Путин съобщи в ефир, че подава оставка

автор:Дума

visibility 1449

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1761

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 1618

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 1520

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ