10 Юли 2024сряда03:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

18 млрд. евро за обучение ще има в ЕС до 2020 г.

Европейските депутати настояват да бъде спасена студентската програма "Еразъм" за периода след 2014 г. "Да, ние можем!", каза Комисията по култура и образование на ЕП

/ брой: 278

автор:Дума

visibility 444

На 23 октомври т.г. Европейската комисия поиска от Съвета и Европейския парламент да предприемат спешни мерки за преодоляването на недостиг от 9 млрд. евро в бюджета на ЕС за 2012 г.; без тези финансови средства редица програми за финансиране, включително и водещата схема за обмен на студенти "Еразъм", ще бъдат застрашени.  В предложението на Комисията за коригиращ бюджет се посочва, че дефицитът в бюджета по Програмата за учене през целия живот е в размер на 180 млн. евро, като 90 млн. евро са необходими за покриване на поетите ангажименти във връзка със студенти по "Еразъм", както и че не достигат 102 млн. евро за учените, подкрепяни по дейностите "Мария Кюри". Съветът, Комисията и Европейският парламент са в непрекъснат контакт във връзка с недостига на финансови средства, засягащ тези и някои други програми, но все още не е постигнато съгласие. За тази година Европейската комисия преведе 70% от средствата за програмата "Еразъм" за академичната 2012-2013 г. към националните агенции в участващите държави (в това число и България), които разпределят парите за университетите и студентите. Така през настоящия семестър и до края на годината не би трябвало да има проблем при изплащането на стипендиите по програмата "Еразъм" на студенти, които заминават в чужбина на обучение или стаж.
Във вторник тази седмица Комисията по култура и образование на Европейския парламент прие новата програма YES EUROPE (Youth Education Sport - Младеж Образование Спорт), която вече ще обхваща всички програми на ЕС в областта на образованието, обучението и спорта, както и програмата "Еразъм" за висшето образование. Това съобщи пресслужбата на ЕП. Над 5 милиона учащи се от всички възрасти биха могли да се възползват от по-голяма мобилност и от засилването на сътрудничеството в областта на обучението и образованието извън своята страна, благодарение на европейските средства в размер на 18 милиарда евро за периода 2014-2020 г.
"Обръщам се към всички отговорни лица, които винаги говорят за значението на образованието и обучението, да осигурят адекватен бюджет на ЕС. Ние поемаме нашите отговорности като съзаконодатели, за да бъдем на висотата на значението на програмите, които са в основата на политиката в областта на образованието", заяви Дорис Пек (ЕНП, Германия), председател на парламентарната Комисия по култура и образование.
Депутатите от ЕП внесоха изменения в предложението на Европейската комисия, за да се улесни използването на новия инструмент за гарантиране на заеми за студенти в магистърски програми и да се опрости управлението на стипендиите. За първи път и програми, насочени специално към спортисти, ще се финансират с европейски средства. Те обхващат масови спортни дейности, както и действия за борба с допинга, насилието, дискриминацията и нетолерантността.

ЕС да гарантира заеми за магистърски програми в чужбина

Студентите, които искат да продължат обучението си в магистърска степен в друга държава от ЕС, ще могат да кандидатстват за гаранция по заем, който ще бъде финансиран с нов инструмент от програмата YES Europe. За да може даден студент да се възползва от това, продължителността на обучението му в чуждестранен университет трябва да бъде от една до две години. Размерът на кредита, който бе гласуван от Комисията по култура, може да достигне до 12 000 евро за една година и до 18 000 евро за двегодишен цикъл.
Членовете на ЕП посочват също, че този нов инструмент няма да замени, а по-скоро ще допълни други стипендии или схеми на финансиране на местно, национално или европейско ниво. За всички тези кредити би трябвало да има специални условия, които да са благоприятни за студентите: по-ниски лихвени проценти, гратисни периоди за погасяване (минимум 12 месеца след дипломирането) или премахване на изискването за допълнителни гаранции от родителите.

Младежите - третата част на програмата

Действия, които се отнасят конкретно за младежите, трябва да се финансират по отделна бюджетна линия, смятат депутатите. Те предлагат нова структура на програмата, която да се базира на три основи, въвеждайки специална част за младежта в допълнение към разделите за образование и обучение, както и за спорт.
Депутатите настояват ЕС да продължи да използва съществуващите наименования за различните дейности в секциите на програмата:
- "Еразъм" за мобилност в областта на висшето образование;
- "Грюндвиг" за обучение на възрастни;
- "Леонардо да Винчи" за професионално образование и обучение в чужбина;
- "Еразмус Мундус" за международна мобилност на студенти и учители;
- Програма "Коменски" за училищно образование;
- "Младежта в действие" за дейности в новия раздел за младежта.

Разпределянето и управлението на бюджета в държавите членки

Членовете на ЕП предлагат модернизиране на програмите и на тяхното управление с цел да се оползотвори по-целесъобразно общият размер на бюджета, предложен от Европейската комисия за седемте години след януари 2014 г. Той възлиза на над 18 млрд. евро, от които малко над 1 млрд. евро ще дойдат от различни инструменти за външна помощ, тъй като програмата ще бъде отворена за сътрудничество с държави извън ЕС. Депутатите приеха минимални гарантирани прагове за всяка част на програмата: 83,4% за образование и обучение, 8% за младежта и 1,8% за спорта.
Националните агенции ще управляват програмата в държавите членки. Членовете на ЕП подкрепиха предложението всяка държава членка да може да реши дали да има една или повече национални агенции. Текстът, приет от Комисията по култура и образование на ЕП, ще бъде обсъден и гласуван в пленарната зала през следващата година, съобщава пресслужбата на ЕП.
 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ