04 Август 2024неделя17:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Марта Сугарева:

Изчерпва се ресурсът за миграция

Семейството да бъде закриляно от обществото и държавата, настояват учени

/ брой: 257

автор:Веселка Венкова

visibility 2157

"През последните години миграцията затихва поради изчерпване на ресурса". Констатацията е на проф. Марта Сугарева от Институт за населението и човека на БАН, направена по време на научната конференция "Семейството като ценност в глобализиращия се свят", която ще се проведе по повод 15-годишнината на двуезичното месечното списание "Юмит", съвместно със сайта semeistvo.bg. Хиляди деца у нас растат, отглеждани от баби и дядовци, и масовото явление трудова миграция води до психологическа криза, защото подрастващите не общуват активно с родителите си, категорична бе изследователката.
Сугарева смята, че законодателството ни е прекалено либерално при неизпълнение на родителските ангажименти и даде пример с Италия, където родители попадат в затвора, когато не изпращат редовно децата си на училище. Образованието е в основата на всички проблеми, които държавата има да решава, категорична бе Марта Сугарева, но подчерта, че общественото съзнание смята държавата длъжна да ни гледа децата. "Ролята й е да контролира родителската отговорност", категорична бе професорката.
Резките промени в периода на прехода доведоха до спад на раждаемостта под равнището на възпроизводството - процес, започнал в Западна Европа, който специалистите наричат "втори демографски преход", коментира Сугарева. "Новите модели" се свързват със съжителства без брак, явление от постиндустриалния период на Запад, станало масова практика и у нас, еднородителските семейства и съзнателното бездетство. В анкети от преди 10 ноември нямало жена, която да не иска да роди и отгледа поне едно дете. Сега получаваме отговори, в които жените декларират, че не желаят дете, поставяйки преди инстинктите кариерата, финансовата обезпеченост и липсата на подходящ партньор. Увеличавал се и броят на семействата, в които децата живеят с един родител и негов партньор/партньори.
Според Марта Сугарева демографският срив ще се компенсира, защото в процесите има цикличност, но раждаемостта не бива да е самоцел. Сред причините за ниската раждаемост тя посочи икономическата независимост на българката, ранната еманципация, настъпила у нас изпреварващо, сбърканата от десетилетия политика на аборти и контрацепция. Специалистката от Института за населението и човека на БАН призова "държавата да обърне особено внимание на все по-обърнатата обратно "възрастова пирамида", защото положението там е още по-застрашително, като се има предвид, че у нас не се отчита миграцията".
С декларация участниците в конференцията настояха семейството "да бъде защитавано от обществото и държавата". Документът призовава за разумни закони и политика, които подкрепят брачната институция.

 

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1873

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1827

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1707

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1809

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 2045

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1991

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 2016

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 2274

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 2097

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 2051

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 2045

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ