10 Юли 2024сряда03:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Диверсия срещу националната идентичност

Доклади като този на КЗД имат непредвидими последици в ущърб на нацията

/ брой: 197

visibility 1276

Проф. дфн Ваня Добрева

Докладът на Комисията за защита от дискриминация, изготвен от група експерти, е скандален. Няма да се спирам върху нелепите препоръки да се преправят, коригират и "идеологически" обясняват гениални текстове на Христо Ботев; да се предлага "репресиране" на творби, писани от Иван Вазов, Петко Р. Славейков, Йордан Йовков, Елин Пелин, Георги Райчев и др.; да се обявява Васил Левски за "закононарушител" в границите на Османската империя; да се стига до невежи забележки относно "негроидите", "циганите", до съзнателно пропагандиране пред малолетни на "нетрадиционните" сексуални отношения и т.н. и т.н. Още повече че в медиите бяха посочени достатъчно примери не само за уродливо антибългарско мислене, а и за чиста проба сътворяване на глупости.
Почти съм сигурна, че авторите на доклада са били готови за отпора, който днес им се дава. Надявали са се в днешната политическа среда поне някои от предложенията им да получат веществена реализация. Както се казва, "капка по капка, вир става". Изненадата е дошла от степента на отрицателната реакция в обществото, която стресна и кабинета Борисов: принуди го post factum, едва на четвъртата година от управлението, да направи "откритие", че образованието е част от националната сигурност.
Целта на доклада е не директно да се прилагат в образователната система формулираните в него препоръки, а

да се изпробват реакциите в обществото

- доколко са живи защитните механизми на нацията, доколко българите са в състояние да отстоят принципа на унитарната по конституция държава. Според мен докладът е звено от дългосрочна стратегия за осъществяване на модела на многоетническата държава у нас, което се придружава със своеобразно "изравняване" на българската култура с културите на различните етнически групи. При подобна ситуация наистина се изисква пренаписване, коригиране и "идеологическа" интерпретация на образци на българската култура под предлога, че са дискриминационни. В по-далечен план замисълът е да се промени националното самосъзнание на младото поколение.
Не е случайно, че примерите, посочени в доклада като "дискриминационни", характеризират главно отношението на български автори към Турция през епохата на Българското възраждане и борбите за свобода. Липсват обаче аналогични примери за различно отношение към другия, свързани с останалите съседни балкански държави - Гърция, Сърбия, Румъния. Впрочем образът на чужденеца потисник характеризира литературите и на останалите балкански народи, които са били под османско иго. Нонсенс е да се подправя културната памет. Това не е европейски подход. Най-малкото научен.
Трудно е да се повярва, че авторите на доклада не са знаели колко са вредни и опасни манипулациите с класически текстове и автори. Те са експерти и отлично знаят, че е кощунство да се опорочава

"светая светих" на Ботев, Вазов или Йовков

Но го правят като обходно действие, като предварителен "експеримент". Според авторите на проекта българите - рано или късно - ще бъдат приучен към нов код на идентификация.
В Западна и Средна Европа не си позволяват такива антикултурни актове. Прави се опит в историята (отношенията между Франция и Германия), но не се посяга върху литературното наследство. Изглежда, че доклади като този на КЗД са възможни само в страни, крайно зависимо от чужди фактори, с дълбоко ерозирани принципи на държавността.
Кое още буди недоумение в доклада на КЗД?
Обемният доклад е съставен в периода на управлението на ГЕРБ. В него участват представители на различни авторитетни институции, които едва ли са криели своите мнения по въпросите на "културната дискриминация" в образователната система на България. Няма как компетентни лица в правителството и в МОМН да не са били, поне отчасти, запознати с антибългарския дух на подготвяния доклад. А и Бойко Борисов, който под път и над път говори за полицейския си нюх и информираност и който дава толкова грешни пари за подслушване, той защо се чуди? Ако не е бил осведомен при такава публичност на "мероприятието" - това

компромитира славната му полицейска биография

Ако е бил осведомен, но е подценил случилото се - може да се говори за политическа и културна некомпетентност. Ако е знаел и си е мълчал и едва сега, притиснат до стената, реагира, изводите са още по-печални.
Не изключвам още един вариант. Бойко и хората му да са си казали: всичко е наред, щом докладът се субсидира с европейски пари. Имали са и солиден гарант - "Отворено общество". Впрочем в състава на експертите има и бивши съветници на министър Игнатов, служители в министерството, помощници на зам.-министър Дамянова, които странно защо не са ги информирали.
В интервю във в. "Преса" (20.08.2012 г.), на въпроса, че правителството е действало светкавично във връзка с доклада на експертите и че министър Игнатов е обещал Ботев и Вазов "да останат", проф. Никола Георгиев отговаря: "Много умело днешното правителство е отхвърлило това предложение (да бъдат редактирани Ботев и Вазов - б.м.). Дори хора, които не уважават правителството, ще си кажат - ето, хитър ход на отстъпление...". Не зная дали е така, но е много вероятно това предложение на комисията да е било съгласувано с правителството. Не е невъзможно след това, което се случи, то да си измива ръцете и да казва: "Не, за нас Вазов и Ботев са светини."

Много умел ход

Такива ходове умееше да прави Тодор Живков, учителят на днешния министър-председател.
Не са тайна тесните и конфиденциални връзки на кабинета Борисов с кабинета Ердоган. В момента САЩ настояват България да укрепва непрекъснато отношенията си с Република Турция, нерядко в ущърб на българските национални интереси. Тук става въпрос както за дипломатически ходове, за срещи и съвместно заседание на българското и турското правителство, така и за ускорено строителство от Турция и Катар на стратегическата магистрала Свиленград-Русе, за изграждане в българска територия на язовир на р.Тунджа за "обслужване" на съседни турски земи. Би трябвало да се има предвид и приетата от парламента декларация за асимилиране на българските мюсюлмани през Възродителния процес. Борисов и

ГЕРБ често застават зад турски националистични организации

- изселнически и вътрешни, за да спечелят допълнителен електорат. Без поддръжка на медийната империя на Делян Пеевски, депутат от ДПС, ГЕРБ би загубил много от позиците си.
Така че могат да се посочат редица обстоятелства, които да потвърдят тезата на проф. Никола Георгиев за "умелия ход" на премиера и за това, че сме свидетели на "първите стъпки на настъплението на Турция срещу България".
Естествено е да настояваме и работим за добри междусъседски и взаимноизгодни отношения с Република Турция, за уважаване на постиженията и културата на турския народ. Но това би трябвало да се осъществява върху основата на

взаимност и толерантност и от двете държави

С унизителното преправяне на българската класика, с опитите в не един университет Българското възраждане да се съобразява най-вече с политиката на Османската империя през ХVIII и ХIХ век, историята не се възприема като реализъм на едно изживяно минало. Отварят се възможности за конфликти, плод на чуждопоклонничество, политическа конюнктура и конформизъм.
Разработки като доклада на КЗД допреди три години не успяваха да стигнат до такова високо държавно равнище за реализация у нас. Затова бяха изготвяни главно в чужбина, както проектът за Батак например. През последните три години под носа на държавата се извърши диверсия в културата с по-тежки последици от терористичния акт в Бургас. Което означава, че правителството на ГЕРБ няма как да бъде оневинено.
След гафа с доклада на КЗД Бойко Борисов и антуражът му се заеха да доказват легитимността си на пламенни патриоти, за да прикрият собствените отговорности. По-добре щеше да е, ако  бяха предложили консенсусна национална политика, която да се заеме с укрепване на стратегическите цели на държавата. Не само като оценката на националното минало, но и във връзка със защитата на

България като унитарна държава
 
Понеже ГЕРБ на всяка цена настоява да бъде оневинен, се лансираха предложения КЗД да бъде ликвидирана, а авторите на доклада да поемат цялата вина. Според мен комисията не трябва да се ликвидира, защото и у нас се срещат случаи на дискриминация, както във всяка европейска страна. Същевременно наложително е да се създаде парламентарна комисия, която да извърши обследване на дейността на КЗД. Обследване във връзка с доклада и отговорностите на комисията като държавен орган в периода 2011-2012 г. И особено с оглед на сериозните грешки, допуснати в координацията с държавните институции и гражданското общество. При установени пропуски следва да бъде поета персонална отговорност както от администрацията на КЗД и експертите, така и от правителствените чиновници на високо управленско ниво.
Трябва да се даде и отговор на редица въпроси. Какъв механизм за финансиране на проекта е използван, при положение че ръководен екип на проекта е ръководството на държавния орган КЗД? Колко точно пари са похарчени за изпълнение на проекта?

Наистина ли липсват договорите

сключени с експертите? Възможно ли е просветното министерство да е стояло встрани при реализацията на проект, засягащ предучилищното и училищното образование, и отнасящ се до "стериотипи и предразсъдъците в учебниците"? Кой е формулирал целите и задачите на проекта като належащи за българското образование и обществено развитие? Има ли връзка между изводите и препоръките в подготвения доклад на КЗД и разглеждания от НС в момента законопроект на ГЕРБ за предучилищното и училищното образование? При положение че ръководният орган в осъществяване на програма "Прогрес" е социалното министерство, че европейските средства се координират и контролират на ниво министър (Томислав Дончев), носят ли отговорност ресорният заместник министър-председател и премиерът?
Пиша тези редове, защото случаят с доклада на КЗД не бива да се подценява, той е с непредвидими последици за духовното развитие на нацията. И се нуждае от сериозен анализ и обществено обследване. Крайно несправедливо ще е, ако и сега кабинетът Борисов излезе "сух" от мръсната вода и му се позволи да заема отново героична поза.
 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ